17. joulukuuta 2013

Piparimökkeli lasten kanssaEilen keksin, että jos sitten kuitenkin tekisi piparkakkutalon. Parastahan siinä on juurikin se tekeminen ja koristeleminen. No, se ei oikeasti ole kovinkaan vaikeaa, jos ei odota itseltään liikoja ja on varovainen sokerin kanssa. Ja käyttää ehdottomasti kaupan valmistaikinaa, koska eihän kukaan vissiin loppujen lopuksi sitä taloa oikeasti syö - tai ehkä syökin. Tässä siis pikainen mökkeli, joka on tarkoitus tehdä yhdessä lasten kanssa ja reiluin koristein!


Valmistin pahvista erittäin simppelin kaavan (kuva alla). Siitä saa kaikki palat. Pahvi itsessään on sivuseinä. Katto leikataan 1 cm kapeammaksi kuin sivuseinät ja katon päätyihin lisätään vähän lisää pituutta, jotta se tulee rakennusta pidemmäksi. Päätyseinän saa, kun käyttää pahvia pystysuoraan ja leikkaa viisteet.


Piparkakkutalo

K 15 cm, L 15 cm, S 10 cm

2 pkt (1 kg) kaupan valmista piparkakkutaikinaa

Liimaamiseen:
1 dl sokeria

Koristeiden kiinnittämiseen:
1.5 dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua
n. 2 tl vettä

Koristeluun
vaahtokarkkeja, ranskanpastilleja, tikkareita

1. Piirrä kaava. 
2. Kauli piparkakkutaikina n. 5 mm paksuksi. Leikkaa kaavan avulla 2 sivuseinää, 2 päätyseinää, 2 kattopalaa ja alusta mökille sekä haluamiasi muita osia.
3. Paista 200 asteessa osien koosta ja paksuudesta riippuen 8 - 15 minuuttia.
4. Anna palojen jäähtyä. Testaa, että osat sopivat toisiinsa suht' hyvin ja veistä tarvittaessa vähän veitsellä. Mieti myös etukäteen kasaamisjärjestys, ettei tule paniikkia.
5. Mittaa sokeri paistinpannulle ja kuumenna rauhassa, kunnes se sulaa. Pienennä levyä ja kasta osia sokerissa liimauskohdista tai valuta osille kuumaa sokeria lusikalla tai puutikulla. Sokeri jähmettyy tosi nopeasti, joten tee vain yksi sauma kerrallaan. Kiinnitä sulalla sokerilla myös vaahtokarkit ja tikkarit ja piparkakku-ukot sun muut.
6. Kun mökki on kasassa, valmista sokerikuorrute koristeiden kiinnittämiseen. Kuorrute saa olla jähmeää, jotta se jämähtää nopeasti. Laita kuorrutetta karkkeihin ym ja painele paikoilleen. Lapset ovat tosi hyviä syömään koristeita mutta myös koristelemaan.

1 kommentti:

  1. Eihän sitä yleensä kukaan syö. Pääasia on se tekeminen. Ja lopputulos. Meillä Dana-koira ehkä syö, jos saa kunnon tilaisuuden.... Ja saa vatsanpuruja? Minäkin tein talon, valmiista pohjasta kyllä, mutta oli siinäki sormet palaa!

    VastaaPoista