6. helmikuuta 2016

Herkullinen porkkanakakku


Tämä on versioni Australian Masterchefissä esitetystä Anna Polyvioun porkkanakakusta. Kyseessä on Australian vuoden jälkiruoka 2014. No, en ihmettele. Mutta: kotikokille nuo 12 elementtiä ovat kuitenkin hieman liikaa, joten jätin pari elenmettiä pois. Lisäksi olen oikonut hieman siellä, missä uskalsin. Tuo aprikoosi-porkkanasorbetti oli musta ihan superhyvää! Karamellikuorrutteen sijasta kävisi myös paksuksi keitetty yksinkertainen kinuski, mutta itse tein ohjeen mukaan.

Ennen kuin käyt töihin, niin varmista, että kaapeistasi löytyy kaksi irtopohjavuokaa (halk. 22 ja 18 cm), mieluusti keittiölämpömittari ja keittiövaaka, sekä mahdollisesti mehulingon, jos et halua ostaa porkkanamehua valmiina. Lisäksi muutama pikkukattila ja kaikkea mahdollista muuta!

Olkaa erittäin tarkkoja määrien kanssa! Tämä on kaiken kaikkiaan aikaavievä tekele, mutta myös superhyvä ja vähän erilainen! Koska tässä on paljon mahdollisuuksia polttaa jotain (pohjaan), suosittelen, että keskityt vain kakun tekoon :)


Porkkanakakku
100 g vehnäjauhoja
80 g sokeria
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
1 g suolaa
1½ tl kanelia
25 g saksanpähkinöitä
50 g rusinoita
2 kananmunaa
75 g voita (tai 60 g öljyä)
80 g porkkanaa raasteena
40 g omenaa raastettuna

Saksanpähkinämuru ja hasselpähkinäpraliinitahna
50 g saksanpähkinöitä
100 g hasselpähkinöitä

80 g sokeria
2 rkl vettä

Aprikoosi-porkkanasorbet
70 ml vettä
30 g glukoosisiirappia
90 g sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
200 ml Bonne 100% aprikoosisosetta
100 ml porkkanamehua

Aprikoosisydän
70 ml Bonne 100% aprikoosisosetta
40 ml porkkanamehua
10 g sokeria
2 liivatelehteä

Praliinikerma
65 ml kevytmaitoa
60 ml kuohukermaa
1/4 vaniljatanko
40 g sokeria
2 keltuaista
100 g valmista hasselpähkinäpraliinitahnaa
2 liivatelehteä
150 ml kuohukermaa vatkattuna

Karamellikuorrutus
175 g sokeria
140 ml vettä

150 ml kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria

1 rkl maissitärkkelystä
1 rkl sokeria
1 rkl vettä
ripaus suolaa

35 g valkosuklaata
4 liivatelehteä

Tuorejuustovaahto
1 dl kuohukermaa
100 g tuorejuustoa
2 tl sokeria

1. Levitä leivinpaperin päälle 50 g saksanpähkinöitä ja 100 g hasselpähkinöitä eri päihin peltiä. Paahda uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia. Käytä ajastinta! Nosta pähkinät jäähtymään huoneenlämpöön.
2. Valmista kakkutaikina. Sekoita kuivat aineet. Lisää sitten kananmunat ja sula voi (tai öljy) ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Lisää raastettu porkkana ja omena ja sekoita. Kaada taikina irtopohjavuokaan (halk. 22cm), jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi. Paista kakkua 180 asteessa n. 25 minuuttia. Anna jäähtyä.
3. Valmista sorbetti. Sekoita kattilassa vesi, glukoosisiirappi, sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen 2 minuuttia. Nosta pois liedeltä ja vatkaa sekaan porkkanamehu ja aprikoosisose. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja nosta pakastimeen. Sekoita sorbettia aina muistaessasi.
4. Valmista aprikoosisydän. Laita 2 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kattilaan aprikoosisose, porkkanamehu ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä. Lisää pehmenneet ja kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki kattilassa. Kaada seos leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan (halk. 18 cm) tai johonkin sopivaan astiaan. Nosta jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään.
5. Halkaise jäähtynyt kakkupohja siten, että alimman puoliskon paksuudeksi tulee noin 1,5 cm. Nosta kakkupohjan yläosa sivuun koristeeksi tulevaa kuivattua kakkumurua varten. Aseta varsinainen kakkupohja takaisin irtopohjavuokaan uuden leivinpaperin päälle. Nosta kakkupohja kylmään.
6. Valmista hasselpähkinäpraliini ja saksanpähkinämuru. Kuori hasselpähkinät hiertämällä niitä käsien välissä. Rouhi sitten hasselpähkinät veitsellä leikkuulaudan päällä. Rouhi toisessa päässä leikkuulautaa saksanpähkinät. Kuumenna sitten kattilassa sokeriliemi.  Mittaa kattilaan 80 g sokeria ja 2 rkl vettä. Kuumenna liemi ja anna sen kiehua hiljalleen, kunnes se alkaa saada väriä ja muuttuu hieman kullankeltaista tummemmaksi. Sokeriliemi palaa helposti, mutta jos se jää liian vaaleaksi, se ei maistu karamellille. Kun liemi on sopivan väristä, kaada se ohuena nauhana rouhittujen pähkinöiden päälle. Sekoita pähkinöitä varoen lusikalla, mutta älä sekoita pähkinöitä toisiinsa. Anna jäähtyä hetki. Saksanpähkinämuru on käytännössä valmis, mutta sitä voi vielä ennen tarjoilua painella veitsenterällä pienemmäksi.
7. Jatka valmistamalla hasselpähkinäpraliinitahna. Hienonna hasselpähkinä-karamelliseos monitoimikoneessa, sauvasekoittimella tai vastaavalla leikkurilla, hätätilassa veitsellä. Tarkoitus on saada seos murskaantumaan niin pieneksi, että pähkinöistä irtoaa hieman öljyä ja seos muuttuu tahnamaiseksi.
8. Valmista praliinikerma. Laita 2 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa sitten kulhossa 2 keltuaista ja 40 g sokeria vaaleaksi vaahdoksi. Kuumenna kattilassa 65 ml maitoa, 60 ml kermaa ja vaniljatangosta raaputetut siemenet. Kun kermaseos kiehahtaa, lisää sitä vähitellen keltuaisvaahdon joukkoon koko ajan vispaten. Kaada sitten koko seos uudestaan kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen muutama minuuttia. Lisää sitten 100 g valmistamaasi hasselpähkinäpraliinitahnaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää seuraavaksi pehmenneet liivatelehdet (purista vedet pois). Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää sitten 150 ml kuohukermaa vatkattuna. Sekoita.
9. Kasaa kakku. Irrota jähmettynyt aprikoosisydän varoen vuoasta ja nosta kakkupohjan päälle irtopohjavuokaan. Kaada sitten praliinikerma päälle ja tasoita koputtelemalla vuokaa varoen pöydää vasten. Nosta kakku jääkaappiin tai pakastimeen, jos haluat, että kakku jähmettyy nopeammin. Ennen kuin kuorrutat kakun karamellilla, varmista että kakku on jähmettynyt.
10. Valmista kuivatettu kakkumuru. Murustele puolet ylijääneestä kakkupohjasta käsin tai leikkurilla. Kaada murut leivinpaperin päälle uunipellille ja kuivata 100 asteessa n 30 minuuttia,
11. Valmista karamellikuorrute. Laita 4 liivatelheteä pehmenemään kylmään veteen. Mittaa kattilaan 175 g sokeria ja 140 ml vettä. Anna liemen kiehua, kunnes sen lämpötila on n. 190 astetta (muuttuu taas kullankeltaiseksi jne.). Sokeriliemen kiehuessa kuumenna toisessa kattilassa 150 ml kermaa ja 1 tl vaniljasokeria. Kun sokeriliemi on sopivanväristä tai lämpötila saavuttaa tuon 190 astetta, kaada joukkoon kiehuva kerma. Seos kuohahtaa! Lisää sitten sokeri-maissitärkkelys-vesi-suolaseos karamellin sekaan ja anna kiehua puolisen minuuttia. Nosta pois levyltä ja lisää pehmenneet, kuivaksi puristetut liivatelehdet. Sekoita tasaiseksi. Lisää myös valkosuklaa ja sekoita, kunnes seos on tasainen. Jäähdytä aina välillä sekoittaen n. 30 asteiseksi.
12. Irrota jähmettynyt kakku vuoasta ja nosta uuniritilän päälle. Laita alle leivinpaperi. Valuta haalea karamellikastike hitaasti kakun keskelle ja varmista, että se valuu tasaisesti joka kohtaan. Kun karamelli on asettunut, nosta kakku ritilältä tarjoilulautaselle ja kylmään jähmettymään,
13. Valmista tuorejuustovaahto. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa sitten joukkoon tuorejuusto. Mausta sokerilla.
14. Tarjoile kakku kakkumurun, saksanpähkinämurun, tuorejuustokerman ja aprikoosi-porkkanasorbetin kera.


2 kommenttia:

  1. Huikeaa, että pistit tästä reseptistä suomennosta tulemaan. Itse katsoin kyseisen MC:n jakson ja mietin että tätä kakkua olisi mahtavaa kokeilla! Nyt ei siis jää ainakaan siitä kiinni, ettei reseptiä löydy :)

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa, että joku muukin on innostunut samasta kakusta. Tein kakun siis yhtenä isona. Mittasuhteet ovat epäilemättä hieman erilaiset. Jätin reseptistä pois riisimurolevyn, koska se oli lähinnä rakenteellinen lisä. Unohdin myös suosiolla suklaakiekot sekä sokeroidut porkkanalastut sekä graffitikoristelun, koska nämä olivat ulkonäöllisiä hifijuttuja. Tein tuorejuustovaahdosta 100%:n yksinkertaista. Mutta on makee kokonaisuus, en ollu ennen vastaavaa maistanu. Praliinikerma maistuu Geishalle :)

    VastaaPoista