20. helmikuuta 2012

Muhkea porkkanakakku


Parrautta. Oikeasti tosi hyvää. Kyllä kannatti taas kattoa Top Chefiä ja innostua porkkanakakusta. Tosin sen Kristianin ohjeen jätin kokeilematta, koska siihen tuli järjettömiä määriä sokeria ja öljyä. Yhden kikan kuitenkin siitä ohjeesta varastin - porkkanat keitetään ja soseutetaan taikinaa varten. Tätä ohjetta voisi varmasti hyödyntää siis esimerkiksi omenasoseen kera.

Tästä taikinasta tulee 30 x 30 cm vuokaan noin 5 cm korkuinen kakku (puolikas taikina kävisi 24 cm irtopohjavuokaan), joka on rakenteeltaan ihanan mehevä ja keveä. Ei saa paistaa liian kuivaksi. Itsehän ajattelin testata Kristianin ohjetta kakun sisälämpötilasta (75 astetta)  mutta päräytin reilusti 90 asteeseen jo puolessa tunnissa. Mutta tuo lämpö tarkoitti siis oikein mehevää ja ilmavaa kakkua. Mutta että älkää tavoitelko mitään ""kun tikkuun ei enää tartu yhtään taikinaa"-tyyppistä ratkaisua.


Porkkanakakku (20 palaa)

400 g porkkanaa
200 g voita
4 kananmunaa
3 dl ruokosokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ tl inkivääriä
1 - 2 rkl sitruunamehua

200 g tuorejuustoa
1 1/4 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua

1. Keitä porkkanat kypsiksi. Soseuta.
2. Lisää porkkanasoseen joukkoon sula voi ja surauta vielä tasaiseksi. Anna jäähtyä.
3. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
4. Sekoita kuivat aineet yhteen.
5. Lisää muna-sokeriseokseen vuorotellen porkka-voiseosta ja jauhosekoitusta. Kääntele ainekset varovasti taikinan sekaan. Lisää myös sitruunamehu.

6. Kaada valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.
7. Paista 160 asteessa 30 - 35 minuuttia.
8. Kuorrutetta varten pehimitä tuorejuusto ja sekoita joukkoon tomusokeri ja sitruunamehu. Levitä jäähtyneen kakun päälle.


5 kommenttia:

  1. Minullakin on jo pitkään ollut mielessä kokeilla porkkanakakkua, johon porkkanat tulee keitettynä. Näin sellasen ohjeen jossain, oisko ollut Pirkka. Ennen olen aina tehnyt porkkanakakun raasteesta, mutta tää kuulostaa tosi hyvältä ja mehevältä. Täytyy myöntää lisäksi, ettei porkkanan raastaminen käsin kuulu lempipuuhiini keittiössä. En tiedä onko sitten kovinkaan tavallista jaotella ruoanlaittoon kuuluvat työt mieluisiin ja vähän vähemmän mieluisiin;) Joka tapauksessa oikein kaunis ja mehukkaan näköinen kakku!

    VastaaPoista
  2. Eka kertaa kokeilin porkkanoiden keittämistä jne. Vähän olen porkkanakakkua tehnytkin, pelännyt sulatejuustokuorrutetta, mutta nykyäänhän kuorrute tehdään tuorejuustosta ja on tosi hyvää!
    Kyllä keittiössä on kovin paljon mieluisampia ja vähemmän mieluisia hommia. Tällä hetkellä yksi inhokeistani on perussalaatin teko, blaah, tylsää. Mies onneksi usein tekee sen. Tai sitten keksin jonkun hauskan lisän ja vaihtelua salaattiin ja teen sen itse.

    VastaaPoista
  3. Jostain syystä en kovin monesti ole porkkanakakkua saanut syödäkseni, tämä näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
  4. Ja jos näyttää, niin kyllä se meistä maistuikin hyvälle! Säilyy muuten ihan kivasti kosteana jääkaapissa, ainakin 4 - 5 päivää. Mutta ohjeen puolittamalla saisi tosiaan sopivan kakun 24 cm irtopohjavuokaan. Ei aina tarvii sit syödä ihan kymmentä palaa ü

    VastaaPoista
  5. Kiitos, tämä kakku vei jalat alta!

    VastaaPoista