5. marraskuuta 2011

Mustikkarahkakakku

Tänä vuonna olen ihan sekaisin tunnelmointien kanssa. Lokakuussa jo leivoin pipareita ja torttuja ja painoin joulukortteja ja päätin, että kun marraskuu hyrähtää käyntiin, tunnemavalot syttyvät talossa välittömästi. Pihalle ripustin lämpimän valkoisia ulkovaloja pariin pieneen tuijaan ja sisälle ostin nuo ikkunavalot ja askartelinpa yhden valokranssinkin. Tänä aamuna Elli jo vaati aamupalapöydässä, että tähtivalot päälle, yöksi kun ne meillä yleensä sammutetaan. Lähiseudun taloissa on monessa juuri noita kirkkaita ulkovaloja, joten olen saanut mielenrauhan siitä, että marraskuun alussa se on sallittua. Värillisistä valoista en piittaa missään kuussa.

Marraskuu on hyvää aikaa kotoilulle, silloin ei vielä oikeasti tarvitse hössöttää joulusta, mutta voi, jos haluaa! Eli on aikaa rauhassa nauttia ja tietenkin leipoa! Tämä rahkakakku on ikään kuin juustokakku, mutta eipähän sitä kehtaa juustokakuksi kutsua, kun ei siinä juustoa ole. Alkuperäisille juustokakun lähteille pääsee notkeasti kirjaamalla Googleen jotain tyyliin New York style cheese cake (+ blueberry sauce).


Tällä kertaa kasasin kakut kahteen pieneen vuokaan yhden suuremman sijaan. Näin pieni kakkunen kulkee kätevästi kyläpaikan kahvipöytään ja kotiväellekin jää maisteltavaa. Ohjeen voi siis tehdä 24 cm irtopohjavuokaan tai kahteen pienempään vuokaan (halkaisija 14 - 15 cm). Tässä olen kirjaillut ohjeen isommalle vuoalle, mutta kahteen pienempään vain kaulitaan taikina kahdeksi pohjaksi ja täyte luonnollisesti jaetaan tasan.

Samantyylinen kakku on punaherukka-rahkakakku, mutta tämän mustikkakakun täyte on koostumukseltaan juustokakkumaisempi (johtunee kermaviilistä ja nesteen valuttamisesta). Maukkauta täytteeseen toisi epäilemättä rasva, joten kokeilkaa ranskankermaa tai ihan sitten tuorejuustoakin.
 
Mustikkarahkakakku

150 g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja

500g maitorahkaa
200 g kermaviiliä (tai ranskankermaa)
3 kananmunaa
2 dl sokeria (maun mukaan)
2 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

250 g mustikoita (jäisiä pakastemustikoita tai pensasmustikoita)

1. Pohjaa varten vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna, lisää jauhot. Sekoita taikinaksi ja nosta kylmään lepäämään.
2. Täytettä varten kermaviiliä ja rahkaa voi valuttaa reilun puoli tuntia (nestettä irtoaa n. ½ dl). Sekoita täytteen ainekset, tarkista maku ja lisää viimeisenä mustikat, jotta ne rikkoutuisivat mahdollisimman vähän.
3. Kauli taikinasta ohuehko pohja, joka on halkaisijaltaan n. 8 cm suurempi kuin vuoka. Nosta taikinapohja varoen irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle ja asettele reunat vuokaa vasten. Reunojen korkeus saisi olla tuon 4 - 5 cm niin täyte mahtuu hyvin.
4. Kaada täyte vuokaan ja nosta kakku paistumaan 180 asteeseen tunniksi.
5. Nosta kakku varoen uunista ja anna vetäytyä ja jäähtyä ainakin pari tuntia.

3 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Tämä oli huippua:)

    VastaaPoista
  2. No hieno homma, sillä tässähän alkaa olla kohta mustikka-aika parhaimmillaan. Ja onneksi leivonnaisten sesonki on aina!

    VastaaPoista
  3. Hyvää tuli! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista