3. maaliskuuta 2011

Possuttelua, osa 2: Possun lapa uunissa


Possumaraton jatkuu. Ja ei kannata kauhistua näistä possun osista sillä tämäkin liha valmistui erittäin helposti mureaksi ja ilman pilkkomista. Oletteko kokeilleet? Kamara tuli tosin irrottaa, mutta meillä on lapsuudenkodissa veistelty tinteille talia, joten minua se ei kauhistuttanut, mutta rakas aviomieheni puistatteli vieressä ja käytännössä kieltäytyi naulaamasta sitä puuhun, joten tinttiset jäivät ilman apetta vaan johan tuo kevätaurinko lämmittää.

Samalla kauppareissulla siis etuselän kanssa ostin myös possun lapaa. Moni netistä löytämäni kotikokki oli sitä mieltä, että lapa on parasta kokonaisena kypsennettynä. Kovin huvittavaa oli lukea taisteluita siitä, että mikä on kunnon lihaa ja kenen mielestä ulkofile on mautonta lettua ja toisen mielestä ainoaa oikeata. Ehkä jokainen voisi joskus kokeilla sitä toistakin suuntaa kuin mihin on tottunut.

Possun lavan voi siis kypsentää kokonaisena tai pilkkoa ja käyttää vaikkapa karjalanpaistiin. Itse meinasin ensin tehdä ihan simppelin paistin, mutta päätin sittenkin maustaa lavan pihvimausteella (mustapippuria, paprikaa, timjamia, valkosipulia, valkopippuria). Tuli kiva grillimausteinen fiilis ja tykättiin kovasti. Tosin maustetta olisi voinu olla jopa vielä enemmän. Itse kypsensin lihaa vajaasa 150 asteessa reilun kolme tuntia, mutta hieman korkeampikin lämpö käy ja parituntinenkin ilmeisesti riittää.

Ps. Possun lapa sopisi erittäin hyvin myös tähän perunatkin sisältävään lapapataan tai  chili-possupataan.

Kokonainen possunlapa ja kasvikset uunissa (6:lle)

300 g lanttua
300 g porkkanaa
200 g sipulia
n. 1½ kiloa possun lapaa palana
3 tl suolaa
2 tl pihvimaustetta (suolatonta)

1. Kuori ja pilko kasvikset uunivuoan pohjalle.
2. Hiero lavan pintaan suola ja pihvimauste ja nosta lapa kasvisten päälle.
3. Kypsennä 150 asteessa 2 - 3 tuntia. Noin puolessa välissä (tai kun pinta on saanut hieman väriä) kypsennystä peitä paisti kannella tai foliolla.
4. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kasvisten kera.
Uunissa possun lapa ja potlohko.

17 kommenttia:

  1. Näyttää aika hyvältä. Toivoisin itsekin oppivani käyttämään sikaa monipuolisemmin. Yritin jokin aika sitten keittää lapaa siideriliemessä, mutta lopputulos oli juuri niin kuiva ja mauton kuin pahimmissa ennakkoluuloissa odotinkin keitetyn lihan olevan. Ehkä kokeilen joskus uunissa kypsentämistä.

    VastaaPoista
  2. No voit kuitenkin antaa itsellesi kunniaa yrittämisestä. En tosiaan itsekään halunnut possua uunissa liemeen vaan paistoin sellaisenaan. Reipaasti vain lempimausteita ja sopivimman paistoajan löytää kokeilemalla. Itse en ole koskaan varmaan laittanut noin paljon suolaa mihinkään, mutta tällaisessa possunlihassa pitää olla sopiva suola. Harmi vain, että alla olevat kasvikset ottivat osuutensa suolasta, ehkä voisi laittaa seuraavan kerran vain pintapuolelle, tiedä häntä.. Mutta me siis tykkäimme tästä ja teemme kyllä uudelleenkin. Voisi sitten kehittää vaikka kastikkeen uuniliemestä.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa kivalta ja helpolta... Taatusti tulee tehtyä!

    VastaaPoista
  4. Ostin Citymarketista tai K-supermarketista. Viime viikolla katsoin, niin Prismassakin oli, tosin valmiiksi pakattuna ja hintakin oli suolainen, 9,80 kg. Lihatiskiltä kannattaa aina kysyä, heillä saattaa olla, vaikkei tiskissä olisikaan.
    Talven mittaan lapa ja etuselkä yleensä tulevat tarjoukseen ja niitä on tarjolla, silloinhan sitä voi vaikka napata toisen mokoman ruoaksi ja toisen pakkaseen, lihahan säilyy kolmisen kuukauttaa pakastimessa.

