5. lokakuuta 2011

Salaattilinko ja kaikkea muuta, mitä tarvitsen

Kuinkahan monta kertaa olen harmitellut kotona, kun pestyjen salaatinlehtien kuivaminen vie niin kauan ja koska huuhdon salaatit kuitenkin aina viime tingassa, niin ne joutuvat märkinä salaatin sekaan. Lähes yhtä monta kertaa olen kaupassa pyöritelly käsissäni mitä erilaisempia salaattilinkoja, mutta jättänyt tuon turhakkeen kuitenkin ostamatta. Kai nyt ihminen pärjää ilmankin salaattilinkoa. Varsin ärsyttävää siinä on se, että se vie tilaa jonnin verran ja sitä voi käyttää vain tuohon kyseiseen asiaan. Tai mistäs sitä tietää, mitä kaikkea nikseliäät ihmiset ovat kotonaan keksineet.

Vitsailen välillä, että mitä jos remontoisi itselleen niin suuren keittiön, että siellä olisi laskutasoa loputtomasti kaikille turhakkeille. Ostaisi ihan vaikka kaikki laitteet ja hökötykset, mitä keittiöön on saatavilla. Olisi sitten mehulinkoa, pastakonetta, yleiskonetta, leipäkonetta, jäätelökonetta, maidonvaahdotinta, shakeria, riisinkeitintä, höyrystintä, kuivaajaa, munankeitintä, haudutuskattilaa, mehumaijaa, veitsenterotinta, keittiövaakaa, paistolämpömittaria, lihamyllyä, espressokonetta, vedenkeitintä, kahvinkeitintä, sitruspuristinta, leivänpaahdinta, leipägrilliä, sähkögrilliä, tehosekoitinta, sauvasekoitinta, sähkövatkainta, mikroaaltouunia, minisilppuria, jogurttikonetta (!), yrttikasvattamoa, friteerauskeitintä, tyhjiöpakkaajaa ja jonkinlaista kelmutuskojetta, yrttisilppuria ja tuttipullojen sterilointilaitetta. Apua, miten sitä kertakaikkiaan tulee toimeen ilman tätä arsenaalia?


Jokaikisen hilavitkuttimen ostoa kannattaa pohtia pitkään ja hartaasti. Katselen aina pitkään ja hartaasti yleiskoneita, mutta niiden järkyttävä hinta on pitänyt minut pois kaupoista. Loppujen lopuksi on mahdollista, että sama aika kuluisi minulta laitteen kasaamiseen ja puhdistamiseen, kuin minkä itse asiassa joudun taikinaa käsin vaivaamaan normaalisti.

Viime aikoina mieltäni on kaihertanut pieni monitoimikone, jolla viipaloi, raastaa, pilkkoo, vatkaa ja soseuttaa. Innostukseni lähti siitä, kun katsoin yhtä kokkiohjelmaa, jossa kasvikset surahtivat terän läpi suikaleiksi ah niin kätevästi. Kirjoitin tuon laitteen jo joulupukin listalle ja lupasin auliisti miehelleni, että hän todellakin saa ostaa minulle lahjaksi keittiövimpaimen, siitä kun aina miehiä varoitellaan. Sitten meillä varmaan syödään enää vain viipaloituja kasviksia, tai sitten kone pölyttyy alkuinnostuksen jälkeen nurkkapöydällä.

Kaikkien uusien keittiökoneiden mukana pitäisi tulla muutamaksi päiväksi apukokki, joka nykisi sinua hihasta ja esittelisi jatkuvasti uusia, innovatiivisia tapoja käyttää konetta luovasti ja helposti!  Silloin saisi rahoilleen vastinetta ja vastenmielisyys lukea käyttöohjekirjaa ei vahingoittaisi laitteen tulevaa käyttöhistoriaa.

Sinä olet joka tapauksessa itse keittiösi ainoa yleiskone. Mikään ei toimi itsestään, oli laite miten kallis ja hieno tahansa. Ruoanlaittokokemuskin kapenee, jos koneet tekevät kaiken puolestasi.

Ja voi kiitos, Jamie Oliver! Näytit minulle eilen sellaisen vinkin, ettei minun tarvitse enää edes harkita sitä salaattilinkoa. Märät salaatit puhtaan keittiöpyyhkeen sisään ja käden pyöritystä vimmaisesti ja pieni toive siitä, ettei naapuri juuri kulje ikkunani ohi... Kuivaa tuli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti