23. maaliskuuta 2013

Victorian sponge cake eli englantilainen Victorian kakku



Leivontafoorumin maaliskuun haasteessa leivottiin espanjalaisia, itävaltalaisia tai englantilaisia herkkuja. Victorian sponge eli victorian kakku on klassinen englantilainen teen seuralainen. Valitsin tämän kakun, koska kerta kaikkiaan törmäsin siihen jatkuvasti etsiessäni englantilaisia leipomuksia. Ajattelin, että tällaisesta klassikosta on hyvä aloittaa.

Taikinaan mitataan sama määrä voita, sokeria, kananmunaa ja jauhoja. Kakun väliin laitetaan kermaa ja hilloa tai tuoreita marjoja. Täyte voi olla myös voikreemiä ja marjoja. Kakusta leikataan pieniä sandwichejä teen kera tarjottavaksi. Yksinkertaista ja hyvää. Kakkupohja on tosin saatava kauniisti paistettua, sillä sitä ei kuorruteta millään.

Kakun historia on 1800-luvulla Kuningatar Vicotrian valtakaudella. Kuningatar ihastui kovasti teehetkeen ja siihen liittyviin seremonioihin ja viljeli tätä tapaa ahkerasti. Vuoteen 1885 mennessä hän piti jo muodollisia teekutsuja, joihin kutsutut henkilöt pukeutuivat aina parhaimpiinsa. Iltapäivätee leipineen ja kakkuineen yleistyi.


Victorian sponge eli Victorian kakku

Taikina:
170 g voita
170 g sokeria
3  (170 g) kananmunaa
170 g vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
2 rkl maitoa

Täyte:
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
300 - 400 g tuoreita marjoja


1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi huolellisesti.
2. Riko munat kulhoon ja sekoita rakenne rikki. Lisää vähitellen voi-sokeriseokseen koko ajan vatkaten.
3. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja sihtaa taikinan sekaan. Sekoita taikinakaapimella. Lisää myös pari ruokalusikallista maitoa, jotta saat seoksesta hieman pehmeämmän.
4. Kaavi taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan (halk. 20 cm).
5. Paista 180 asteessa 25 - 30 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla.
6. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja irrota kakku sitten vuoastaan.
7. Halkaise jäähtynyt kakku.
8. Vatkaa kerma vaahdoksi. Levitä kakun väliin kerma ja tuoreita marjoja.
9. Koristele pinta tomusokerilla ja tuoreilla marjoilla.


3 kommenttia:

  1. Kakun kerrokset mielestäni vahän turhan paksuja. Olen kyseistä kakkua tehnyt omalla reseptilläni ja se on erittiäin hyvää. Tai siis resepti ei ole omani vaan brittiläinen.

    VastaaPoista
  2. Juu, kuvassa olevan kakun tein 18 cm vuokaan, koska minulla ei silloin ollut suurempaa tai siis 20 cm vuokaa. Tuosaa kakussa on perinteisesti vain yksi täyteväli ja kerrokset ovat korkeampia kuin suomalaisessa täytekakussa, koska täytehän on sivuosassa tässä teekakussa. Mutta makunsa kullakin :)

    VastaaPoista
  3. Paljonkohan noi mitat olisi deseinä? En omista vaakaa mutta tää vaikuttaa niin hyvälle, että tekisi mieli tehdä. Ei vissiin ihan mututuntumalta onnistu teko? :D

    VastaaPoista