7. maaliskuuta 2011

Maanantaiaamun mannaa

Miten eilen sainkin päähäni, että nyt kokeilen ruoanlaittoa pönttöuunissa. Tarkoitan siis sellaista pystyuunia tai pystymuuria, nimityksistä en tiedä muuta eroa kuin sen, että pystyuunissa on kuulemma paksumpi seinämä kuin pönttöuunissa ja siksi pönttöuunin pinta lämpiää nopeammin. No, meidän mökistä näitä pönttiksiä löytyy neljä kappaletta ja kolmea niistä aktiivisesti lämmitellään.


Aloitin ruoanlaiton leppeästi ja oletettavasti helpolla vaihtoehdolla eli uunipuurolla. Kun uunissa oli muutama kekäle jäljellä ja kyljet hehkuivat lämpiminä, nostin sisään sekundapotin. Ostin joskus jostain tarjouksesta keraamisen padan just vitosella ja olinkin ihan varma, että se posahtaa tulisijassa. Mutta eipä vain niin käynyt. Uuni lämmitettiin jo päivällä, joten puurolle tuli pitkät tunnit uunissa, kaiken kaikkiaan 15, mutta lämpöistä oli vielä aamulla ja taatusti kypsää. Kahdeksan tuntia olis varmaan hyvä, kuumuudesta tietenkin riippuu.


Olin niin utelias ja kokematon, että avasin uunin ja padan kaksi kertaa. En näköjään edes tällä onnistunut pilaamaan puuron kypsymistä.

Ohrauunipuuro

voita
1 l maitoa
1½ dl rikottuja ohrasuurimoita
½ tl suolaa

1. Voitele keraaminen tai valurautainen vuoka voilla.
2. Kaada maito, ryynit ja suola vuokaan. Nosta kansi päälle.
3. Aseta vuoka uuniin siten, ettei se koske hiiliin. Sitten vain luukut kiinni ja annetaan hautua oikein ajan kanssa.
(Sähköuunissa puuro voi kypsyä pari tuntia 175 asteessa.)

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa eksoottiselta näin rivariasujan näkökulmasta :-) Jännä ettei ole käynyt pienessä mielessäkään, että tuollaisessa voi laittaa myös ruokaa. Vaikka pönttöUUNIhan sen nimi nimenomaan on.

    VastaaPoista
  2. Niin, ajatella miten nopeasti kulttuuri on muuttunut! Mutta se kokeilemisen juju taitaa monesti piilläkin siinä eksotiikassa. Ja hauskaahan se on, jos eksotiikkaa löytyy omasta ruokahuoneesta ja talosta muutenkin.

    VastaaPoista