24. toukokuuta 2012

Hävikistä herkuksi

Autoilussa halvin kilometri on se, mikä jää ajamatta ja ruoassa kalleinta se, mikä jää syömättä.

Bloggaajat ovat viime aikoina tehneet herkkuja hävikkiruoasta. Tarkemmin sanottuna haasteessa on yritetty hyödyntää monipuolisesti jääkaapista löytyviä aineksia. Sana hävikki tarkoittaa ilmiselvästi eri asioita eri ihmisille: osa hyödyntää rippeitä, osa jatkaa ruokaa toiseksi ruoaksi, osa ostaa hävikkilihoja (luita tai muita epäsuosittuja aineksia), osa joutuu keksimään käyttöä elintarvikkeille, joita alunperinkin on ostettu liikaa. Hassaamme Suomessa ihan liikaa ruokaa. Kyse on oikeasti vain viitseliäisyydestä ja nöyryydestäkin - ei se aina niin hauskaa ole keksiä rippeistä syötävää, kun gourmeetakin voisi kokata, mutta itseäni ainakin motivoi kovasti ympäristöasiat - ja toki myös säästäväisyys.

Kypsä kala, liha, kastikkeen- tai juustonjämät ja vaikka jo hieman nahistuneet kasvikset uppoavat hyvin pastavuokaan!

Meillä tähteiden ja purkin loppujen hyödyntäminen kuuluu arkipäiväiseen ruoanlaittoon. Suunnittelen viikon ruokalistaa etukäteen ja ostan siis tarvittavat raaka-aineet kaupasta. Heräteostokset kostautuvat usein - pitää pakastaa jotain tai vaihtaa ruokien paikkoja, ettei jäisi haaskuuseen. Oma pahin viholliseni on muisti. Ei tule vain mieleen, että jotakin on jääkaapissa, ennen kuin on liian myöhäistä. Joskus iskee niin kova kokkaus- tai leivontainto, että edellisten jämät unohtuvat kaapin perälle.Tähteiden hyödyntäminen voi osoittautua hankalaksi jollekin myös jo ajankäytön vuoksi:  ei ole aikaa notkua jääkaapilla luomassa uusia yllätyksellisiä ruokia. Joskus kyse voi olla mielikuvituksen ja rohkeuden puutteesta, tokihan on mahdollista, että kaikissa kokeiluissa ei ole päätä eikä häntää ja ruokaa päätyy syömään hampaat irvessä, muun perheen nauttiessa noutoruoasta.

Käykää kurkkailemassa noita blogeja, jotka hävikkitempaukseen ovat osallistuneet. Ihan hauska postaus löytyy Liemessä-blogista. Itseäni tosin hauskuutti se älä osta mitään-päivä. En todellakaan enää jaksa käydä kaupassa päivittäin, kaksi kertaa viikossa on tosi hyvä. Silloin kyllä tulee kuin itsestään miettineeksi tarkemmin ostoksiaan. Yritin muuten sitä kerran viikossa juttua, mutta se menee meillä käytännössä niin, että kerran viikossa ostetaan enemmään ja toisella kerralla vähemmän. Kerran viikossa tarkoitti älytöntä raahaamista ja maidon vanhenemista. Tuli kyllä ostettua vähemmän herkkuja...

Loppuun vielä meidän perheen innovaatioita..


-jauhelihamurekeruoat: taikinaan voi kätkeä jos jonkinlaista ja vähentää samalla lihan käyttöä. Viimeksi jatkoin 200 g jauhelihaa sekoittamalla joukkoon pannulla pyöräytettyä kasviseosta (150 g munakoisoa, 1 pieni sipuli ja yksi raastettu peruna). Sitten sipulikeittoaineksilla ja kananmunalla kasaan.
- täytetyt leivät tai letut (pizza): kuivahtaneiden leipien pintaan käyvät niin kastikkeet kuin kasviksetkin ja juustonlopun voi kätevästi raastaa kuorrutteeksi. Pizza on myös aina toimiva hävikkiruokien loppusijoituspaikka.
-pannukakku: parasta ennen - päiväyksen ohittaneet maitotuotteet käyvät taikinaan ja joukkoon voi yhtä hyvin lisätä aamupuuron rippeet tai omenamarmeladin loput tai jopa kasvis- tai hedelmäraasteita.
-pastavuoka tai -pannu: keitetyn pastan kaveriksi käy lähes kaikki, kastikkeenjämät ja loput vihannekset, sekaan tuorejuustoa tai muuta maitovalmistetta ja uunissa vuoka saa juustokuorrutteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti