23. marraskuuta 2011

Sitrusrahkakakku




Hedelmälautasella pyöri muutama pikkusitrus, joiden kuori oli sellaista ei niin hyvin irtoavaa sorttia. Siispä kehittelin reseptin, johon saan hyödynnettyä nuo klementiinit. Kaikki sitrusmaut käyvät tosi hyvin tähän loppusyksyyn ja joulunodotukseen.

Meillä onkin ripusteltu valoja ja laiteltu kodin pieniä asioita ihan urakalla. Viimevuotinen pitkä valosarja oli kadoksissa, mutta mies muisti, että se on ulkovajassa. Kärtin sitä useampana päivänä ja mies lupasi hakea, mutta koskaan ne eivät taloon asti ilmestyneet. Aika monennen kerran jälkeen mies sai kerrottua, missä ongelma on. "Siinä on niitä polttopuita ovella ja ne pitää ensin polttaa, että sinne pääsee kunnolla vajaan sisälle." Ehkä on parempi, etten sano tähän nyt enää yhtään mitään. Kävin ostamassa uudet valot. Ne yhdessä sitruskakun kanssa saavat kaiken turhan pois mielestä.


Tämä on kuin hyydykekakut, koostumuskin lähelle sama, mutta ilman liivatteita. Mukavan kirpeä, juuri makuuni. Herkkua! Mietin, että mitä tämän kanssa voisi tarjota. Ei välttämättä todellakaan kaipaa mitään, mutta kesällä tuoreet mansikat olisi kyllä ihania seuralaisia.

Kakusta tulee matala, piirasmainen.

Sitrusrahkakakku uunissa 


Pohja:
180 g digestive-keksejä
70 g voita sulatettuna

Täyte:
1 tl mandariinin raastettua kuorta
4 mandariini mehu (1,5 dl)
1 limen mehu
3 - 4 rkl sokeria

3 kananmunaa
½ dl sokeria
250 g rahkaa
2 dl vispikermaa
1 rkl sitruunamehua

1. Murenna keksit hienoksi ja sekoita joukkoon sula voi. Painele leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan.
2. Keitä sitrussiirappi. Pese mandariinit huolellisesti ja raasta kuori. Halkaise sitten mandariinit ja purista talteen mehu. Sekoita kattilassa sokeri, mandariininkuori, mandariinien ja limen mehu. Keittele kasaan reilu vartti, kunnes jäljellä on noin 4 rkl paksuhkoa siirappia.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa sekaan rahka, vispikerma ja sitruunanmehu sekä hieman jäähtynyt sitrussiirappi. Tarkista maku (makeus).
4. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla 45 minuuttia.
5. Jäähdytä kunnolla ennen tarjoilua. Tarjoa kylmänä.


5 kommenttia:

  1. Rahkakakut ♥ Tykkään enemmän tehdä just rahkakakkuja kuin hyydykekakkuja. Mie en oo koskaan saanu hyydykekakkua hyytymään kunnolla vaikka oon kuinka ohjetta seurannu. Voiskin taas joku päivä tehdä rahkakakkua..

    VastaaPoista
  2. Niin, tavallaan uunissa on hieman helpompi tehdä tällainen kakku kuin hyydyttämällä. Ja joskus on kiva, kun ei tarvitse sitä liivatetta. Ainoa ongelma on näiden kakkujen nimi, osa kutsuu juustokakuksi, osa rahkakakuksi ja sitten molemmat nimet voi kuitenkin joidenkin mielissä viitata niihin hyydytettyihin tuorejuustokakkuihin, joissa niissäkään ei taas kaikissa ole tuorejuustoa... hmm. Kakku mikä kakku ü

    VastaaPoista
  3. Ajattelin kutsua itseni Anulle kylään huomenna, ja viedä tän kakun mukanani....

    VastaaPoista
  4. Juu, kiva tuliainen. Ja hyvä, jos innostaa! Itse tein juuri tästä sellaisen glöginmakuisen version, siitä ohjetta sitten myöhemmin, jos on syötävää.

    VastaaPoista