13. heinäkuuta 2013

Mansikka-brita


Brita-kakkukin kuului tähän asti niihin leivonnaisiin, joita ei ole tullut kokeiltua. Ajattelin muuten pitää ensin leivontavapaan heinäkuun, jotta vauvamahan loppusuorakin saataisiin pidettyä sopivasti kurissa, mutta mitä vielä - eilen tein tämän britakakun ja vielä pari pellillistä herkullisia korvapuusteja. Mutta olihan tuosta ovesta tulijoita taas muitakin kuin oma porukka, joten ei hätää!

Tämä ohje on Maku-lehden sivuilta. Hyvin perinteikäs britakakkupohja näyttää olevan muihin resepteihinkin verrattuna, mutta jäin miettimään, että mikä on Brita-kakun alkuperäinen täyte. Ei varmaankaan maitorahkaa.. mutta kuohukermaa ja marjoja. Alunperin kaakku saattaa tulla Ruotsista (herrgårdstårta), niinkuin niin monet muutkin herkut. Tiedä häntä.

Jaoin pellillisen kakkupohjaa neljään osaan eli valmistin kaksi pienempää kakkua. Marenkipohjat eivät kestä kosteutta, joten kakku kannattaa kasata mahdollisimman lähellä tarjoiluajankohtaa. Itse käänsin alemman pohjan marenkipinta tarjoilulautaseen päin, jolloin kumpikaan marenkikerros ei ole kosketuksissa täytteen kanssa suoraan. Kakun ohjeen voi hyvin puolittaa, jos haluaa tehdä puolet pienemmän kakun. Silloin täytteestä voi jättää maitorahkan pois ja vispata pelkän kerman.

Mansikka-brita (20 ann.)

Pohja:
150 g voita
1½ dl sokeria
4 keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1½ dl kevytmaitoa

Marenki:
4 valkuaista
2 dl sokeria
3/4 dl mantelilastuja

Täyte:
500 g mansikoita
2 dl kuohu- tai vispikermaa
250 g maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Erottele keltuaiset ja valkuaiset kahteen lasiin.
2. Vatkaa pohjan pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi seokseksi sähkövatkaimella. Lisää voimakkaasti vatkaten keltuaiset yksi kerrallaan. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää taikinakaavinta avuksia käyttäen vuorotellen maitoa ja jauhoseosta. Sekoita taikina varoen tasaiseksi. (Pese ja kuivaa huolellisesti vatkaimet, tarvitset niitä marengin tekoon.)
3. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.
4. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi  vaahdoksi ja lisää sokeria erittäin hitaasti koko ajan vatkaten. kun kaikki sokeri on lisätty, tuloksena on kova ja pysyvä marenkivaahto. Levitä se varoen pohjataikinan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia.


5. Jäähdytä pohja. Jos et käytä pohjaa heti, pakkaa se heti jäähtyneenä muovipussiin, jottei se kostu huoneilmassa.
6. Valmista täyte. Viipaloi mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksia ja lisää rahka ja sokerit. 
7. Leikkaa kakkupohja kahtia (tai neljään osaan, jos teet kaksi pienenmpää kakkua). Käännä toinen pohja tarjoiluastiaan marenkinpohja astiaan päin. Käytä apuna lastaa, ettei pohja halkea.
8. Levitä pohjan päälle kerma-rahkaseos ja viipaloidut mansikat. Nosta päälle toinen pohjan puolikas marenkipinta ylöspäin. Koristele. Tarjoa heti.


1 kommentti:

  1. Herkullisen näköinen kakku! Minullakin on vielä brita kokeilematta, mutta silti päädyin tänään jugurttitäytteiseen mansikkakakkuun. Kaipa siitäkin ihan hyvää tulee :)

    VastaaPoista