18. toukokuuta 2013

Mustaherukka-suklaamoussekakku



Ollaan lomailtu ja tehty vaikka mitä. Työ, piha ja perhe omivat kaiken ajan ja blogikin on ollut ihan retuperällä. Ehtii jo reseptit unohtua ennen kuin saa ne tänne talteen. No, tässäpä nyt jotain tuoretta herkkua, jonka valmistin eilen kesän ekoihin puutarhajuhliin.

Ostin uuden leivontakirjan ja se on ollut iltalukemisena useana iltana peräkkäin.  Joo, melko koomista, mutta iltaisin on niin väsynyt olo, että romaaniin tai aikakausilehteen ei jaksa keskittyä, muutama sivu reseptejä ajaa asian paremmin. Kyse on Kotilieden suuresta leivontakirjasta.
Ekana meni kokeiluun tämä mustaherukka-suklaamoussekakku.

Puolitin ohjeen ja otin vapauden lisätä toisen kakkukerroksen täytteiden väliin.  Tein kakun 26 cm irtopohjavuokaan ja se mahtui siihen juuri ja juuri.  Kyseessä on siis iso ja riittoisa kakku, tämän voisi jopa tehdä kahteen pienempään vuokaan (18 - 20 cm, kuitenkin väh. 5 cm reunat). Mehusta tehdyn kiilteen sijaan tein päällisen mustaherukkahillosta, kun sitä oli ja mehua ei :)


Mustaherukka-suklaamoussekakku (16 - 20 annosta)

Pohja:
3 munaa
1, 25 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Suklaamoussetäyte:
250 g tummaa suklaata
250 g maitorahkaa
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
3/4- 1 dl sokeria
3 liivatelehteä
1 rkl kahvia tai vettä

Mustaherukkamoussetäyte:
200 g (4 dl) mustaherukoita
1½ dl sokeria
250 g maitorahkaa
2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
5 liivatelehteä
2 rkl mehutiivistettä

Kiille:
2 dl mustaherukkahilloa
n. ½ dl vettä
2 liivatelehteä



1. Valmista pohja kuten sokerikakku. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, tiiviiksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet sekoitettuna siivilän läpi seokseen varovasti käännelleen. Kaada taikina voideltuun 26 cm irtopohjavuokaan ja paista 175 asteessa n. 25 minuuttia.
2.  Halkaise jäähtynyt pohja ja ala kasata kakkua leivinpaperin päälle 26 cm irtopohjavuokaan. Aseta pohjalle kakkupohja.
3. Valmista suklaamoussetäyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sulata suklaa. Sekoita suklaa, maitorahka ja vatkattu vailjavaahto sekä sokeri. Lisää suklaaseen ensin hieman rahkaa ja vatkaa voimakkaasti sekaisin ja lisää sitten aineksia muutamassa osassa. Liota liivatelehdet kiehuvaksi kuumennettuun kahviin ja sekoita liivateseos sitten suklaatäytteeseen ohuena nauhana huolellisesti sekoittaen. Kaada suklaatäyte kakkupohjan päälle ja hyydytä reilu tunti.
4. Valmista mustaherukkatäyte. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mustaherukat. Vatkaa vaniljakastike. Sekoita mustaherukkasose, maitorahka, sokeri ja vatkattu vaniljakastike. Kuumenna mehutilkka ja liota liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos mustaherukkatäytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. 
5. Nosta reilun tunnin hyydytetyn suklaatäytteen päälle toinen kakkupohjapuolikas. Kaada päälle mustaherukkatäyte ja tasoita. Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään tunniksi.
6. Valmista mustaherukkakille. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna vesi ja liota pehmeät liivatteet siihen. Sekoita liivateseos ja hilloa ja levitä varoen kakun pinnalle. Anna kakun hyytyä muutama tunti jääkaapissa.

13 kommenttia:

  1. Tosi kaunis kakku, niin ihanat värit!:)

    Kiva kuulla, että joku muukin lueskelee leivonta- ja ruokakirjoja ennen nukkumaanmenoa...

    VastaaPoista
  2. Vitsit, voin vaan kuvitella miten ihanan raikas tuo mustaherukkaherkku on kaiken suklaan keskellä :)

    VastaaPoista
  3. Tein tällaisen kakun ja hyvältä maistuivat ainakin nuo rahkaseokset!:D Kakku jätetään odottamaan yo-juhlia.. :)

    VastaaPoista
  4. Hurjan kaunis kakku. Upeat värit!Suklaa ja mustaherukka ovat suosikkimakuja, joten uskon että maistuisikin!

    VastaaPoista
  5. tällainen odottelee jääkaapissa huomisia juhlia
    :) täytteet ainakin maistuivat ihan huipulta. :)

    VastaaPoista
  6. Tämä on ollut mun herkkukakku. Nyt maidoton diagnoosi tytöllä, joten onko kokeiltu tehdä maidottomana? Voisiko maitorahkan korvata vaniljaisella soijajugurtilla? Vaahtoutuva vaniljakastike olisi sitten varmaan korvattavissa soijakermalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En ole itse kokeillut maidottomana, mutta varmasti onnistuu. Tosiaan, vaniljavaahdon tilalle soijakerma. Rahkan sijaan voisi laittaa kauratuorejuustoa (Oatly) tai kaurafraichea. Soijajugurttiakin voisi kokeilla, mutta silloin kyllä täytyy olla tarkkana liivatteen kanssa, koska jugurtti on rahkaa juoksevampaa. Mieluiten koittaisin sitä kauratuorejuustoa! ! purkki sitä ja 1 purkki vispattua soijakermaa, joka on jäykistetty lopuksi sitruunamehulla. Vatkaa siis soijakerma hyvin, lisää siihen lopuksi loraus sitruunamehua ja kerma jämäköityy huomattavasti! Sitten sekaan pehmitetty kauratuorejuusto.

      Poista
  7. Ylimmässä kuvassa välissä oleva kakkupohja näyttäisi pienemmältä kuin muu kakku? onko pohja tehty siis pienemmällä vuoalla? Myöskään kakkupohjan reunoja ei näy missään. Mitä en siis ymmärrä tässä ohjeessa? =0)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Tein tosiaan yhden kakun 26 cm vuoalla. Leikkasin vain ylemmän kakkupohjan pienemmäksi ihan vain ulkonäkösyistä: usein leipomokakuissa se ylenpi pohja on "piilossa" kakun sisällä. Mutta sen voi tehdä aivan kuinka haluaa :)

      Poista
    2. Vielä lisään, että kun kakkupohjan paistaa, se hieman vetätytyy reunoilta eli ei ole enää aivan vuoan kokoinen ja kun sen päälle kaataa moussen vuokaan, mousse menee reunoillekin ja kakkupohja jää sitten piiloon osin tai kokonaan.

      Poista
  8. Hei!
    Aivan ihanan oloinen kakku ja tosi kaunis. Mitä ovat koristeet kakun päällä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakun päällä pieniä daim-rakeita ja sitruunamelissan lehtiä. Mustaherukka on yksi mun suosikkimarjoista ja sopii upeasti suklaan pariksi.

      Poista