    VastaaPoista
  5. Vuokaan ei siis laiteta lainkaan nestettä?

    VastaaPoista
  6. Neste voi pitää lihan hieman kosteampana,mutta itse en tuohon laittanut, kun lihasta kuitenkin irtoaa nestettä ja rasvaa. Halusin tehdä sen enemmän ikään kuin paistin tyyliin. Mutta tokihan sitä nestettä voi laittaa, vettä, lihaleintä, omenamehua, siideriä, olutta.. Nyt,kun uunissa on juuri kimpale possun kassleria, niin sen teen padassa ja reilussa liemessä, mutta se on hieman erilainen ruoka.

    VastaaPoista
  7. Nesteen voi lisätä myöhemmässä vaiheessakin, sitten kun lihan pinta on jo saanut mukavasti väriä. Minä suosin paistopussia ja melko matalaa kypsennyslämpötilaa, ja riittävästi aikaa.

    VastaaPoista
  8. Paistopussi kuullostaa ihan käytännölliseltä. Tein lapaa uudemman kerran perunoineen, ks. lapapata. Laitoin desin vettä pohjalle ja lientä tuli ruokaan reilusti. Matala lämpö on ehdottomasi hyvä asia ja jos paistin tekee padassa, niin paistopussin sijasta voi sitten peittää kannella. Minä tosin rakastan sitä kunnolla ruskistunutta lihaa, siksi olen nyt pari kertaa tehnyt peittämättä lainkaan.

    VastaaPoista
  9. Possunlapa on hyvää. Tykkään hitaasti matalassa lämmössä kypsennetystä. Mureinta tulee silloin. Ja jos vielä ehtisi mausteet lisätä pintaan edellisenä päivänä, ja hiukan antaa "marinoitua" jääkaapissa. Minä pari tuntia sitten kävin kotona ottamassa lapapalasen sulamaan pakastimesta. Ja toivon että se vielä on tallessa. Meidän uusi hauva on nimittäin armoton lihan ystävä ( ja oikein pikku-varas, ei kyllä niin kovin pienikään, 2v).

    VastaaPoista
  10. Niin, ja voi sen kamaran poistaa vasta paistamisen jälkeen, jos valkoisen ihran käsittely ällöttää....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, sehän voisi toimia jollekin. Itse kyllä mieluummin otan sen pois etukäteen, kun aika paljon sulaisi rasvaa ruoan joukkoon, mutta toisellehan se olisi juuri se herkku leipäpalaan kastettuna..

      Poista
  11. Juuri söin vatsan täyteen tätä herkkua, hyvää oli! MInulla se oli uunissa muhimassa pidempään sillä olin ulkona ja lisäsin valkosipulin kynsiä sinne juuresten sekaan :) Sinulla on hyvä blogi ja ihania ohjeita. Nappaan aina välillä yhden ja teen jotakin ihan uutta.

    VastaaPoista
  12. Ainakin Australian Master Chefissä käytetään monesti kamara. Rasvassa paistettuna, pieninä viipaleina. Katsoin sillä silmällä, kun tänään aloin toteuttaa lapapaistia. Mutta siinä oli karvoja - tällä kertaa jäi siihen..

    VastaaPoista
  13. Sinne mummolan kuumaan kiviuuniin,lantut porkkanat kuivatut luumut.Parin tunnin perästä jauhoiset pestyt perunat karkean suolan päälle.Saunomisen jälkeen maistuu kera oluen.

    VastaaPoista
  14. Kun lapaa hauduttaa tarpeeksi kauan, "läski" sulaa käytännössä kokonaan pois, ja myös nahka ("kamara") pehmenee niin paljon, että senkin voi syödä vaikka ilman hampaita.

    Äitini resepti:
    Suolalla maustettu huoneenlämpöinen lapapaisti laitetaan kuumaan uuniin (esim. 250C), kunnes pinta on ruskistunut.
    Lihan pinnalle lisätään soijakastiketta ja sinappia ja vuokaan pari lohkottua sipulia, mustapippureita ja vettä ja sen jälkeen vuokaan kansi päälle ja haudutetaan miedossa lämmössä (esim. 130C) useita tunteja, kunnes liha irtoaa luista, nahan alla oleva rasva on sulanut ja nahkakin pehmennyt syömäkelpoiseksi.

    Lämpötilat ovat ohjeellisia, koska äiti tekee tämän leivinuunissa (jonne liha jätetään monesti hautumaan yön yli). Kertaakaan tämä ei ole epäonnistunut. Ainoat merkittävät erot ovat syntyneet siitä, onko liha otettu kaupan hyllystä (= hyvää) vai hankittu lähituottajalta (=erittäin hyvää).

    VastaaPoista