13. helmikuuta 2012

Omatekoista jogurttia!Tiedättehän miltä jogurttitölkki näyttää muutaman päivän kuluttua avaamisesta. Jogurttia on siellä sun täällä ja tölkki tahmainen ja loppujen lopuksi sinne jää pohjalle pari desiä, joka kummasti unohtuu jääkaapin perukoille.

No, siihen on yksinkertainen ratkaisu. Jogurtin voi valmistaa kotona, kulhossa! Tarvitaan vain bulgarian jogurttia, täysmaitoa ja kulho. Ihanaa!

Mielestäni (olen erittäin puolueellinen) jogurtti oli tuoretta, pehmeää ja erittäin raikasta! Nautimme sitä kotitekoisen vähäsokerisen mansikkasoseen kera. Jatkan ehdottomasti jogurtin tekoa kotona. Pitää kokeilla versiota kevytmaidosta, olin lukevinani, että se pitäisi siitäkin onnistua. Omatekoisesta jogurtista voi sitten ottaa seuraavaan jogurttiin tarvittavan 2 dl.

Jogurtti hapatetaan huoneenlämmössä. Kääntelin omaa kulhoani nähdäkseni, milloin rakenne on tarpeeksi paksu. Ymmärtääkseni happamuus lisääntyy ajan kuluessa. Eka kerralla maitoni oli 45-asteista, toisella kerralla ehti jäähtyä jo haaleaksi. Lämpimästä maidosta jogurtti hapattui ja paksuni nopeammin.

Jogurtti 

2 dl bulgarian jogurttia
1 l täysmaitoa (punaista maitoa)

1. Kuumenna maito kiehuvaksi.
2. Anna maidon jäähtyä 40 asteiseksi.
3. Vispaa joukkoon bulgarian jogurtti.
4. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 12 - 24 tuntia. (Pidin omaani noin 17 tuntia.)
5. nosta jogurtti kylmään. Nauti kylmänä ü


3 kommenttia:

  1. On kiva lukea blogiasi, koska siellä on paljon samanlaisia ruokajuttuja, joita itse olen ajatellut kokeilevani. Esimerkiksi juuri tuo jogurtti ja ruisleivän ohje ovat sellaisia. Hauska lukea suunnilleen samanikäisen ihmisen juttuja ruokakokeiluista, joita ei välttämättä mielletä nuoren ihmisen tekemiksi. Perinteet ja ylpeys niistä näkyvät blogissasi, unohtamatta kuitenkaan nykyaikaa. Hienoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Täydellistä, että olet havainnut tuon perinneheikkouteni, totta tosiaan arvostan kovasti kaikkea itse tekemistä ja usein myös taloudellisuutta. Vuosikausia leipominen ja ruoanlaitto olivat lähinnä noloja harrastuksia, nyt niistä saa rinta rottingilla kertoa ja vielä blogata muidenkin luettavaksi ü Sitä voi juhlistaa vaikka kotijogurtilla, nam! Äitini valmisti uudesta Tupperware-kiposta intoutuneena joskus vuosia (vuosikymmeniä?) sitten mansikkajogurttia ja voi miten se maistui hyvälle. Silloin jo varmasti tulevaisuus kilahti lukkoon ja tässä sitä ollaan jogurtin teossa!

    VastaaPoista
  3. Tuo taloudellisuus jäikin mainitsematta. Jännä huomata, miten sekin on paljolti kiinni mielikuvituksesta. Poisheitettävän ruoan määrä Suomessakin on yllättävän suuri ja miten suuri se onkaan muualla mailmassa. Osaltaan syynä on varmasti se, että ihmisillä ei ole aikaa miettiä, mitä eri ruokia voisi valmistaa jo vanhaksi menevästä tuotteesta. Moni myös taitaa unohtaa erinäisiä asioita kaapin perukoille. En minäkään sano olevani täydellinen tässä suhteessa, mutta yritän parhaani. Oletkos muuten kokeillut viilin tekemistä itse? Se on vielä aavistuksen helpompi valmistaa kuin jogurtti. Meillä on tämänhetkinen koti Australiassa, ja täällä on tullut tehtyä viiliä aina silloin tällöin, koska se on edullista ja hyvää. Täällä esimerkiksi jogurtti on moninkertaisesti kalliimpaa kuin Suomessa. Nyt on varmaan vain ukkonen vaikuttanut siihen, että viilistä ei ole tullut rakenteeltaan kiinteää. Täällä monet vihannekset ja hedelmät myydään kappalehinnalla, joten minäkin olen huomannut usein valkkaavani hyllystä suurinta salaattia tai kurkkua. Yllättäviä painoeroja näyttää löytyvän noissa pakastevihanneksissakin.

    VastaaPoista