2. joulukuuta 2012

Isoäidin lihapullat ruskeassa kastikkeessa


Yhdessä keittokirjoistani on sellainen perinteikäs lihapullaresepti, jossa tehdään kastike ja lihapullat pyöritellään pannulle ja edelleen kastikkeeseen kypsymään. Ihana resepti ja niin kotoisa. Olisin ostanut näihin nauta-sikaa, mutta koska sitä ei kaupan omana jauhamana ollut, tein tälläisen sekoituksen. Itse käytän mieluusti hiukan enemmän nautaa kuin sikaa. Alkuperäinen resepti kirjassa Herkullista helposti (mm. Hovig & Hensley).

Isoäidin lihapullat ruskeassa kastikeessa (6:lle)

650 g jauhelihaa (esim. sekoitus naudan paistia ja sika-nautaa)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
2½ rkl perunajauhoja
1½ dl vettä

7 dl vettä
300 g sipulia
3/4 tl suolaa
½ tl kuivattua persiljaa
2 laakerinlehteä
5 - 8 kokonaista mustapippuria
3rkl vehnäjauhoja + vajaa dl vettä
1 tl sinappia
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl tummaa soijakastiketta

voita tai öljyä


1. Valmista lihapullataikina. Laita jauheliha kulhoon, lisää suola ja vaivaa taikinaa käsin tasaiseksi  massaksi. Lisää mustapippuri ja perunajauhot ja vaivaa taas tasaiseksi. Lisää vettä pienissä erissä ja vaivaa, kunnes taikina on sileää.
2. Valmista kastikepohja. Hienonna sipuli erittäin hienoksi. Mittaa 3 l:n kattilaan vesi,hienonnettu sipuli, laakerinlehdet, suola, pippurit ja persilja. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes sipuli on pehmennyt. Sekoita suurustetta varten vehnäjauho ja vesi ja lisää se ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Lisää myös sinappi, tomaattipyre ja soijakastike.
3. Pyöritä lihapullaseoksesta melko pieniä lihapullia ja ruskista niitä pannulla voissa tai öljyssä joka puolelta. Ruskistaminen antaa kastikkeelle makua! Sitä mukaa, kun pullat ruskistuvat, nostele ne kastikkeen joukkoon kypsymään. Kun kaikki pyörykät ovat kastikkeessa, anna kastikkeen hautua kannen alla noin 10 minuuttia. Tarkista maku. Sammuta liesi, mutta kastike tekeytyy vielä paremmaksi, jos annat sen tekeytyä kannen alla rauhassa vaikka 15 - 30 minuuttia ennen tarjoilua.
4. Lisää kastikkeen pinnalle tuoretta persiljaa. Tarjoa perunoiden, herneiden, porkkanan ja puolukkahillon kera.


3 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostaa. Tulee tosin mieleen se oma perinne-kastikekokeilu vuosien takaa. Ette olleet tottuneen ruskeaan kastikkeeseen ja voihin. Maistui "kummalta". Vaikka parhaani tein, ja minusta se oli hyvää..

    VastaaPoista
  2. Oikein perinteinenhän on sitä "käristekastiketta", tämä ei ole niin perinteinen, vaan tällainen vähärasvainen versio, eikä edes kermaa tai voita. Joskus olen tämän saman kastikkeen tehnyt myös niin, että olen laittanut osan nesteestä kermana.

    VastaaPoista
  3. Kas täältähän löytyi sopiva kokeiltava ohje tälle viikonlopulle :)

    VastaaPoista