1. helmikuuta 2016

Pihvi & konjakki-pippurikastike - viikonlopun kruunu!


Mulla on yks aika huikea keittokirja, Suomalaista kotiruokaa: mestarikokkien reseptipankki. Olen laittanut kirjasta muutamia ruokia ja kaikki ovat olleet tosi herkullisia. Ohjeet ovat hieman summittaisia, ilmeisesti juuri siksi, että kokit ovat ammattilaisia. Kirjassa on reseptejä mm. Akseli Herleviltä, Antto Melasniemeltä, Markus Maulavirralta, Pekka Terävältä ja monelta muulta.

Tämäkin pihvi & kastike löytyy kyseisestä kirjasta. Kirjassa tosin pyydettiin naudan sisäfilettä, mutta ostin ulkofilettä, koska sisäfileen hinta tuntui hurjalta. Onnistuin ulkofileen kanssa erinomaisesti, ehkä paras paistamani pihvi tähän asti. Kastike oli myös tosi hyvää! Ohjeessa pyydettiin maustamaan pihvi ennen paistoa, mutta en uskonut, kun niin useon toitotetaan, että maustaminen tapahtuu vasta paistamisen jälkeen.

Ranskalaiset tein itse uunissa. Eihän niistä sellaisia rapeita tule kuin uppopaistamalla, mutta tarpeeksi hyviä.

**Ruokailimiö nyt Facebookissa! Täällä!**

Ulkofilepihvi ja konjakki-pippurikastike

500 - 600 g naudan mureaa ulkofilettä
voita
suolaa

Kastike:
½ rkl juuri rouhittua mustapippuria
1 rkl öljyä
1 tl dijoninsinappia
n. ½ dl konjakkia
1 dl punaviiniä/ lihalientä /pannun paistinlientä
1 dl kuohukermaa
suolaa, ripaus sokeria


1. Ota liha ajoissa huoneenläpöön. Leikkaa fileestä tarkasti kalvot pois ja leikkaa sen jälkeen poikkisyin neljäksi tasapaksuksi pihviksi. Jätä leikkuulaudalle hetkeksi lepäämään.
2. Ota sillä väliin esiin kastikeainekset. Mittaa kattilaan öljy ja rouhittu mustapippuri. Kiehauta kevyesti. Lisää sinappi ja konjakki ja kiehauta uudelleen. Lisää sitten kerma ja punaviini tai lihaliemi (jos käytät pannun huuhdelientä, niin voit antaa kastikkeen tässä vaiheessa odottaa hieman sivussa ja lisätä liemen, kun olet saanut pihvt paistettua). Anna kastikkeen kiehua 5-10 minuuttia. Mausta suolalla ja ripauksella sokeria (tarvittaessa).
3. Kuumenna paistinpannu. (Itselläni on induktioliesi ja annoin pannun kuumentua tasolla 7 ja paistoin pihvit mysö tuolla tasolla).
4. Laita paistinpannulle reilu nokare voita ja anna sen sulaa. Kun sihinä loppuu, lisää kaksi pihviä (enempää ei kannata paistaa kerralla.) Paista noin kolme minuuttia, jos haluat pihveistä suunnilleen medium plussan. Toki paistoaika riippuu pihvin paksuudesta ja pannun kuumuudesta. Lihan pinnalle alkaa nousta punaista lihasnestettä, kun pihvi on valmis käännettäväksi. Paista sitten toista puolta suunnilleen sama aika.
5. Kun pihvi on käännetty, voit maustaa pinnan suolalla. Kun pihvi on paistettu, nosta se lepäämään lautaselle folion alle.
6. Paista samoin kaksi muutakin pihviä. Anna pihvien levätä folion alla 5 - 10 minuuttia.
7. Jos käytät kastikkeeseen pannun huuhdelientä, niin lisää nyt pannulle 1 dl vettä ja sekoita, ja lisää sitten liemi siivilän läpi kastikepohjaan. Keitä kastiketta sitten 5-10 minuuttia, kuten muussakin tapauksessa.
8. Voit käännellä pihvit kastikkeessa juuri ennen tarjoilua tai tarjota pihvit ja kastikkeen erikseen mielellään lämmitetyiltä lautasilta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti