17. toukokuuta 2011

Vähentäisimmekö lihansyöntiä?

Toukokuun alussa WWF muistutteli meitä siitä, että jokainen voisi vähentää lihansyöntiään ja nauttia lihaa vain joka toisella tai peräti joka kolmannella aterialla. Ei kuulosta ollenkaan hullummalta. Hyviä proteiinilisiä lihan sijaan ovat pavut, maapähkinät, soija, kikherneet, kunnon kreikkalainen jogurtti, maitorahka ja vaikkapa raejuusto.

Perheemme suhtautuu suopeasti kasvisruokailuun mm. siksi, että kasvikset ovat monipuolisia, makua ja väriä riittää. Juurekset ovat raaka-aineina edullisia ja ne ovat ehtaa ruokaa, ilman marinadeja ja lisäaineita. Meitä painaa jonkin verran myös ekologinen näkökulma: maapallollamme ei yksinkertaisesti ole varaa siihen, että kaikki nauttisivat päivittäisen liha-annoksensa.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, että kasviksia syömällä maailma pelastuisi. Kasvihuoneet, torjunta-aineet, rahti ja kuljetus ja ylijäämä/ pilaantuminen vievät nekin oman veronsa. Kuten lihansyönti, myös luomuruoan syöminen on sikäli harvojen herkkua, että tuotanto ei voi pysyä ihmismäärän perässä. Luomuviljely vaatii enemmän peltopinta-alaa saman sadon tuottamiseksi kuin nykyinen tehoviljely.

Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että kasvisten lisääminen on hyvä vaihtoehto. Voihan sitä ainakin yrittää. Moni pystyisi varmasti vaihtamaan edes yhden aterian viikossa kasvisvaihtoehtoon. Se ei siis tarkoita mitään porkkanan järsimistä, vaan helppoja ja hyviä vaihtoehtoja aloitteleville kasviskokkaajille ovat esimerkiksi sosekeitot, puurot, tomaattipastakastike, gratiinit ja vaikkapa pinaattilasagne. Nämä eivät ole yleisesti ottaen vegaanisia, sillä itse olen maitotuotteiden suuri ystävä, enkä pidä maitotaloustuotantoa lihatuotantoon verratavana pahana. Kouluruokailussa kysellään mielestäni turhaan, kävisikö oppilaille yksi kasvisruokapäivä viikossa. Se on jo käytännössä olemassa ohukaisten ja puurojen toimesta. Pistetään niitä kasvisruokapäiviä kerralla kaksi. Kunnat näyttäisivät huikeaa esimerkkiä tuleville päätöksentekijöille.

Ensi viikolla kokkailen kasvispainotteista ruokaa. Ehkäpä kokeilen jotain uuttakin. Muutkin ovat tervetulleita mukaan haasteeseen tai kertoilemaan vain omia kasvisruokasuosikkejaan. Tulkaahan vinkkaamaan, jos kokkailette uusia kasvisruokia!

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen blogi! kiva ulkoasu :) nopeat kaurakeksit tehtiin aamulla kun unohdettiin tarjoomukset kokonaan :D kiitos!

    VastaaPoista