29. kesäkuuta 2011

Lapset keittiöön

Ellin serkkujen kanssa paitsi leivottiin, niin tehtiin myös pizzaa. 4- ja 8 -vuotiaat serkut olivat melkoisia pizzamestareita. Tein taikinan ja kaulin, pilkoin täytteet ja lapset hoitivat taiteellisen puolen. Olen kasvanut siihen ajatukseen, että keittiö kuuluu kaikille ja lapset ovat tosi innokkaita ja hyviä apulaisia, ainakin tiettyyn ikään saakka. Itse muistan, että halusin lapsena auttaa taikinoiden teossa, pikkuleipien tekemisessä muoteilla, jauhelihan paistamisessa ja rosettien kastamisessa öljyyn. Ja onneksi äiti antoi kokeilla! Haluan totisesti olla samanlainen siinä suhteessa ja vaikka rapatessa roiskuu, on lasten onnistumisen ilo sen arvoista.

4-vuotiaalla ja minulla oli pienehköjä käsitteellisiä ongelmia pizzan täyttämisessä. Hän läväytti onnellisena täytteet keskelle pizzaa ja minä yritin neuvoa, että levitä ne tasaisesti ympäri pizzaa, mutta kärsimättömyyttäni sitten hieman autoin, kun sanallaisia ohjeita en osannut muotoilla. Oikein harmitti, että olisiko sillä nyt sitten ollut niin väliä, olisipahan ollut lapsen näköinen. Epäilytti kyllä hieman, että olisiko kukaan sitten halunnut syödä niitä täyttämättömiä osia. Vaan ehkäpä lapsella olisi ollut tähän loppuviimein vielä jokin luova ratkaisu, joka jäi nyt näkemättä.

Pizzoja on blogissa tehty aiemminkin, ks. pizza. Nyt pohjaan käytettiin vehnäjauhojen lisäksi myös hieman ohra- ja ruisjauhoja. Täytteet lapset valitsivat. Minä diktaattorina ilmoitin, että joka pizzaan tulee kuitenkin pikkutomaatteja, jotta vähän saataisiin väriä ja vitamiinia ü

Kun pizzat tulivat uunista, minä sirottelin päälle reilusti oreganoa ja lapset odottivat innokkainan pöydässä. Kun nostin lautasen neljävuotiaan eteen, hän katsoi pizzaansa ja huudahti: "Yök, tässä on kauheasti pippuria!" Minä tuumasin, että se on oreganoa ja sitä on aina pizzassa. Ei enää vastalauseita vaan tyytyväistä mussutusta.

Erityisterveiset lähtevät tällä kertaa kaikkiin kotikeittiöihin, jossa lapset ovat tervetulleita soppakauhan varteen!

3 kommenttia:

 1. Heippa! Eksyin tänne perunasalaattireseptin perässä ja jäin sille tielle. Tylsän työpäivän piristys. ;) Paljon ihania, arjessakin toimivia ohjeita, pakko oli siis klikata itsensä myös lukijaksi!

  Aurinkoista päivää sinne!

  VastaaPoista
 2. Onko sama ruoanlaittoinnostus jatkunut perheessänne? =)

  VastaaPoista
 3. No on! 1,5vuotias leipoi kanssani korvapuusteja ja sukat ja kaikki olivat aivan jauhossa, kun hän pöydällä tallusteli. 3-vuotias raastaa ja sekoittelee milloin mitäkin mutta hänen bravuurinsa on taikinakaapimien nuoleminen. Sesonkijuttuja tulee tehtyä lasten kanssa, pipareita yms. Ja jäätelöannoksia he itse aina koristelevat ja pilkkovat joskus banaania sun muuta. Enemmänkin voisi ottaa mukaan. niin, ja lautasensa vievät itse pöytään ja välillä poiskin kun muistutetaan ü

  VastaaPoista