13. huhtikuuta 2013

Italialaiset calzonet juustotäytteellä




Joskus työpäivän viimeiset hetket menevät jo ruoasta haaveiluun ja tuleva kauppareissu kolkuttelee mielessä. Eilen keksin, että nyt pitää tehdä perjantain kunniaksi calzoneja.

MeNaisissa esiteltiin silloin joskus Antto Melasniemen pizzataikina ja sillä taikinalla calzonet onnistuivat upeasti. Calzoneihin vaaditaan tarpeeksi jäykkä ja sitkoinen taikina ja tämä on ihanan sileä ja helposti kaulittava. Taikinaan siis todella kannattaa nähdä vaivaa. Taikina itsessään on hyvänmakuista ja siihen vaikuttaa reilu tekeytymisaika ja reilu suola!

Calzonet ovat italialaisia ja alunperin ne ovat olleet täytettyjä taikinataskuja, joiden perustäytteinä oli juustoa ja tomaattia. Calzonet voidaan tarjoilla tomaattikastikkeen kera, mutta nykyään tomaattikastike leivotaan usein calzonen sisään. Muutenkin täytteet voivat vaihdella hurjasti, napolilaisen calzonen sisään voidaan tunkea kokonainen pasta-ateria ja pintaan vielä soosia ja juustoa! Mutta itse lähdin liikkeelle vaatimattomasti perinteisellä juustotäytteellä. Mutta, herkullista calzonea mutustellessani mielessäni kieltämättä kävi, miten erinomaisesti täytteeseen olisi sopinut joku hyvä pepperonimakkara, hmmmmm. Mutta siis calzonen voi täyttää, kuten perinteisen pizzan. Mulla oli täytettä vähän ujosti noihin pastamättöihin verrattuna, mutta maku oli hyvä ja tulipa mieleen, että nämä olisivat täydellistä eväsruokaa vaikka vappupiknikille!

Ps. Täytteessä kannattaa käyttää aina jotain vahvaa juustoa, pelkkä mozzarella on liian laimea.

Calzonet (6 kpl, isoja)

3 dl kylmää vettä
1/6 pkt hiivaa (n. 8 g )
vajaa tl sokeria
1 rkl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
7, 8 dl vehnäjauhoja

Täyte:
150 g vuohenmaitotuorejuustoa tai ricottaa
125 g mozzarellaa
50 g parmesania
300 g tuoretta tomaattia
1/3 tl suolaa
mustapippuria myllystä
½ ruukkua tuoretta basilikaa
1 kananmuna
(aurinkokuivattua tomaattia)

1. Tee taikina mieluiten monitoimikoneella. Liota hiiva ja sokeri kylmään veteen ja lisää öljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan pikkuhiljaa koneen käydessä 2/3 jauhoista, niin että muodostuu löysä taikina. Anna koneen sekoittaa pohjaa 5–10 minuutin ajan. Sammuta kone ja anna taikinapohjan levätä kulhossa 20 minuuttia.
2. Lisää sitten loput jauhoista sekä suola ja anna koneen käyttää taikina kunnolla tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi.
3. Jaa noussut taikinapallo jauhotetulla leivinpöydällä kuuteen osaan ja kauli niistä ohuita, pyöreitä taikinapohjia (halkaisija noin 24 cm, paksuus 4  - 5 mm). Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
4. Sekoita kulhossa kananmuna (säästä hitusen kananmunaa pintojen voiteluun), raastettu parmesan, pilkotut tomaatit, hienonnettu mozzarella ja basilika, tuorejuusto ja mausteet. Jaa täyte kaulituille pohjille, toiselle laidalle (laita ensin vaikka kolmeen pohjaan, niin täyte ei ehdi valua).


5. Taita calzone puoliksi ja nipistele reunat kunnolla kiinni.


6. Voitele calzonejen pinnat. Nosta calzonet kuumalla uunipellille, ilman leivipaperia (yhdelle pellille mahtuu 3 - 4 calzonea) tai pizzakivelle ja paista 12  - 15 minuuttia. Kiertoilmauunissa koko satsin voi paistaa kerralla. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoamista.

1 kommentti:

  1. Huomasit varmaan kun taas jäin toiseksi... Näitä täytyy kokeilla. Facebookiin jo ohjeen jaoin - ja niin vois tehdä moni muukin, jooko??

    VastaaPoista