10. heinäkuuta 2013

Croissantit kotitekoisesta voitaikinasta

 
Niin, siis croissantithan tehdään hiivalla kohotetusta taikinasta, joka kaaviloidaan voin kera. Olen hillitön croissant-fani, jos ja kun ehtoja jostain löytää. No, nyt ehtaa on vain muoto, mutta kotitekoinen voitaikina on sekin erittäin maukasta, joten eivät nämä todellakaan koriin jääneet!

Halusin testata toistamiseen kotitekoista voitaikinaa ja sehän onnistui mukavasti. Nimittäin eka kerralla (vuosia sitten) olin ongelmissa. Muistaekseni taikina ei ollut kovin lehtevää. Nyt maltoin jäähdytellä taikinaa ja kaulia huolella. Sellainen huomio, että ripaus suolaa ei olisi pahitteeksi.

Voitaikina

100 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kylmää vettä
(ripaus suolaa)

Kaavilointiin
100 g voita

1. Nypi 100 g voita ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita veitsellä juuri ja juuri sekaisin.  Älä vaivaa.
2. Nosta taikina kylmään väh. 15 minuutiksi.
3. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä neliöksi. Siivuta puolet voista juustohöylällä taikinaneliön keskelle vinoneliöksi. Taita taikinaneliön kulmat voin päälle ja kauli neliöksi. Nosta taas lepäämään jääkaappiin. 


4. Toista voin kaavilointi jäljellä olevalla voilla. Nosta taikina kylmään.
5. Aloita kauliminen. Kauli taikina suorakulmioksi ja taita sitten kolmeen osaan. Kauli uudestaan suorakulmioksi ja taita taas kolmeen osaan. Nosta jääkaappiin.
6. Kauli taikina vielä kerran suorakulmioksi ja taita kolmeen osaan.  Kauli sitten suorakulmioksi, josta leikataan 12 croissantkolmiota. 


7. Rullaa kolmiot ja nosta pellille. Nosta leivonnaiset pelteineen jääkaappiin 15 minuutiksi ja laita uuni kuumenemaan sillä aikaa. Voitele croissantit maidolla tai munalla ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti