14. elokuuta 2011

Nokkosviherkeitto


Kojin aika sitten keräsin hieman nokkosia ruoanlaittoa varten. Nuorten varsien löytäminen oli hieman työlästä enkä saanut kasaan kuin 50 g. Äiti kyllä varoittikin, että nokkosen maku on sen verta voimakas, että ihan hyväkin voi olla laittaa vähemmän kuin enemmän.

Kaveriksi nokkoselle tähän keittoon tuli kesäkurpitsaa ja kukkakaalia sekä reilusti tuoretta persiljaa. Mauista persilja ja nokkonen olivat vahvimmat, kahta muuta ei järin erottanut. Keitto sopii mielestäni hyvin pinaattikeiton ystäville.

Nokkosviherkeitto (4:lle)

50 g tuoretta nokkosta
öljyä
200 g kukkakaalia
200 g kesäkurpitsaa
1 l vettä
suolaa, pippuria
2 dl ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja
tuoretta persiljaa

keitettyjä kananmunia

1. Huuhdo nokkosen lehdet hanskat kädessä. Jätä veteen hetkeksi, jotta lehdet puhdistuvat roskista yms.
2. Kiehauta nokkosta muutama minuutti vesitilkassa. Kääntele lehitä, kunnes ne painuvat kasaan ja muuttuvat tumman vihreiksi. Siivilöi vesi pois.
3. Laita kattilaan öljyä ja kullota pilkottuja kasviksia sekä nokkosen lehtiä hetki öljyssä. Lisää vesi ja suolaa ja keitä kasvikset hieman ylikypsiksi.
4. Soseuta keitto. Sekoita suuruksen aineet kerma ja vehnäjauhot ja sekoita suurus keiton joukkoon. Keitä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Mausta pippurilla ja tuoreella persiljalla. Tarkista suola.
5. Tarjoa keitetyn kananmunan kera.

2 kommenttia:

  1. Tää kuulostas terveelliseltä ja hyvältä.. laitan Toikolle toiveen :) Tai sit vaan ite koitan tehä..

    VastaaPoista
  2. Siis sekä nokkosella että persiljallahan on vaikka mitä terveysvaikutuksia, juuri tänä aamunakin lueskelin "Parantavien ruokien oppaasta". Nokkosen poimintaa voi tosin joutua odottelemaan jo seuraavaan kesään ü

    VastaaPoista