1. toukokuuta 2011

Munkit ja sima

Kotitekoinen sima on yksi lempijuomistani. Äitini on aina tehnyt superhyvää simaa! On kuitenkin hyvin helppo ymmärtää, jos joku ei simasta pidä maistettuaan jotain hiivanmakuista, ylikäynyttä litkua, joka lähentelee ennemminkin kiljua kuin sitruunajuomaa.

Olen kokeillut siman valmistusta vähemmällä sokerilla, koska en pidä liian makeasta simasta. Ensi keväänä kokeilen vähentää sokeria entisestään. Normaalisti neljään litraan tulee sokeria 500 g. Nyt tein 6 litraa 600 grammalla sokeria. Josko sen uskaltaisi pudottaa tuohon puoleen kiloon käymisprosessin kärsimättä. Toisaalta, kun sima saavuttaa sopivan happoisuuden, se ei maistu enää niin makealta. Sitruunaa voisi myös laittaa vielä reilummin.

Tein siman keskiviikkona, pullotin torstaina, ja perjantaina se nostettiin jääkaappiin. Sitä maisteltiinkin jo perjantaina, mutta parhaimmillaan se on ollut eilen ja tänään eli noin 2-3 vrk pullottamisen jälkeen.


Sima (6 l)

6 litraa vettä
500 g fariinisokeria
100 g taloussokeria
2 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
1/5 tl hiivaa (hernenokare)
rusinoita
½ tl sokeria (per pullo)

1. Kaada ämpärin pohjalle sokerit. Kuumenna 4 litraa vedestä ja kaada se sokerien päälle. Lisää sitruunan mehu ja sitruunasta vuollut ohuet kuoret (vain keltaista pintaosaa).
2. Lisää loput vedet. Anna seoksen jäähtyä 37-asteiseksi ja liota joukkoon hiiva. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita kansi päälle.
3. Pullota sima vuorokauden kuluttua. Kaada sima pulloihin, lisää muutamia rusinoita ja ripaus sokeria kuhunkin pulloon. Sulje pullot, mutta älä äärimmäisen tiukkaan, jotta pulloihin ei tule liikaa painetta.
4. Anna pullojen seistä huoneenlämmössä  1 vrk. Nosta sitten kylmään. Sima on valmista 2 - 3 vrk pullottamisen jälkeen ja se säilyy noin viikon.Munkit tehtiin ihan tavallisen pullataikinan reseptillä. En laita koskaan kananmunaa. Sokeria laitoin vain desin, koska pinnalle sokeria tulee rutkasti, ehkä jopa vähempikin riittäisi. Laiskuus huipussaan en jaksanut sulattaa taikinaan voita, joten lorautin 1 dl:n rypsiöljyä. Voi tuo taikinaan pullamaisemman maun, öljy mielestäni hieman donitsimaisemman vivahteen.

Paistamisessa käytin digitaalista paistolämpömittaria, jotta sain lukemat pysyttelemään 180 asteessa. Suuren osan munkeista laitoin valmiina pakastimeen ilman sokeria, josta niitä on hyvä lämmitellä, pyöräyttää sokerissa ja syödä kuin tuoreita ikään.

Munkit (50 kpl)

5 dl maitoa
1 rkl kardemummaa
50 g hiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
n. 1 kg vehnäjauhoja
100 g voita (tai öljyä)

6-8 dl rypsiöljyä
sokeria sokeroimiseen

1. Valmista pullataikina. Kohota.
2. Leivo 50 kpl pikkupullia ja kohota.
3. Kuumenna öljy 180 asteiseksi.
4. Nappaa pulla etusormien väliin ja pyöritä pullan keskelle rinkilän reikä.

5. Paista 3 - 4 munkkia kerrallaan kauniin ruskeiksi.
6. Nosta talouspperin päälle jäähtymään ja liika öljy imeytyy paperiin. Sokeroi lämpiminä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti