11. helmikuuta 2012

Voihan keskuskeittiö!

Ai jai... tämän päivän lehti komeasti ilmoittaa, kuinka Lappeenrannassa päiväkodeissa lopetetaan ruoanvalmistus ja siirrytään suurkeittiöihin ja ruokajakeluun.

Väärin! Niin väärin! Lopputuloksena on se, että suomalaislapset saavat laitosruokaa kauneimmat 16 vuotta elämästään. Turhaan ihmetellään, miksi nuoret ovat niin vierottuneita ruoan alkuperästä ja ruoanlaitosta yleensäkin - ruokahan on peräisin suurista metallilaatikoista, kansi vaan ylös ja a vot!

Kun päiväkodissa on oma keittiö, lasten on mahdollista nähdä ja kokea, että joku oikeasti valmistaa ruokaa juuri heille. Emäntä tietää montako lasta päiväkodissa on kunakin päivänä, mikä heille maistuu ja kuinka paljon ruokaa tarkalleen pitää valmistaa. Hän voi budjetin rajoissa valmistaa kaikenlaista vain mielikuvitus rajanaan. Tähteet tulevat tällöin käytetyksi ja myös jälkiruokia nähdään pöydässä. Pikkuapulaiset saavat hakea ruokakärryt emännältä ja osallistua muutoinkin pieniin juttuihin (tätäkin kaikentietävä hevonlainsäädäntö mukavasti rajoittaa, kun kenelläkään ei ole asiaa keittiöön).

Ruoan kuljettaminen kauempaa antaa ikävä kyllä pahat raamit luovuudelle. Ei nähdä enää lämpimiä leipiä kasvisosekeiton kera eikä mitään muutakaan, mikä ei kestä lämpösäilytystä pitkään ja tai rakenne kärsii kuljetuksessa. Päiväkotilapset eivät lähde enää puolukkaretkelle eivätkä nauti omien kättensä tuotoksista, sillä koko talossa ei ole ketään, joka autioituvaa keittiötä enää henkiin puhaltaisi. Nyyh. Kaiken lisäksi ruoan ravintoarvo heikkenee sen seisoessa lämpölaatikoissa, eikä kenenkään ruokahalu ainakaan kasva ylikypsistä pakastekasviksista.

Arvoisa Suomen valtio, hyvät kuntapäättäjät. Tämä on ihan paskaa! Te olette häpeäksi Suomen ruokakulttuurille, päivähoidolle ja pienten ihmisten terveydelle! Ettäs kehtaatte!

9 kommenttia:

 1. Voi että pistelee vihaksi. Tämä asia on hautunut pitkään kattilassani, alkaa olla aika tehdä asialle jotakin. Grr.

  VastaaPoista
 2. Niin asiaa! Kauhulla kattelen noita Lappeenrannan päätöksiä niin tässä kuin muissakin asioissa. Myöskin neuvolatoiminnan keskittäminen herätti miussa tänään tunteita. Vieläkun tähän liitetään kysymys kuntauudistuksesta, eli jos Imatran tulisi liittyä Lappeenrantaan, niin voi apua! Nämä saattaa sitten tulla kysymykseen myös Imatralla! Nyt menee jo politikoinniksi, mutta kyllä tän päivän E-Saimaa tosiaan herätti paljon ajatuksia.

  -LK-

  VastaaPoista
 3. Vanhemmat ovat kyllä tähänkin ruoka-asiaan sanansa sanoneet, mutta sillä ei liiemmin asiaan ollut vaikutusta. Päätökset tällaisissa asioissa tehdään liian lyhytnäköisesti ja yleensä vaikuttamisaika on viralisesti silloin, kun asiaa ei vielä pahemmin julkisuuteen mainosteta. Pitäisi siis jatkuvasti lukea erinäisten kuntien kaikkien lautakuntien pöytäkirjoja, jotta osaisi ajoissa ilmaista mielipiteensä. Kiva, kun löytyy siis muitakin, jota myllyttää tällaiset asiat!

  VastaaPoista
 4. Minä olen päiväkodissa töissä ja niin se vaan on meidänkin talossa että ruoka tulee koululta, koululla valmistettua. Aamu- ja välipalat "köksä" tekee päiväkodin keittiössä. Minä tykkään leipoa lasten kanssa töissä, muulloinkin kuin jouluna pipareita laskiaisena pullia.. Muistan kyllä muita työpaikkojani joissa ruoka valmistettiin (ainakin pääosin) päiväkodilla, ja yksityisissä päiväkodeissa näin tapahtuu tietääkseni vieläkin jolloin lapset todellakin pääsevät näkemään mistä ruoka valmistuu ja se on melkein home made.

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, että leivot lasten kanssa! Hyvä Luumukka! Musta ne oli ihan parhaita juttuja päiväkodissa, kun nikkaroitiin tai leivottiin pikkukeittiössä. Ja Ransukin kokkas telkkarissa jotain sen tätin kanssa. Missä on lasten ruokakasvatus nykyään? Jokin hauska ohjelma olisi aivan paikallaan! Eikä mitään sellasta mainossoopaa kuin "Hei me leivotaan aikanaan..

  VastaaPoista
 6. Voi kun oliskin verstas tai pikkukeittiö. nämä "kivijalkapäiväkodit" eli kerrostalon alakerrassa olevat ei moisia luksuksia sisällä. Toissaviikolla pyöräytettiin suklaamuffinseja ja mansikkaleivoksia, seuraavaksi vuorossa laskiaispullat koska alkaa olla sesonki :D reseptien täytyy olla helppoja ja yksinkertaisia ainekset kulhoon ja käsisekoitus- tyyppisiä, sähkövatkaimia en lasten kanssa käytä.

  VastaaPoista
 7. En mitenkään ymmärrä miten lämpimän ruoan ajeluttemien pitkin pitäjiä voidaan sallia kun katsoo tuotakin eviran tekstiä niin miten se sopii tähän kuljetusyhtälöön.

  http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/mikrobien_kasvua_edistavat_tekijat/

  Montako ruokamyrkytystapausta tarvitaan, ennenkuin tajutaan että homma ei toimi? Miksi kaikista avuttomimmat, siis lapset ja vanhukset voidaan alistaa tällaiseen toimintaan? On kertakaikkisen pöyristytäävää mitä kaikkea tehdään säästöjen nimissä.

  VastaaPoista
 8. Ai, missä päin Lappeentantaa on vielä saanu itse tehty ruokaa? :o Kesämäessä ja lyseossa siirryttiin suurkeittiöihin jo 10 vuotta sitten. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväkodeista oli jutussa kyse. Mutta todellakin, keskuskeittiöt jyrää! Onneksi on olemassa vielä kourallinen kyläkouluja, vaan kukaties niihin roudataan ateria-automaatit, jollaisia vanhusten koteihin on jo rantautunut...

   Poista