20. elokuuta 2012

Porkkana-omenajuustokakku


Leivontafoorumilla oli hauska sadonkorjuuaiheinen haaste ja tokihan siihen saattoi taas lomien jälkeen osallistua. Aiheena oli sadonkorjuu, joten omenat ja porkkanat sopivat siihen erinomaisesti.

Porkkanan maku on melko mieto, mutta juustotäytteen kaveriksi oikein hapokkaat karamellisoidut omenat sopivat tosi hyvin ja kruununa päällä on ihanan rouskuvaa kanelimuroketta, joka syntyy helposti pannulla. Tuota muroketta saatoin syödä lusikalla suoraan pannulta...

Porkkana-omenajuustokakku

Pohja:
100 g voita
½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
½ dl saksanpähkinöitä
½ tl kanelia

Tuorejuustotäyte:
400 g tuorejuustoa
200 g porkkanoita keitettynä ja soseutettuna
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl vispi- tai kuohukermaa
2 tl sitruunamehua
½ tl kanelia

Karamellisoidut omenat ja karamellikastike:
2 omenaa
1 dl sokeria
2 rkl vettä
25 g voita

Kanelimuroke:
25 g voita
1 rkl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
½ tl kanelia


1. Valmista pohja. Sulata voi. Sekoita kaikki pohjan ainekset yhteen ja painele 22 - 24 cm irtopohjavuoan pohjalle.
2. Valmista täyte. Pehmitä tuorejuusto ja sekoita joukkoon jäähtynyt porkkanasose, sokeri, sitruunamehu, kerma, kananmunat ja kaneli. Vispilällä seoksen saa tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista kakkua 170 asteessa 55 minuuttia. Anna jäähtyä useita tunteja, vaikka yön yli jääkaapissa.
3. Valmista pinnalle karamellisoidut omenat. Mittaa paistinpannulle sokeri ja anna sokerin sulaa sekoittamatta lähes kokonaan keskilämmöllä. Sekoita sitten sen verran, että kaikki sokeri sulaa ja sokeri saa hieman väriä. Lisää vesitilkka. Sokeri kovettuu, mutta sulaa veden joukkoon. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Kuori omenat ja lohko molemmat 12 osaan. Lisää omenat pannulle ja anna kiehua karamelliseoksessa noin kolme minuuttia, käännä lohkot ja kiehuta vielä kolmisen minuuttia.
4. Nosta sitten omenat siivilään tai ritilälle ja ota omenoista valuva karamellikastike talteen. Kun omenat ovat täysin jäähtyneet, nostele ne varoen kakun pintaan. Valuta päälle kastiketta.
5. Valmista kanelimuroke. Mittaa ainekset pannulle ja paista koko ajan sekoitellen, kunnes muroke alkaa saada väriä ja rapeutta ja muuttuu murumaiseksi. Kaada lautaselle jäähtymään. Ripottele jäähtynyt muroke kakun pintaan.
6. Koristele halutessasi valkosuklaalla ja kanelilla.

5 kommenttia:

  1. Jälleen ihanan kekseliäs resepti ja kuulostaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Reseptejä on välillä mukava kehitellä, joskus tosin ei ihan niin onnistuneita, esimerkiksi yksi glögirahkakakku ei ikinä päätynyt blogiin asti. Mutta tämä oli oikein maistuvaa, etenkin tekeydyttyään päivän.

    VastaaPoista
  3. Hei, voikohan nuo pohjan saksanpähkinät korvata jollain ei-pähkinällä, esim jauhoja tai kaurahiutaleita enemmän?

    VastaaPoista
  4. Kyllä, pähkinät voi korvata vaikka kaurahiutaleilla. Pähkinöiden tarkoitus on tuoda pohjaan hieman makua ja rapeutta, mutta ilmankin onnistuu.

    VastaaPoista