6. joulukuuta 2012

Puolukkajäädyke


Pikkujoulutarjoiluihin tein tällaista puolukkajäädykettä. Selailin reseptejä ja etsin mieleistä, mutten löytänyt ja päädyin sitten väsäämään oman ohjeeni. Jos jäädykkeestä tekee hitusen kirpakampaa, niin sen seuralaisena voi tarjota sitten vaikka kinuskikastiketta. Ja koristeluun voi käyttää lisäksi kermapursotuksia.

Tämän jäädykkeen ainesosat ovat tosi simppelit, mutta keltuaisvaahdon vatkaaminen ja kuumentaminen on melko tarkkaa puuhaa, mutta maltilla onnistuu varmasti sekin.

 Kun tekee jotain ruokia juhliin tai muihin, niin ongelmaksi muodostuu se kuvaaminen. On ihan pöllöä alkaa siinä kesken juhlien jotain kuvaamaan ja siksipä tämäkin kuva on vain nopeasti napattu, jo puoliksisyödystä jäädykkeestä. Ainakin vieraat tykkäsivät tästä!

Puolukkajäädyke (8 - 12 annosta)

3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl vettä
2,5 dl kuohukermaa tai vispikermaa tms.
4 dl (n. 200 g) puolukoita (pakaste)
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Erottele kananmunista keltuaiset (kattilaan) ja valkuaiset (kulhoon).
2. Yhistä kattilassa keltuaiset, 2 ruokalusikallista vettä ja 1 dl sokeria. Vatkaa seosta kuumentaen sitä samalla hitaasti (asteikolla 1-10 tasolla 4 tai 5). Kun seos on vaaleaa vaahtoa ja höyryää ja koostumus muuttuu hieman paksummaksi, nosta kattila liedeltä ja aseta se kylmään veteen. Sekoittele seosta välillä, kunnes se on viileää.
3. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
4. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi. Yhdistä valkuaisvaahto ja vatkattu kerma käännellen varovasti.
5. Survo melkein sulaneet puolukat ja puoli desiä sokeria sekä hieman vaniljasokeria sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi.  Sekoittele kermamassaan. Lisää lopuksi myös jäähtynyt keltuaiskiisseli.
6. Kaada vuokaan ja pakasta yön yli.
7. Irrotettaessa kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa (ja toivo parasta!). Jäädyke saa pehmetä noin 20 minuutti ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti