22. kesäkuuta 2011

Tortillat kasvislisukkeineen


Olen kovin altis vaikutteille, sillä jossain vilahtanut ruoka jää kummittelemaan mieleeni, kunnes päästään itsekin kokkailemaan kyseistä herkkua. Nyt vuorossa siis tortillat.
Eilen suunnistin kauppareissulla kohti valmiita tortillalettuja, mutta on järkyttävää, miten paljon niissä on lisäaineita. Toinen järkyttävä seikka on hinta, ainakin jos katsoo kokojyvätuotteita. Niinpä marssin jauho-osastolle ostamaan luomu täysjyvävehnäjauhoja ja tortillaletutkin tehtiin itse.

Pohdimme kauan, teemmekö liha- vai papuversion, mutta tässä tapauksessa papuversio oli aivan mahtava emmekä lihaa jääneet kaipaamaan. Perinteisen quacamolen sijaan tein kastikkeen yhdistämällä avocadoa ranskankermaan. Ranskankerma on niin hyvää ja niin on tämä kastikekin. En edes yrittänyt kaapia sauvasekoittimesta kastikkeenjämiä kulhoon vaan maiskuttelin omaan suuhun. Hetken harkitsin, josko söisin ruoaksi vain sen kastikkeen ü

Tortillat tarjoiltiin suikaloidun jäävuorisalaatin, paputäytteen, avokadokastikkeen ja juustokastikkeen kera. Huippuhyvää. Huomion arvoista on se, että ainakin nuo käyttämäni Rainbow TexMexican jalapenot olivat kyllä aika tulisia ja laitoin juustokastikkeeseen ehkä kuusi viipaletta pilkottuna ja se oli aivan riittämiin.

Ps. Kokeilin tuota avokadokastiketta myös kermaviiliin tehtynä ja toimii täysin myös kevyempänä versiona. Suosikkiosani tortilloissa!

Ja vielä, burritot saat, kun rullaat tortilloihin paputäytettä, kuorrutat runsaalla juustoraasteella ja paistat hetken uunissa, kunnes juusto sulaa ja hieman ruskistuu. Tarjoa salaatin ja muiden lisukkeiden kera.



Tortillaletut 12 kpl

5 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ tl suolaa
3 rkl öljyä
2 dl vettä

1. Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi.
2. Jaa taikina jauhotetulla alustalla 12 osaan ja kauli ohuiksi letuiksi. Lettuja voi kaulita samaan tahtiin kuin niitä paistaa, niin eivät takerru kiinni mihinkään.
3. Paista melko kuumalla pannulla pari minuuttia per puoli (kunnes lettu saa hieman väriä).


Avokadokastike

1 avokado
1 prk (150 g ) ranskankermaa (tai kermaviiliä)
1 - 1½ rkl sitruunamehua
½ tl chilimaustetta
½ tl sokeria
ripaus suolaa

1. Halkaise avokado ja koverra sisus syvään kylhoon tai mitta-astiaan.
2. Lisää muut ainekset ja surauta tasaiseksi kastikkeeksi sauva- tai tehosekoittimella. Tarkista maku.
3. Nosta kylmään tekeytymään.



Paputäyte

1 tlk kidneypapuja (chilikastikkeessa)
3 isohkoa tomaattia
1 prk ananaspaloja
1 pss taco-mausteseosta
1 dl vettä

1. Lämmitä pannu ja kaada pannulle pavut kastikkeineen, pienet tomaattikuutiot, valutetut ananakset ja vesi sekä taco-mausteseos.
2. Hauduta viitisen minuuttia.

Juusto-jalapenokastike

100 g juustoa
1 dl ruokakermaa
muutama pilkottu jalapeno-viipale

1. Mittaa kattilaan kerma ja kuumenna varovasti.
2. Lisää joukkoon juustoraaste ja sekoita kunnes juusto sulaa kastikkeen joukkoon ja kastike sakenee.
3. Lisää lopuksi pilkotut jalapenot.

3 kommenttia:

  1. Just tämä tortillaongelma meilläkin ollu!!! Joskus olis kiva syödä mut kaupan kama on ihan kuraa...Nyt se ratkes :) ootko koittanu tehdä pizzoja noista letuista? ihanan rapee ohut pohja tulis!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Pohjiahan vois tehdä tuplatkin ja pakastaa ja käyttää just vaikka pizzapohjina, ei siis tarviis hiivaakaan käyttää! Suosittelen noita luomu täysjyvävehnäjauhoja kyllä kovasti.

    VastaaPoista