20. maaliskuuta 2013

Arancini eli risottopallot ja lämmin tomaatti-chilikastike


Tein kevään ekan parsarisoton ja kuten aina, teen sitä neljän hengen annoksen. Nyt sain tilaisuuden käyttää lopun risotosta Kodin Kuvalehdestä (5/2013) bongaamiini arrancini- eli risottopalloihin. Ja kaveriksi lämmintä, sopivasti tulista tomaattikastiketta ja kasvisateria on valmis.

Oma risottoni oli melko löysää, joten pallojen kasaaminen oli vähintäänkin haastavaa. Eli näihin kävisi vähän tönkömpi risotonjämä. Mietin kyllä sitä, että olisiko kananmunan tohtinut jättä pois, ettei seos menisi niin löysäksi, mutta onneksi selvisin nyt näinkin.

Sisälle laitoin mozzarellajuustoa, sitten pyörykät paneroitiin ja paistettiin pannulla öljyssä. Oikeasti pallerot tulisi friteerata, mutta friteeraus tuntuu noin pienillä ruokamäärillä harvoin järkevältä vaihtoehdolta.

Arancinit ovat yleensä tosi reilun kokoisia, mutta itse tein jonkin verran normilihapullia kookkaampia, kuitenkin hieman pienempiä kuin kananmunat.

Eräässä ravintolassa maistoin äskettäin kanan kaverina ihanaa tomaatti-chilikastiketta ja päätin tehdä siitä herkusta oman versioni ja kokeilu olikin oikein onnistunut. Kastike käy kasvisruokien ja broilerin kaveriksi, miksei myös kalan kanssa.

Arancinit eli risottopallot (14 - 16 palloa)

n. 5 dl risottoa
1 kananmuna
1 pkt mozzarellaa

2 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja

oliiviöljyä

1. Pilko mozzarella paloiksi. Laita yhdelle lautaselle vehnäjauhoja, yhdelle lautaselle kaksi rikottua ja rikki vatkattua kananmunaa ja yhdelle lautaselle korppujauhoja.
2. Sekoita kananmuna risoton sekaan. Ota reilu ruokalusikallinen risottoa käteen, paina juustonpala  risoton keskelle ja pyörittele sen jälkeen risottopallo ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhoissa.
3. Kuumenna pannulla oliiviöljyä pari kolme ruokalusikallista. Nostele pannulle risottopalloja melko väljästi. Paista keskilämmöllä kymmenisen minuuttia käännelen palloja aina välillä.

Lämmin tomaatti-chilikastike

2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl chilimausteseosta
1 tl paprikajauhetta
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
n. 1 tlk (3 - 4 dl) vettä
mustapippuria myllystä
n. ½ tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa

1 rkl sitruunamehua
1 rkl vehnäjauhoja
tilkka vettä

tuoretta persiljaa

1. Kuullota kattilassa öljyssä yksi hienonnettu sipuli, valkosipulinkynsi, chilimausteseosta ja paprikajauhetta.
2. Lisää tomaattimurska, vesi, mustapippuria, suolaa, sokeria ja balsamiviinietikkaa. Keittele hiljaisella lämmöllä noin 40 minuuttia.
3. Soseuta kastike sileäksi sauvasekoittimella. Lisää sitruunamehua ja vesitilkkaan sekoitetut vehnäjauhot ja jatka keittämistä viitisen minuuttia. Tarkista maku. Lisää tuoretta persiljaa ja nosta kattila pois liedeltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti