30. elokuuta 2014

Sitruuna-marenkipiiras


Oi joi! Opiskeluaikoina tein usein sitruunamarenkipiirasta. Olen aina ollut sitrushedelmien ystävä ja tähän piirakkaan tarvittavat ainekset ovat todella yksinkertaiset. Piiras on helppo toteuttaa myös maidottomana. Aiemmin olen tehnyt marengin perinteisellä tavalla, mutta koska italialaisen marengin rakenne on tiivis ja pysyvämpi, niin päätin käyttää reseptissä sitä. Tuli tehtyä aika reilu marenkikerros, mutta se ei syöjiä haitannut, päinvastoin, lapset meillä söivät lähinnä marengin...

Ohjeessa on kätetty erilaisia mittayksiöitä (vetomittoja ja painoja), koska yritian saada ohjeen tarkaksi. Sitruunakiisselin kirpeyttä jokainen voi säätää oman maun mukaan, päälle tuleva marenki lieventää sitä reippaasti. Ohjeessa piiras valmistetaan 26 cm irtopohjavuokaan, mutta piiraan voi valmistaa myös piirakkavuoassa (halk. 25 - 27 cm).

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja:
100 g voita
220 g (n. 3,5 dl) vehnäjauhoja
40 g (½dl) sokeria
ripaus suolaa
1 keltuainen
1 - 2 rkl vettä

Täyte:
1 sitruunan kuori ja mehu (n. 1 dl)
3 dl vettä
3/4 dl sokeria
n. 3 rkl maissitärkkelysjauhoa (tai perunajauhoa)
3 keltuaista
25 g voita

Italialainen marenki:
150 ml (n. 4) valkuaista
70 ml vettä
250 ml sokeria

1. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön. Erottele 4 kananmunan keltuaiset ja valkuaiset, 1 keltuaisista vielä muista erilleen.
2. Valmista täytekiisseli, jotta se ehtii jäähtyä. Mittaa kaikki ainekset kattilaan voita lukuunottamatta ja kuumenna koko ajan sekoitelleen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa kevyesti. Lisää voi ja sekoita tasaiseksi. Nosta jäähtymään. Kiisseli saa olla tavallista paksumpaa, jotta se pysyy piiraan täytteenä. Kiisseli sakenee lisää jäähtyessään.
3. Valmista pohjataikina. Nypi voi, jauhot, suola ja sokeri murumaiseksi seokseksi. Lisää keltuainen ja vesi ja sekoita. Älä vaivaa liikaa. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, kunnes taikina pysyy koossa.
4. Kauli taikina varovasti jauhotetulla pöydällä halkaisijaltaan 26 cm ympyräksi. Nosta samankokoiseen irtopohjavuokaan leivinpaperin päälle. Painele piiraaseen noin 1 cm korkuiset tasaiset reunat.
5. Paista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes se alkaa kauniisti ruskistua.
6. Anna pohjan jäähtyä. Valmista sillä aikaa italialainen marenki. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri ja anna seoksen kiehua kymmenisen minuuttia, kunnes seoksen lämpötila on noin 120 astetta (jos sinulla ei ole mittaria, keitä reilu 10 minuuttia). Vatkaa sillä välin valkuaiset pysyväksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista ja kaada hiljalleen tulikuumaa sokerilientä vaahdon joukkoon. Jatka, kunnes kaikki sokeriliemi on marengin seassa. Jatka vatkaamista, kunnes marenki jäähtyy.
7. Tasoita täytekiisseli jäähtyneen pohjan päälle. Nostele jäähtynyt marenki kiisselin päälle. Ota marenkiin kaunis väri uunissa paahtamalla piirasta 250 asteessa (grillivastuksen alla) pari minuuttia.
8. Piirakka on heti valmista syötäväksi. Se säilyy pari päivää jääkaapissa, mutta marenki alkaa hiljalleen hieman vettyä, joten parhaimmillaan piirakka on samana päivänä.

3 kommenttia:

  1. Oi vitsit miten älyttömän ihanan näköistä. Slurps.

    VastaaPoista
  2. Tosiaan herkkua! Ajattelin, että vähän liioittelin tuon marengin kanssa, mutta kokonaisuus oli kuitenkin toimiva. Ja onhan se marenki aika näyttävää :)

    VastaaPoista
  3. Kylläpäs näyttää herkulliselta, voi kun saisi joskus aikaiseksi kokeilla (laiska leipuri, pöh)... Kaikista sitruunaleivonnaisista tulee aina Sorrento ja Amalfin rannikko mieleen, pääsisi samalla mielikuvamatkallekin. :)

    VastaaPoista