Elämässä kaikki on aina kesken, mutta ruoanlaitossa saa hetkessä valmista! Nautitaan! Ruokailmiön blogi päivittyy nykyään harvakseltaan, käy kurkkaamassa aktiivisia Facebook-sivuja!
29. syyskuuta 2013
Vuohenjuusto-sipulipiirakka
Meinaisin tehdä brie-piirakan, mutta siinä se vaihtui jääkaappia tutkiessa vuohenjuustopiirakaksi. Keittelin hillottua sipulia, koska makea ja vuohenjuusto sopivat hyvin yhteen. Söimme tätä miehen kanssa lounaaksi jos toiseksikin, herkkua! Simppelit ja hyvät maut.
Vuohenjuusto-sipulipiirakka
Pohja:
100 g voita
2½ dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
Täyte:
200 g sipulia
½ dl vettä
1 rkl etikkaa (viinietikkaa)
1 rkl sokeria
120 g smetanaa (tai esim.ranskankermaa)
1 dl kevytmaitoa
2 kananmunaa
hieman suolaa
100 g vuohenjuustoa
100 g kirsikkatomaatteja/ luumukirsikkatomaatteja
1½ rkl pinjansiemeniä
1. Valmista hillottu sipuli. Kuori sipulit ja halkaise ne. Viipaloi puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mittaa kattilaan vesi, etikka, sokeri ja sipulit. Hauduttele noin 10 minuuttia.
2. Piirakan pohjaa varten nypi voi, jauhot ja hieman suolaa tasaiseksi seokseksi.
3. Kauli pohja 24 cm irtopohjavuokaan sopivaksi tai painele taikina suoraan leivinpaperoidun vuoan pohjalle ja reunoille. Reunat saavat olla noin 3 cm korkeat.
4. Sekoita kananmunat, smetana ja maito sekä ripaus suolaa. Kaada piirakkapohjalle.
5. Levitä päälle hillotut sipulit.
6. Asettele pinnalle ohuksi leikattu vuohenjuusto sekä paloiksi leikatut kirsikkatomaatit ja pinjansiemenet.
7. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Tunnisteet
juusto,
kasvisruoka,
suolainen piirakka
26. syyskuuta 2013
Juustokakku uunissa Donna Hayn tapaan
Aina siinä on riskinsä, kun ruokaohjelmia katselee. Masterchefin (ja nimenomaan sen australialaisen version) jäljiltä olen ennenkin kokkaillut ja nyt vuorossa oli Donna Hayn juustokakku, jota niin vuolaasti ylistettiin ohjelmassa.
No, tottapa puhuivat. Keskus oli samettista ja itse tehty pohja helppo ja maistuva. Kyllä on pakko sanoa, että paras juustokakkuhan tämä on, mitä itsekin olen paistellut. Ja seuraavaksi on tietenkin tunnustettava, että menin vaihtelemaan aineksia, koska en jaksanut lähteä etsimään ricottaa. Ricottahan on tuorejuustoa, joten korvasin sen tuorejuustolla ja laitoin jatkeeksi rahkaa, jottei täytteestä tulisi liian rasvainen. Ricotassa rasvaa on tyypillisesti vain reilu 10 %. Sokerin määrää vähensin (295g --> 250 g), mutta kakku oli edelleen melko makea.
Mutta: vaikka kuinka varovasti koitin paistaa ja jäähdyttää, niin kakkuun tuli rotko, kunnon Grand Canyon! Olen lukenut, että hidas jäähdytys takaa sen, ettei rotkoja tule, mutta sekään ei auttanut. Jälkeenpäin tein kuitenkin sellaisen diagnoosin, että olin paistanut kakkua hieman liikaa. Keskuksen täydellisen silkkinen rakenne oli muuttunut hieman rakeisempaan suuntaan kakun ulkoreunoilla ja tästä siis päättelin, että paistoa on liikaa. Olisi pitänyt laittaa uuniin digitaalinen mittari, sillä kuten aiemminkin on tullut mainittua, niin uunien lämpötilat heittävät armottomasti. Tarvitsenkin siis uunin, jonka lämpötilaa voisi säätää asteittain ja uunissa itsessään olisi täysin absoluuttisesti oikeassa oleva paistolämpömittari. Onkohan sellaista :) No, teen tätä kakkua varmasti uudelleenkin, ja laitan sitten mittarin, jotta kakku saa nauttia tunnin 150 asteen lämpötilasta ja sitten tunnin uunin jälkilämmöstä (mikä sekin on hieman mysteerinen tapahtuma, koska oma uuninihan menettää lämpönsä melko nopeasti, toista ovat vanhemmat uunit, jotka varasivat enemmän lämpöä sisuksiinsa. Mutta joka tapauksessa, paisto on tarkkaa puuhaa hyvässä juustokakussa.
Klassinen rotko. |
Classic Baked Cheesecake (12 ann.)
Pohja:
105 g vehnäjauhoja
40 g mantelijauhoa
55 g sokeria
90 g voita
Täyte:
600 g tuorejuustoa ja 250 g maitorahkaa (4%)
(Donna Hay: 500 g ricottaa ja 330 g tuorejuustoa)
4 kananmunaa
250 g sokeria (Hay: 295 g)
60 ml sitruunamehua
1 tl sitruunakuorta
hieman vaniljasiemeniä tai 1 - 2 tl vaniljasokeria
1½ rkl maissitärkkelysjauhoja
1½ rkl vettä
1. Nypi pohjan ainekset sormin murumaiseksi seokseksi. Kaada taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (20 cm) ja tasoita lusikalla tasaiseksi pohjaksi. Esipaista 150 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohja saa aavistuksen väriä.
2. Sekoita täytteen tuorejuusto pehmoiseksi. Lisää rahka, munat, sokeri, vanilja, sitruunakuori ja sitruunamehu ja sekoita tasaiseksi (monitoimikoneessa tai käsin, mutta yritä välttää vatkaamista, jottei seokseen tule ilmakuplia.).
3. Sekoita vesi ja maissitärkkelys ja lisää seos täytteeseen. Sekoita hyvin.
4. Kun pohja on esipaistettu, voitele vuoan reunat voilla, jottei juustomassa tartu kiinni.
5. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja nosta uuniin (keskitasoa alemmas) 150 asteeseen ja paista 60 minuuttia.
6. Sammuta uuni ja anna kakun jäähtyä uunissa tunti avaamatta luukkua.
7. Nosta kakku uunista ulos ja jäähdytä viileässä vielä vähintään kaksi tuntia ennen leikkaamista.
Tunnisteet
juustokakku,
leivonnainen,
tuorejuusto
15. syyskuuta 2013
Paprika-jauhelihapata
Syksy on niin ihanaa aikaa, kun kasvikset ja vihannekset eivät hinnallaan päätä huimaa. Uunissa paahdetut ja ruokaan pilkotut paprikat ovat upean makuisia (ja minähän tunnetusti en ole paprikan ystävä, mutta näissä padoissa paahdettu paprika on oikeasti taivaallista).
Tämä ruoka on muunnos Jamie Oliverin chili-possupadasta, jota olen valmistanut vuosi sitten possun kasslerista. Nyt tein samantyylisen padan jauhelihasta ja se oli hitti! Tärkein elementti ovat uunissa paahdetut paprikat, joista tulee lempeää makeutta, ja sopivan rasvainen liha. Tähän pataan käy mikä tahansa liha, haudutusaika vaan lihan mukaan (etuselkä, kassler, lapa --> parin, kolmen tunnin haudutus). Aion testata tätä samaa pataa broilerilla ihan lähiaikoina.
Lisäkkeeksi riisiä tai höyryttettyjä kasviksia. Huoleton ruoka, jonka voi laittaa uuniin ulkoilun ajaksi, haudutuksen kanssa kun ei ole kovin tarkkaa.
Paprika-jauhelihapata (6 - 8 ann.)
n. 1 kg punaista paprikaa
500 g nauta-sikajauhelihaa
2 (300g) punasipulia
1 tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
1 tlk (390g) chili-tomaattimurskaa
70 g tomaattipyrettä
2 rkl punaviinietikkaa
½ tl suolaa
1 tl oreganoa
2 - 3 dl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1. Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenet. Lado uunipellille kuori ylöspäin ja kuumenna uunissa grillivastuksen alla, kunnes kuoret muuttuvat osittain mustiksi. Nosta jäähtymään.
2. Ruskista jauheliha ja lisää sekaan pilkottu punasipuli. Kuullottele sipulia pehmeäksi. Mausta suolalla. Lisää kaksi valkosipulin kynttä (voit vaan hieman murskata kuorineen ja heittää sekaan ja kalastaa sitten kypsästä pois). Kaada uunipataan.
3. Lisää uunipataan tomaattimurska, tomaattipyre, etikka, suolaa, oreganoa, vettä ja oliiviöljy.
4. Kuori paprikoista kuoret pois ja pilko pehmenneet palat pienenmmiksi. Lisää pataan ja sekoita.
5. Nosta pata kansineen uuniin ja hauduttele 180 asteessa 1½ tuntia (tai sinne päin riippuen nälästä).
13. syyskuuta 2013
Manteliboston (pellillinen)
Pidämme siskoni kanssa tuplaristiäiset ja se onkin mahtava syy kokeilla uusia leivonnaisia ja herkkuja. Selaillessani talletettuja reseptejä huomasin Pirkan mantelinen bostonpelti - ohjeen. Siitä siis idea. (Tämä on siis testattu jo ennen vauvan syntymää, vauvan synnyttyä olen leiponut vasta omenapiirakkaa, tänään voisi laittaa miehen vastuulle kaikki kolme ja rentoutua keittiössä).
Tein mantelimassan itse. Jostain syystä suhtaudun epäilyksellä kaupan mantelimassaan. Kotitekoisessa versiossa on korkeampi mantelipitoisuus ja pärjätään toki ilman säilöntäaineita. Tein pullan veteen, nykyään teen useimmiten pullan veteen. Kun pullassa on täytettä, se ei todellakaan kaipaa maitopohjaa. Maidottomaksi koko bostonin voi muuttaa käyttämällä maidotonta kasvirasvalevitettä.
Sitten itse pullaan. Taivaallista. Kahvivieraatkin päättivät viedä reseptin mennessään.
Manteliboston (pellillinen, 40 ann.)
4 dl vettä
40 g hiivaa
1½ dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
n. 11½ dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
Mantelimassa:
125 g mantelijauhoa
100 g tomusokeria
50 g voita
1 tl vettä
Toscakuorrute:
100 g voita
100 g mantelilastuja
1 dl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa
1. Valmista pullataikina. Liota kädenlämpöiseen veteen hiva, sokeri ja suola. Lisää kardemumma ja jauhoja vähitellen hyvin sekoittaen. Kun noin puolet jauhoista on lisätty, lisää pehmeä voi. Alusta loput jauhot taikinaan. Kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia.
2. Valmista mantelimassa. Sekoita kulhossa mantelijauhot ja tomusokeri. Lisää sula voi ja tilkka vettä, jotta saat sopivan (murumaisen) seoksen. Mantelimassan ei tarvitse olla yhtenäistä, kiinteää massaa, koska se murustellaan pullan täytteeksi.
3. Kauli puolet taikinasta 25 x 55 cm kokoiseksi levyksi. Murustele puolet mantelimassasta ympäri levyä. Kääri varoen rullalle ja leikkaa 20 viipaleeseen. Asettele viipaleet uunipannulle leivinpaperin päälle kierrepuoli ylöspäin. Leivo lopputaikina samoin. Itse asettelin pellille 5 x 8 pullaviipaletta. Välit kohoavat umpeen, kun pulla nousee.
4. Kohota hyvin liinalla peitettynä, vähintään 30 minuuttia.
5. Paista 200 asteisessa uunissa toiseksi alimmalla tasolla 15 minuuttia.
6. Valmista sillä aikaa tosca. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa.
7. Ota pullapelti uunista ja levvitä tosca kevyesti ja mahdollisimman nopeasti pullan pintaan. Paista vielä kymmenisen minuuttia keskitasolla.
Tunnisteet
leivonnainen,
munaton,
pulla,
pähkinät
10. syyskuuta 2013
Uusi jauhopeukalo
Viikonloppu olikin tapahtumarikas ♥
Lauantaina shoppailtiin Ellin kanssa kunnon ruokaostokset ja lähdettiin koko perheen voimin nauttimaan viimeisestä mökkisaunasta Saimaan rannalla.
Sunnuntaiaamuna meille syntyikin uusi komea keittiöapuri, meidän perheeseen tarvittiinkin vähän lisää miesvoimaa. Meillä asustaa nyt entistä onnellisempi ja onnekkaampi perhe. Ruokailmiö jatkaa mutta älkää ihmetelkö pieniä hiljaisuustaukoja, voi olla vilskettä... Tai olen ainakin epäillyt, että jos talossa on kolme alle 4-vuotiasta, niin joka päivä ei ehkä herkkuja kokkailla!
Tunnisteet
koti
7. syyskuuta 2013
Omena-vaniljapiiras (versio parhaasta omenapiirakastani)
Muistatte ehkä mascarpone-omenapiiraan. Sen ohje on täällä! Se on taivaallista, mutta kaapissa ei ollut mascarponea ja mietin kuumeisesti, että miten voisin sen ikään kuin vaihtaa johonkin muuhun yhtä herkulliseen. Päädyin paksuun, osin kermaan tehtyyn vaniljakiisseliin. Toimii!! Parasta tässä piirakassa on mehevä, paksu täyte ja rapea kuori!
Tämä on siis tismalleen sama piiras kuin mascarpone-omenapiiras, paitsi että mascarponetäyte on vaihdettu tuohon vaniljakiisseliin. Piirakka ei ole ihan helppo tehdä, sillä pohja pitää kaulia ohueksi ja taikinaristikotkin tuottavat päänvaivaa, sillä taikina on hieman murenevaa. Mutta aina ei voi leivonnaisia arvostella sillä perusteella, kuinka helppoja ne ovatkaan leipoa. Tämä siis vaatii kärsivällisyyttä, mutta kyllä se sitten lopputuloksessa maistuu.
Jos pohjaa ei saa yhtenäisenä vuokaan, ei kannata masentua, pohjaahan voi vapaasti paikkailla, ei se sieltä mihinkään näy. Ja kuten kuvista näette, en itsekään saanut taikinaristikkoa kovin kummoiseksi, mutta valmiissa piiraassa se tuppaa unohtumaan, ainakin kun saa ensimmäisen lusikallisen suuhunsa. Taas kokeilimme vielä jäätelö piiraan kanssa, mutta ei se sitä kaipaa, se on parhaimmillaan juuri sellaisena, huoneenlämpöiseksi jäähdytettynä.
Omena-vaniljapiiras
Pohja:
125 g voita
3 dl vehnäjauhoja (1 dl mantelijauhoa, jos haluaa korvata osan vehnästä sillä)
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
Omenatäyte:
1,2 l pieniä omenanpaloja (n. 800 g), esim. Valkea kuulas
1 dl fariinisokeria
½ tl kanelia
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä
Vaniljakiisseli:
1 keltuainen
1 kananmuna
reilu ½ dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
2 dl kevytmaitoa
1 dl vispi- tai kuohukermaa
vaniljatanko tai vaniljasiemeniä
1 tl vaniljasokeria
1. Valmista ensin vaniljakiisseli. Vatkaa kattilassa keltuainen, kananmuna ja sokeri kevyesti vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja vatkaa vielä hetki. Kuumenna toisessa kattilassa maito, kerma ja vaniljatanko (vaniljasiemenet). Lisää lämmin maitoseos koko ajan vatkaten sokeri-munaseokseen. Kuumenna jonkin aikaa, kunnes kiisseli sakenee paksuksi. Lisää vaniljasokeri ja sekoita hyvin. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
2. Valmista omenatäyte. Pese omenat ja poista siemenkodat. Kuori omenat halutessasi. Pilko omenat pieniksi paloiksi.(1cm x 1cm). Kaada omenapalat paistinpannulle ja lisää vesi, sitruunamehu, maissitärkkelys, kaneli ja fariinisokeri. Kuumenna keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes omenat hiukan pehmenevät ja seos sakeutuu. Tarkista makeus, sillä jos omenat ovat erittäin happamia, voit joutua lisäämään sokeria.
2. Nypi jauhot ja sokeri voin kanssa sekaisin. Vaivaa hieman, jotta saat kiinteän massa, jonka voi muotoilla esimerkiksi palloksi. Ota vähän reilu puolet taikinasta palloksi ja kauli se varovasti hyvin (!) jauhotetulla pöydällä irotpohjavuoan (halk. 24cm) kokoiseksi.
3. Voitele irtopohjavuoka (24 cm) ja nosta kaulittu taikina varoen kaulimen avulla vuokaan. Painele pohjaa varoen reunoja kohti ja muotoile reunoja ja lisää tarvittaessa taikinanpaloja siten, että saat piirakkaan n. 3 cm korkeat reunat.
4. Kaada haalea omenatäyte pohjan päälle. Tasoita hyvin, mutta varo, ettei pohja tai reunat halkeile.
5. Tasoita täytteen päälle kylmä vaniljakiisseli.
6. Kauli loppu taikina ohueksi ja leikkaa siitä nauhoja, joista voit muotoilla ristikon varovasti vaniljakiisselin päälle. Taikinanauhat katkeilevat helposti, mutta ulkonäkö paranee uunissa, usko siihen!
7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 40 - 50 minuuttia. Seuraa piirakan pintaa, jottei pääse palamaan, mutta ottaa kuitenkin reilusti väriä ja rapeutuu!
8. Anna jäähtyä kunnolla (väh. 45 min), jottei piirakka murene, kun irrotat vuokaa. Anna jäähtyä vielä haaleaksi ennen kuin siirrät tarjoilulautaselle. Tarjoile sellaisenaan, tai vaniljakastikkeen kera.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
leivonnainen,
makea piirakka
6. syyskuuta 2013
Omena-kanelirahka
Tässä rahkassa on uuniomenan maku, sillä omenat kuullotellaan pannulla kypsiksi kanelin, voin ja sokerin kera.
Omena-kanelirahka (10 ann.)
20 g voita
600 g omenakuutioita (hapan lajike)
2 rkl sokeria
1 tl kanelia
500 g maitorahkaa
2½ dl vispautuvaa vaniljakastiketta tms.
1. Kuori omenat ja kuutioi pieniksi kuutioiksi.
2. Kypsennä omenakuutiot pannulla voin, sokerin ja kanelin seoksessa. Jäähdytä.
3. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, lisää rahka vispaten. Lisää myös jäähtyneet omenanpalat. Tarkista makeus.
Tunnisteet
gluteeniton,
hedelmät ja marjat,
jälkiruoka,
munaton
5. syyskuuta 2013
Riistakiusaus leipäjuustolla
Taas löytyi palkitseva uusi resepti. On se kyllä ihan kivaa palvelua noilta kaupoilta julkaista niin paljon herkullisia reseptejä. Yhteishyvässä on ollut porokiusauksen ohje, johon tuli pekonia, poronkäristyslihaa ja leipäjuustoa ja jotain sellaista oli pakko kokeilla.
Tein riistaversion, koska tykkään riistakäristyslihasta. Jotkut poronkäristykset ovat niin paksuina siivuina, että niistä tulee vähän tökeröä käristystä. Mutta ohuttakin löytyy ja kotimaisena vaihtoehtona poro on tietenkin sikäli ihan lyömätön valinta! Poro ja vastaavat riistalihat ovat muuten hyviä raudanlähteitä.
Erityisesti reseptissä kiehtoi leipäjuuston käyttö. Pekonin jätin pois ja en olisi sitä kyllä kaivannut. Kunnon käristys lihalle voissa valurautapannulla, kyllä siitä irtoaa makuja ihan tarpeeksi. Tämä oli tosi herkullista syysruokaa, tulee varmasti tehtyä toistekin!
Riistakiusaus (4 - 5 ann.)
25 g voita
1 pkt (240 g) riistäkäristyslihaa tai poronkäristyslihaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 kg peruna-sipulisekoitusta
200 g leipäjuustoa
2 dl ruokakermaa
1 rkl sinappia
ripaus suolaa
1. Kuumenna pannu ja sulata voi. Paista ja ruskista jäistä käristyslihaa kuumalla pannulla käännelleen ja riipien kypsiä paloja irti toisistaan. (Itse riivin paistettuja paljoa vielä pienemmiksi haarukan ja lastan avulla.) Mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Kaada uunivuokaan puolet perunoista. Lisää käristyslihat ja pieneksi kuutioitu leipäjuusto.
3. Lisää loput perunat ja painele tasaiseksi.
4. Kaada pannulle kera ja kuumenna, lisää sinappi ja ripaus suolaa. Kaada kermaseos kiusauksen pinnalle.
5. Paista 200 asteessa 1½ tuntia.
6. Tarjoa puolukkahillon, leipäjuuston, suolakurkkujen ja tuoresalaatin kera.
3. syyskuuta 2013
Prinsessapiparit
Jos meidän lapset valitsee kaupasta keksejä, niin yleensä he haluavat joko Carneval-, Prinsessa- tai Muumi-keksejä. Ei siis mitään taloudellista ajattelua ü. Mutta voihan prinsessa-keksejä tehdä kotonakin ja se on sitä paitsi ihan hauskaa puuhaa vaikka koko perheelle. Lapset viihtyvät piparinkoristelun parissa pidempään kuin vesiväri- tai askartelupuuhissa :) Tuntui se olevan oikein viihdyttävää puuhaa myös tälle vauvamahalle, jonka laskettu aika tuli ja meni eilen.
Elli pyysi jo kesällä, että tehdään pipareita, mutta nyt ajankohta oli jo sopivampi. Taikinana käytin tätä aiemmin julkaisemaani ihanan rapeaa ja vähemmän mausteista piparitaikinaa. Kuorrute on tomusokerikuorrute, johon lisäsin aavistuksen vihreää ja oranssia elintarvikeväriä. Piti käyttää muuten punajuurta mutta unohtuipa tuo..
Prinsessapiparit (30 - 35 kpl)
piparkakkuja
3 dl tomusokeria
1 kananmunan valkuainen
(tilkka vettä)
elintarvikevärejä
nonparelleja
1. Paista piparkakut tai keksit. Anna jäähtyä.
2. Sekoita kulhossa tomusokeri ja kananmunan valkuainen. Jos seos tuntuu liian jäykältä, lisää puoli teelusikallista vettä kerrallaan, kunnes koostumus on sopiva. Kuorrutteen olisi hyvä olla jähmeää, mutta kuitenkin sellaista, että se hitaasti hieman leviää ja pinnalle tehty kuvio tasoittuu hiljakseen sileäksi pinnaksi. Silloin kekseistä tulee siistejä. Liian löysä kuorrute valuu keksin reunojen yli ja liian jäykkää kuorrutetta ei saa tasoitettua.
3. Jaa tomusokerikuorrute kahteen osaan, jos haluat kahta eri väriä. Sekoita molempiin osiin aivan aavistus elintarvikeväriä.
4. Lusikoi kuorrutteet pakastepusseihin. Kun alotat kuorruttamisen, leikkaa pakastepussin kulmaan pieni reikä. Pursota kuorrutetta ensin ääriviivoiksi reunoille, sitten hieman keskelle ristiin rastiin ja tasoita sitten kuorrute esim. veitsellä tai muotoilutyökalulla. Ripottele pinnalle nonparelleja.
5. Anna kuivua hyvin. Purkita.
Tunnisteet
keksit,
lasten kanssa
1. syyskuuta 2013
Tropiikin suklaakakku
Reseptiarkistoista kaivoin tämänkin. Ohje on alunperin Yhteishyvästä, mutta toisin kuin alkuperäisessä ohjeessa, kostutin kakun hedelmämehulla, sillä sachertyyppisissä kakuissa minusta ongelmana on usein liika kuivuus, varsinkin jos pohjaa on paistanut epähuomiossa hitusenkin liikaa, mikä ainakaan itselleni ei yleensä tuota vaikeuksia :) Lisäksi tein kuorrutteen pääasiassa maitosuklaasta, mutta kukin makunsa mukaan. Kakku muistuttaa siis erittäin paljon Sacher-kakkua, aprikoosimarmeladin sijaan käytetään vain eri hilloa ja pohjassa taitaa olla vähän vähemmän rasvaa ja suklaata sekä lisänä kaakaojauhetta.
Hillona minulla oli Gamle Fabrikin Kevyt Trooppinen hillo (passion, ananas, mango, sitruuna, guava). Kevyt ei tarkoita tässä makeutusaineita, sillä niitähän en siedä, vaan sitä, että hillon kokonaissokeripitoisuus on vaatimaton 30 %. Erinomainen tähän kakkuun!! Turhan sokerinen hillo tällaisessa suklaakakussa voi tehdä kakusta liian makean.
Tropiikin suklaakakku (12 - 16 palaa)
150 g voita
150 g tummaa suklaata
5 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoa
½ dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
3/4 dl hedelmätuoremehua
Täyte:
2 dl tropiikin hilloa
Kuorrutus:
150 g suklaata (100 g maitosuklaata, 50 g tummaa suklaata)
1 dl kuohukermaa
1 rkl voita
Suklaakoristeet:
pari palaa maitosuklaata
1. Sulata kattilassa voi miedolla lämmöllä. Älä kuumenna tarpeettomasti. Lisää paloiteltu suklaa ja hämmennä, kunnes suklaa on sulanut joukkoon.
2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Valmiin vaahdon pintaan voi valuttaa kuvion, joka pysyy siinä pienen hetken.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokerivaahtoon ensin jauhoseos siivilän läpi ja
sitten jäähtynyt suklaaseos. Sekoita taikinakaapimella varoen pohjia myöten, jotta taikina varmasti sekoittuu.
4. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjakakkuvuokaan (24 cm).
5. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 45 - 50 minuuttia tai kunnes
taikina irtoaa vuoan reunoilta. Kypsyyttä voi kokeilla puutikulla. Kumoa jäähtyneenä.
6. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan. Kostuta hedelmämehulla. Levitä väliin hillo ja nosta päällimmäinen kakkupuolikas paikoilleen. Peitä kakku hyvin ja anna maustua seuravaan päivään.
7. Valmista kuorrutus. Kuumenna kerma kattilassa, lisää joukoon paloiteltu suklaa ja
voi. Sekoita kunnes kuorrutus on tasaista. Ota kuorrutetta erilleen noin 50 g ja nosta se jääkaappiin jähmettymään.
8. Sudi kakun pinnalta ylimääräiset murut pois ja halutessasi tasoita kakun pintoja varoen ylimääräisellä hillolla. Kun jääkaappin nostettu pieni määrä kuorrutetta hieman jähmettyy, tasoita sillä vielä kakun reunoja.
9. Kuorruta kakku. Valuta kuorrutetta keskelle kakkua ja anna sen valua reunoille. Kaavi kevyesti kuorrutetta taikinakaapimella reunoja kohti, jotta saisit sen valumaan tasaisesti kakun reunoille. Tasoita hieman reunoja. Kun kuorrute alkaa jämähtää, on parempi enää olla koskematta siihen. Nosta kylmään hetkeksi ja tee sitten ohuet koristespritsit sulalla maitosuklaalla (itse käytän spritseihin pakastepussia, jonka kulmaan leikkaan pienen reiän.).
10. Säilytä kakkua kylmässä. Parhaimmillaan kakku on kaksi päivää täyttämisen jälkeen.
Tunnisteet
hedelmät ja marjat,
leivonnainen,
suklaa
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)