3. elokuuta 2012

Mökkikeittiön mustikkamurupiirakka (munaton)


Olen ihan koukussa mustikanpoimintaan. Piti jo tulla mökiltä pois, ettei lasten päiväuniaikaan tule livahdettua mökin pihaan enää mustikankeruuseen. Jos ensi viikolla vielä käväisisi...


Päätin ilahduttaa mökkiväkeä tuoreella mustikkapiirakalla, mutta leipominen oli hieman haasteellista. Voita ei juurikaan ollut, öljyä löytyi. Kaapista kaivetut kananmunat olivat pilaantuneet (yök!), onneksi rikoin munat erilliseen kulhoon. No, piti siis keksiä munaton leivonnainen perusraaka-aineista. Yhdistelin onnistuneesti tätä munatonta marjapiirakkaa ja raparperimurupiirakan muruseosta. Superhyvää!

No, mökin uuni on oikeasti jostain 60-luvulta ja se on tosi sympaattinen, mutta sulakehan se siinä kärähti kesken paistamisen ja meinasi tulla hätä, kun piirakka oli uunissa ja sulaketaulun sijainti ei ollut tiedossa, varasulakkeista puhumattakaan. No, onneksi anoppi oli puhelimen ulottuvilla mustikkametsässä.

Piirakkavuokaakaan ei ollut, joten tein piirakan tasapohjiseen kakkuvuokaan ja piirakasta tuli mukavan korkea. Desimittaakaan ei ollut, joten kahvikupilla yritin mitata suunnilleen ja sinne päin. Kännykässä sentään oli netti, jotta pystyin kaivelemaan blogista ohjeita. Jee!

Tämän piirakan voi toteuttaa myös maidottomana.


Mustikkamurupiirakka (munaton)

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2½ tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
2½ dl maitoa (vettä/omenamehua)

Täyte:
reilu ½ l mustikoita

Muruseos:
50 g voita sulatettuna (tai maidotonta rasvaseosta)
1½ dl vehnäjauhoja
½ -3/4 dl sokeria
½ tl leivinjauhetta

1. Aloita valmistamalla muruseos. Sekoita sulan voin joukkoon vehnäjauhot, sokeri ja leivinjauhe.
2. Valmista pohjataikina. Sekoita kuivat aineet hyvin. Lisää joukkoon öljy ja vesi ja sekoita taikina nopeasti juuri ja juuri sekaisin.
3. Levitä taikina piirakkavuokaan (pyöreä tai suorakaiteen muotoinen käy hyvin, n. 23 cm * 30 cm) tai tasapohjaiseen kakkuvuokaan.
4. Levitä päälle marjat. Marjat saavat lähes peittää koko taikinan.
5. Ripottele pintaan muruseo ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia (pidempään, jos välillä menee sulake ja uuni on pois päältä arvaamattoman ajan). 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti