2. toukokuuta 2012

Sitruunatuorejuustokakku


Miehen keväistä nimipäivää juhlistettiin tällaisella kakulla. Tein kakun heti aamusta ja niin päästiin illalla herkuttelemaan.

Uutta mulle tässä kakussa on mantelijauhoista tehty pohja. Vähän vaihtelua digestivelle. Digestivelle ominainen suolaisen ja makean yhdistelmä jäi tosin puuttumaan, mutta kiva pohja silti. Ja voi miten helppo. Ei tarvi tehdä melkein mitään. Jossain näin myös sellaisen pohjan, johon jauhetaan hasselpähkinää ja pohja paahdetaan uunissa, sekin voisi olla herkkua. Mutta ajattelin, että hasselpähkinä ei ole paras kaveri sitruunalle, se sopisi paremmin johonkin suklaiseen kakkuun.

Tätä kakkua varten valmistetaan lemon curd eli sitruunatahna. Osa tahnasta käytetään täytteeseen ja osa kiilteeseen. Laitoin kiilteeseen kaksi liivatelehteä, mutta lopputulos oli niin jämäkkä, että yksikin varmasti riittäisi.

Sitruunatuorejuustokakku

Pohja:
150 g mantelijauhoa
50 g voita

Sekoita mantelijauhoihin sula voi. Taputtele pohja irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle. Nosta jääkaappiin.

Lemon curd:
2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl maissitärkkelystä
50 g voita

Täyte:
2½ dl kuohukermaa (tai Flora vispiä tms.)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 - 1½ dl lemon curdia (maun mukaan)
5 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria

Kiille:
1½ dl lemon curdia
1- 2 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua

Koristeeksi:
kumkvatteja, valkosuklaata

1. Sekoita mantelijauhoihin sula voi. Taputtele pohja irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle. Nosta jääkaappiin kovettumaan.
2. Valmista lemon curd. Raasta huolellisesti pestyjen sitruunoiden kuori ja purista mehu. Laita kuoriosa, mehu, sokeri, kananmunat ja maissitärkkelys kattilaan, sekoita tasaiseksi ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Nosta pois levyltä ja sekoita joukkoon voi. Jäähdytä. Ota sitruunatahnasta erilleen 1½ dl tahnaa. Tarvitset sen myöhemmin kiilteeseen.
3. Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Pehmitä tuorejuusto kulhossa. Mittaa kattilaan sitruunamehu, kuumenna se ja liota siihen liivatelehdet. Kaada sen jälkeen liivateseos ohuena nauhana pehmitetyn tuorejuuston joukkoon. Sekoita. Lisää sitruunatahna ja lopuksi vaahdotettu kerma sekä sokeri ja vaniljasokeri. Tarkista maku.
4. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja tasoita. Nosta kakku kylmään hyytymään.

5. Anna kakun hyytyä kylmässä hetki ja valmista sitten kiille. Liota kaksi liivatelehteä kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunamehu kattilassa ja liota siihen liivatteet. Lisää liivateseos lemon curdin joukkoon. Kaada kiille varoen hieman hyytyneen päälle ja tasoita. Nosta kakku hyytymään vähintään kuudeksi tunniksi.

6 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä. Ja varmasti maistuu. Lemon curd on yksi suosikkimakujani. Mutta millä olet kakun koristellut....en ole ihan varma näkemästäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koristeena pestyjä ja ohueksi viipaloituja kumkvatteja sekä valkosuklaaraitaa.

      Poista
  2. Ohjetta kun lukee, niin neuvotaan lisäämään täytteesen sitruunatahna, mutta täytteen määriä kun lukee, niin siinä listassa ei mainita sitruunatahnaa... Vai harittaako miun silmät..

    Mutta eipä tuo haittaa, teen tätä soveltaen jokatapauksessa, ni katsotaan mitä tulee :) Kiitos inspiroivasta ohjeesta.

    -L-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua! Siis täytteeseen todella tulee sitä lemon curdia. Siitä tulee täytteen sokeri ja maku! No, koko lemon curd ohjeesta tulee n. 3 dl tahnaa. Siitä voi laittaa 1 - 1½ dl tahnaa täytteeseen, riippuen vähän tahnan vahvuudesta.

      Poista
  3. Lemon curdin aineista puuttuu voi vaikka se mainitaan myöhemmin ohjeessa. Kuinka paljon laitoit? Katsoin muista vastaavista resepteistä ja niissä oli 50-100g joten laitoin 75g ja hyvää tuli :)

    VastaaPoista
  4. Moi! Kiitos palautteesta. Omaan reseptiini tulee 50 g voita. Hyvä, kun hoksasit etsiä muista resepteistä etkä luovuttanut :)

    VastaaPoista