10. marraskuuta 2011

Karpalo-valkosuklaakakku


Tämä on hieman jouluinen, kun pohjana käytin pipareita, mutta digestivet ja kaurakeksit käyvät luonnollisesti yhtä lailla. Alun perin resepti on saksittu irti Ilta-Sanomista ja tuollahan tuo resepti näyttää edelleen olevan. Alkuperäistä voi ihailla siellä. Siellä on muuten ihan aiheesta kommentoitu, että kinuskikastike valuu kakun välistä ja ei muutenkaan pysy kostean kakun kanssa kovin kauniina. Ehdotus: ei kannata laittaa kinuskia pinnalle kuin vasta juuri ennen tarjoilua. Lisäys 4.2.2012: Tehtiin kakku ilman kinuskia ja tarjoiltiin sitten kinuskikastikkeen kera, erittäin toimivaa!

Reseptiin tulevan kinuskikastikkeen valmistin ehdottomasti itse. Oppi on siis mennyt perille, kun noissa illallisohjelmissa aina kokit kiljuvat, että älkää hyvä tavaton käyttäkö sitä kaupan valmista kinuskia kun itse on niin helppo tehdä ja tulee sata kertaa parempaa. Onko sitten noin.. Sama lauluhan koskee myös sitä valmista kermavaahtoa, mutta se onkin jo älyttömän helppo uskoa!

Tuo kakun täyte eli jogurtti-valkosuklaa-kermaseos on ihan ehdottoman hyvää, tätä kokoonpanoa pitää soveltaa muihinkin kakkuihin.

Karpalo-valkosuklaakakku 

170 g pipareita
75 g voita

4 dl turkkilaista jogurttia
200 g valkosuklaata
2 dl vispikermaa
3 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua
200 g jäisiä karpaloita

Kinuski:

2 dl vispikermaa
1½ dl fariinisokeria
20 g voita
ripaus suolaa (ehkä 1/5 tl)

1. Valmista ihan ensin kinuskikastike. Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri ja keitä hiljalleen 20 minuuttia. Sekoita joukkoon voinokare ja ripaus suolaa. Anna jäähtyä.
2. Jauha piparit murusiksi ja sekoita joukkoon voi. Painele leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan.
3. Mittaa kulhoon turkkilainen jogurtti. Sulata valkosuklaa varoen mikrossa ja vatkaa se jogurtin joukkoon.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se jogurttiseokseen.
5. Liota liivatelehtiä hetki kylmässä. Liota ne kuumaan sitruunanmehutilkkaan. Kaada seos ohuena nauhana jogurtti-kermaseokseen koko ajan sekoittaen.
6. Kaada puolet kermaseoksesta vuokaan piparipohjan päälle. Ripottele päälle karpalot ja lusikoi päälle suurin osa kinuskikastikeesta. Leivtä loppu kermaseos päälle.
7. Nosta jääkaappiin jähmettymään yön yli. Kun kakun pinta on hyytynyt, sen voi koristella lopulla kinuskikastikkeella. Ennen tarjoilua koristele pinta vielä valkosuklaalastuilla ja karpaloilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti