24. lokakuuta 2012

Jamien 30-minuuttiset: Jauhelihapannu, uuniperunat ja papulisäke 30 minuutissa



Testissä taas Jamie Oliverin keittokirja Jamien  30 minuutin  ateriat.

Ei ole Jamiella helppoa, kun kriitikot haukkuvat reseptejä epäterveellisiksi. Huomio siis, omakin blogini on vaarallinen, koska täälläkin julkaistaan kakkujen, pizzojen sun muiden ohjeita. Vaviskaa, epäterveellisyys tarttuu jo pelkästä katselemisesta..  No,olisko se kuitenkin niin, että vastuu on viime kädessä syöjällä eikä herkkuruokia tarvitse joka päivä vääntää. Tämä kokonaisuus on kuitenkin mielestäni monipuolinen ja sisältää paljon hyviä ainesosia.

Jauhelihapannu palasi jo toistamiseen ruokapöytäämme, joten siksipä julkaisen sen täälläkin. Tämä ateriakokonaisuus oli kertakaikkisen piristävää vaihtelua, joten turha edes stressata siitä, onnistuuko kaikki tämä 30 minuutissa - nopsaan kuitenkin ja tuloksena maittava ja monipuolinen ateria. Jauhelihapannu on oiva kilpailija peruskastikkeille!


Jauhelihapannuun tulee Worchester-kastiketta, joka oli minulle siis uusi tuttavuus eka kerralla kokatessani. Kastike on mausteisen makea, mutta itse lisäilin sitä aluksi hieman varoen, enkä siis 6 ruokalusikallista ohjeen mukaan, vaan neljä. Pidin kuitenkin kastikkeesta ja sen kaveriksi sopivat erityisen hyvin potut ja ranskankerma.

Toisella kerralla kokatessani puolitin lihan määrän ja lisäsin pannuun kasviksia, mm. parsakaalia. Seuraavana päivänä tehtiin vielä pyttäri, johon jauhelihapannun sekaan pilkoin perunoita ja paistelin hetken pannulla.

Ohjeet siis em. kirjasta, mutta joitain mausteiden ym. määriä olen muuttamut sen mukaan, miten itse laittelin. Ohjeet ovat tässä kasattuna, ei kuiten alkuperäisessä kirjassa, jossa tähdätään tuohon 30 minuutin saavutukseen.

Jauhelihapannu
400 g naudan jauhelihaa
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
timjamia (tuoretta tai kuivattua)
1 punasipuli
2 - 3 porkkanaa
 valkosipulinkynttä
4 rkl worcestershire-kastiketta
lehtipersiljaa

Paista jauhelihaa hetki, lisää 1 tl suolaa ja ½ tl pippuria ja ripaus timjamia. Kuori ja viipaloi punasipuli sekä porkkanat. Lisää jauhelihan joukkoon murskatut, kuorimattomat valkosipulin kynnet sekä worchester-kastike ja sekoita hetki. Lisää juuresviipaleet ja sekoittele usein. Kypsennä keskilämmöllä, kunnes kasvikset ovat kypsyneet. Hienonna valmiin pannun pinnalle persiljaa.

Uuniperunat
4 suurta jauhoista perunaa (8 pienempää)
smetanaa

Pese perunat, pistele haarukalla muutama kerta ja laita perunat mikronkestävään kulhoon. Peitä kelmulla ja kypsennä mikrossa 14 - 16 minuuttia. Poista kelmu, siirrä perunat uunivuokaan ja valuta kypsille perunoille oliiviöljyä ja ripottele pintaan  suolaa ja pippuria. Laita perunat uuniin grillivastuksen alle joksikin aikaa. Tarjoile smetanan tai ranskankerman kera.


Papu-pekonilisäke

4 siivua pekonia
2 tomaattia
400 g voipapuja käyttövalmiina(käytin valkoisia, kun en löytänyt noita voipapuja)
punaviinietikkaa
tuoretta basilikaa

Valuta pannulle oliiviöljyä ja paista viipaloitu pekoni. Pilko tomaatit pekonin joukkoon. Lisää pavut ja hieman lientä (jos käytät töllkipapuja) tai vettä. Hauduta hetki. Mausta tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi loraus punaviinietikkaa ja ripottele pintaan tuoretta basilikaa.

Avocado-salaatti
1 keräsalaatti
1 avokado
sitruunaa
1 rkl smetanaa tai ranskankermaa

Revi salaatinlehdet pieniksi. Halkaise avokado, poista kivi ja  lusikoi puolet hedelmälihasta salaattikulhoon. Sekoita tehosekoittimessa avokadon toinen puolikas, smetana, yhden sitruunan mehu, 4 rkl oliiviöljyä ja hieman suolaa ja pippuria. Jos salaatinkastike on liian paksua, ohenna sitä vedellä.



4 kommenttia:

  1. Uuniperunoita mikrossa? Onhan se juu nopeempaa ku uunissa, mutta silti epäilyttävää :D Tosin en oo kotona käyttäny mikroa varmaan kahteen vuoteen, joten kaikki ruuanvalmistus mikrossa on epäilyttävää :D

    VastaaPoista
  2. Heh, niinpä! Mutta puoleen tuntiin se on välttämätöntä. Itse olen lukenut ristiriitaista tietoa tuon mikron käytöstä, joskus se tuhoaa kaikki aineet, joskus se on parempi kuin keittäminen.. Tiedä häntä sitten. En koskaan käyttäisi mikroa varsinaisesti ruoan valmistukseen, mutta kyllä silloin tällöin voi jotain siellä pyörättää. Ja aika usein tulee kllä ruokia lämmitettyä, varsinkin lastenruoat. Että töivoa sopii, että se on loppupelissä ok. No, mutta normisti uuniperunat tehdään uunissa ja sillä sipuli ü

    VastaaPoista
  3. Tämä jauhelihapannu oli oikein hyvää :) Löysin reseptin, kun olin ostanut worcesterkastiketta, ja mietin mihin tuo kastike sopisi parhaiten.

    Itse laitoin porkkanan lisäksi myös paprikaa, tuntui sopivan hyvin tuohon. Lisäksi itse lisäsin hieman vettä, sillä halusin hauduttaa porkkanat mahdollisimman pehmeiksi. Eipä tuo ihan 30 minuutissa valmistu, mutta hyvä ja helppo resepti kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin herkulllusta ja vähän uudenlaista makua meille suomalaisille. Jamien reseptit ovat aika kovia valmistaa tuossa puolessa tunnissa, mutta musta se on ollut hauska haaste itselle!

      Poista