3. huhtikuuta 2011

Pätkistäytekakku (suklaatäytekakku)

Elli täyttää ihan pian vuoden ja juhlimme erinäisistä syistä pariin otteeseen. Eilen olin ajatellut ostaa oikeasti jonkun valmiskakun, mutta ei antanut luonto sitten kuitenkaan periksi, vaan halusin kokeilla Pätkis-täytettä. Pätkis-täytteen yhden version löysin Herkkuhermo-blogista, mutta valmistin täytteen sitten näköjään hieman eri tavalla. Kakkupohja on kaakaolla maustettu tumma sokerikakkupohja ja päälle laitoin suklaakuorrutetta ja hieman kermaa. Mitään koristeeksi kelpaavaa ei kaapeista löytynyt, joten tyydyimme yksinkertaiseen kauneuteen.

Pätkis-suklaatäytekakku

4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta

2½ dl vispikermaa (Flora vispiä)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 pss (140g) Pätkis-suklaata

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on spoivaa, kun vaahtoa valuttamalla voi piirtää vaahdon pintaan kahdeksikon.
2. Sekoita jauhot ja kaakaojauhe ja siivilöi taikinan joukkoon taikinakaapimella varovasti sekoitellen.
3. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.
4. Nosta kakku uunista ja anna jäähtyä hieman ennen kumoamista.
5. Valmista täyte. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Pehmitä tuorejuusto sekoittamalla sitä ja lisää se sen jälkeen kermavaahdon joukkoon. Sekoita hyvin.
6. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Seoksesta saa mukavan notkeaa, kun lisää tilkan maitoa joukkoon. Sekoita suklaasula kerma-tuorejuustoseoksen joukkoon ja täyte on valmis.
7. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta maidolla. Jaa täyte kahteen väliin ja kasaa kakku.
8. Anna kakun asettua hetken viileässä. Päälle voi nostaa painoksi esim. leikkuulaudan.

Suklaakuorrute
3/4 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata

1. Laita kattilaan kerma ja suklaapalat ja kuumenna varovasti, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Kaada kakun päälle. Anna jähmettyä kylmässä.

Pursotuksiin:
2 dl kuohu- tai vispikermaa

10 kommenttia:

  1. Ihana ohje, kiitos pelastit päivän. Etsiskelin just jotain tuon tyyppistä kakkua viikonlopuksi;D;D

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos! Kakku on suklaista ja mukavan helppoa tehdä. Ainoa kompastuskivi on pätkiksien sulattaminen, mutta hiljaa hyvä tulee. Hyvää herkutteluviikonloppua!

    VastaaPoista
  3. Oijoi ihana kakku! Mulla on tässä kuussa synttärit ja The Kakun on oltava kertakaikkiaan fabulous! Tässä voisi olla ideaa :) makuina tulee olemaan suklaa ja lakka(hillo), miksei sopisi tähänkin väliin :)

    VastaaPoista
  4. Taas mä olen täällä kuolaamassa tätä kakkua :D tällä kertaa suunnittelen miehelle syntärikakkua. Edelleen makuina suklaa ja lakka, omaksi synttärikakukseni syksyllä tuli puoloffee.

    VastaaPoista
  5. Hih, ruokien pohtiminen on aina puolet kaikesta ihanuudesta. Lakka kuullostaa niin taivaalliselta, onko sulla omia varantoja? ;) Ilmeisesti vauva-arki ja bloggaaminenkin on sujuvasti sujahtanut yhteen?

    VastaaPoista
  6. Eikö tosiaan tulee leivinjauhetta??

    VastaaPoista
  7. Siis perussokerikakkupohjan voi tehdä ilman leivinjauhetta, koska kohoaminen perustuu kananmunien vaahdottamiseen. Silloin vaahto toki täytyy tehdä huolella. Halutessaan voi toki käyttää leivinjauhettakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. osaako kukaan sanoa millaisin määrin kyseinen kakku olisi hyvä tehdä mikäli haluaa sen koostuvan kahdesta uunipellillisestä pohjaa jonka väliin täyte tulee? kiitos jo etukäteen mahdollisesta vastauksesta:)

      Poista
  8. No pohjiksi tekee kaksi kääretorttupohjaa eli käytännössä kaksi 4 munan pohjaa uunipelleillä. Täyte (jos haluaa täytettä suhteessa saman verran kuin alkuperäisessä kakussa) tulisi tehdä 2,5 kertaisena. Kuorrute 2 kertaisena tai 2,5 kertaisena (riippuen siitäkin, että teetkö kakun kahdesta kerroksesta pellin kokoisena vai jaatko pellilliset niin, että ne muodostavat kakkuun 3 kerrosta). Tuo kaksinkertaisena riittää, jos reunoille varaa kunnolla pursotettavaa kermaa, n. 5 dl.

    VastaaPoista
  9. Tämä on todella hyvä kakku! Maistuu kaikille, lapsille ja aikuisille, eikä koskaan jää palaakaan haaskuun. Monet synttärit on tällä menty :)

    VastaaPoista