21. maaliskuuta 2016

Tuhti suklaakakku kaikkiin tilanteisiin


Näin Maku-lehdessä suklaatäytekakun ohjeen (linkki tässä) ja tein siitä pienemmän ja helpomman version ja unohdin liivatteella hyydyttämiset, koska suklaa kyllä jähmettää täytteen sopivaksi. Alkuperäisessä kakussa täytemoussen sekaan vatkataan myös kananmunaa, mutta minä vedin mutkat suoriksi ja lopputuloksena oli tuhdin sulainen ja herkullinen joka tilanteen täytekakku.

Tämä kakku on nimittäin helppo muuntaa juhlaan kuin juhlaan muuttamalla koristelua ja toisekseen, väliin voi sipaista lempihilloa vuodenajan mukaan. Esimerkiksi vadelma-, kirsikka- tai aprikoosihillo tai vaikkapa appelsiinicurd kävisi tähän hyvin. Kakun voi myös tarjota tuoreiden marjojen kanssa!

Tein kakun 20 cm vuoassa, jolloin sain sen leikattua neljän osaan. Jos teet kakun 22-24 cm vuoassa, niin todennäköisesti se kannattaa leikata vain kolmeen osaan. Kakun voi hyvin tehdä tarjoilupäivänä, mutta se kestää hyvin säilytystäkin. Joka tapauksessa kakun on hyvä antaa jähmettyä ja tekeytyä parisen tuntia.

Tuhti suklaakakku (n. 12 annosta)

Pohja:
3 kananmunaa
1 1/5 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoa
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri erittäin hyväksi taikinamaiseksi vaahdoksi. Lisää toisiinsa sekoitetut jauhot ja leivinjauhe taikinaan mielellään sihdin kautta ja sekoita taikina käännellen sekaisin.
2. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halk. 20 cm). Paista 175 asteessa uunin alemmalla tasolla noin 35 minuuttia (testaa kypsyys). Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ja irrota sitten varovasti vuoasta.

Täyte:
150 g tummaa suklaata
200 g tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria

Kostutus:
n. 1 dl sitruunamehu-vesiseosta tai appelsiinimehua

1. Sulata suklaa varoen mikroaaltouunissa vähän väliä sekoittaen.
2. Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Pehmitä tuorejuusto ja lisää siihen sula suklaa koko ajan vatkaten. Lisää sitten vaahdotettu kerma varovasti käännellen. Tarkista makeus, mutta huomioi, että täytteen ei kannata olla liian makea, jottei kakusta tule liian äitelä.
3. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 3 - 4 osaan. Käytä irtopohjavuokaa avuksi kasaamisessa.
4. Nosta alin kakkulevy vuoan sisälle leivinpaperin päälle. Kostuta hieman mehulla ja levitä päälle täytettä. Toista samoin kaikki kerrokset ja aseta päällimmäinen kakkulevy paikalleen. Nosta kakku kylmään tekeytymään tunniksi.

Kuorrutus:
100 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa

Pinnalle:
kaakaojauhetta

1. Sulata suklaa ja anna hieman jäähtyä.
2. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja vatkaa joukkoon sula suklaa. Vatkaa sen verran, että kuorrute on sopivan jäykkää. Jos suklaa on liian jäähtynyttä, se ei sekoitu tasaikseksi. Halutessasi voit sulattaa suklaan ja kerman lämmittämällä seosta kattilassa, jäähdyttää sen  ja vatkata seoksen sitten täysin jähtyneenä suklaakermavaahdoksi.
3. Kuorruta kakku, sihtaa päälle kaakaojauhetta ja koristele haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti