28. elokuuta 2011

Kesäkurpitsaleipä


Jamie Oliver kuului ennen kovasti suosikkikokkaajiini, mutta nykyisin suhde on vaihteleva. Tähän pelastuksena tuli paluu juurille eli kaivoin hyllystä Jamien ensimmäisiä keittokirjoja ja sieltähän löytyi heti tekemistä: kesäkurpitsaleipä. Jamien ohje on niin pitkä, että kerron tässä simppelisti, mitä itse tein. Enkä muuten rohjennut käyttää niin paljon kurpitsaa kuin alkuperäisessä ohjeessa luki (6 isoa kesäkurpitsaa).

Puutarhani kesäkurpitsa jaksaa aina vaan tehdä lisää syötävää ja niinpä minä keksin samaan tahtiin reseptejä, joihin kesäkurpitsaa voi sujauttaa. Kesäkurpitsan maku on niin hento, että ainakin tässä leivässä en olisi silmät kiinni tiennyt, mitä leipätaikinassa on. Lopputuloksena oli rehtiä, rapeakuorista ja hyvää leipää, joka Jamien mielestä on parhaimmillaan tuoreena voin kera tai paahdettuna sulatejuuston kera. Uskon! Tätä kirjoittaessani olen syönyt 6 siivua, 5 voin kera ja yhden juustolla!

Aiemmin olen kesäkurpitsasta jo kokannut ainakin kesäkurpitsamousakaa, kesäkurpitsajauhelihamureketta, kesäkurpitsa-mozzarellasalaattia, avocado-kesäkurpitsakeittoa ja nokkosviherkeittoa. Ohjeet löytyvät kätevästi haku-toiminnon avulla "kesäkurpitsa".

Ai niin, Jamien ohjeeseen tulisi timjamia (unohdin) ja kohotuksen jälkeen 200 g vuohenjuustoa, mikä varmasti olisi ihanaa! Mutta eipä ollut kaapissa...

Kesäkurpitsaleipä (2 isoa leipää)

3 dl vettä
50 g hiivaa
600 g raastettua kesäkurpitsaa
1/2 rkl suolaa
2 rkl sokeria
1 kg jauhoja (600 g speltttihiivaleipäjauhoja, 200 g vehnäjauhoja, 200 g grahamjauhoja).


1. Pese ja raasta kesäkurpitsat.
2. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna sekaan hiiva. Lisää kesäkurpitsaraaste.
3. Lisää taikinaan suola ja sokeri ja jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen ja vaivaten.
4. Vaivaa valmista taikinaa vielä muutama minuutti. Jauhomäärää voi joutua soveltamaan. Tavoitteena on kimmoisa taikina.
5. Taputtele taikinan pintaan jauhoja ja kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
6. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja leivo sitten kaksi pitkänmallista leipää jauhotetulla alustalla.
7. Nosta leivät pellille ja anna kohota liinan alla kaikessa rauhassa, esimerkiksi 40 min- 1h.
8. Paista 180 - 200 asteessa puolisen tuntia. Itse paistoin lähemmäs 40 minuuttia, koska halusin kuoreen hyvän värin. Leivän pohjaan kopauttaessa kuuluu kypsästä leivästä kumea ääni.
9. Jäähdytä ritilällä linalla peitettynä vähintään 30 minuuttia ennen leikkaamista.


2 kommenttia:

  1. Uunissa on (jauhoja sovelsin mitä kaapista nyt löytyi) leipä. Katsotaan mitä siitä tulee :) Isosta kesäkurpitsasta 1/3 uppos tähän. Iso ja herkullinen kasvissosekeitto on jo tehty. Ehkä vielä joku kahvileipä/kakku?

    VastaaPoista
  2. Kyllä kesäkurpitsalla kelpaa. Miten leipä onnistui? Itse olen joskus niin liian hätäinen, mutta hitaalla rakkaudella syntyypi hyviä leipiä ü Parina vuonna on kyllä ollut lehdissä lukuisia kesäkurpitsareseptejä, esimerkiksi juuri kahvikakkua ja suklaa-kesäkuritsakakkua. Intoa syyskokkailuun!

    VastaaPoista