13. lokakuuta 2011

Maalaisleipää


Tämän leivän valmistaminen on tavallista hieman hitaampi prosessi, mutta kun taikinan teko on kahdessa osassa, leipä valmistuu jotenkin vaivattomasti. Lopputuloksena on kunnon slow foodia, ihanan rapeakuoista maalaisleipää.

Joskus löysin netistä sellaisen miehen kirjoittaman leipäblogin, jossa oli kaikenlaista leipää ja leiväntekoa (ei ollut VivaCiabatta). En löydä sitä blogia enää!! Harmi! Olisi ollut kiva esitellä teillekin.

Maalaisleivät (2 kpl)

Juuri:

4 dl haaleaa vettä
½ pkt tuorehiivaa
2 rkl siirappia
6 dl luomu täysjyvävehnäjauhoja (osa grahamjauhoja, hiivaleipäjauhoja)

Sekoita hiiva haaleaan veteen. Veden ei tarvitse siis olla lämmintä. Sekoita joukkoon myös siirappi ja jauhot ja nosta taikina jääkaappiin yön yli.

1½ tl suolaa
4½ dl vehnäjauhoja

Aamulla sekoita juuri sekaisin ja lisää joukkoon suola. Lisää vehnäjauhoja koko ajan alustaen ja vaivaa taikinaa kaiken kaikkiaan noin 10 minuuttia (käsin). Anna taikinan kohota 1½ tuntia huoneenlämmössä.

Kohottamisen jälkeen kaavi taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Leivo taikinasta kaksi pyöreää leipää. Kohota 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja nosta pohjalle höyrystymään vesiastia. Kuumenna myös pelti uunissa.
Kun leivät ovat kohonneet 30 minuuttia, siirrä ne leivinpaperin kanssa varoen kuumalle pellille, viillä veitsellä viillot ja paista 250 asteessa ensin 15 minuuttia, käännä sitten uunin lämpö pois ja anna leipien kypsyä vielä n. 15 minuuttia. Kypsä leipä kumhtaa pohjasta komeasti.
 Nosta leivät ritilän päälle jäähtymään, älä peitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti