17. lokakuuta 2012

Pinaatti-fetapiirakka



Päätin vähentää hetkeksi (tämä ei siis ole mikään lupaus) tuota sokerinsyöntiä, vaikka pidän sinällään leivonnaisia kuitenkin karkkia parempana vaihtoehtona. No, tässähän on jo kuudes päivä menossa eikä sitä tuttua vieroituspäänsärkyä tullut, joten tästä voin päätellä, etten edes ollut niin sokerikoukussa tai sitten sentyyppisen riippuvuuden aiheuttaa vain juuri lisäaineilla maustetut karamellit.

Mutta parasta tässä sokerin vähentämisessä no se, että voi rauhassa keskittyä ruoanlaittoon, uusiin ruokakokeiluihin ja tietenkin suolaisiin leivonnaisiin. Nyt päädyin tekemään vaihtoajoilta tuttua spanakopitaa eli pinaattipiirakkaa suomalaisempana versiona. Ei siis filoa vaan lehtitaikinaa ja täytteessä lämmittelevät myös ohrahelmet ja keitetyt kananmunat, jotka eivät kreikkalaiseen versioon kuulu.

Pinaatti-fetapiirakka

1 iso (600 g) lehtitaikinalevy

Täyte:
3/4 dl ohrahelmiä
3 dl vettä
½ tl suolaa

3 kananmunaa
2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia
70 - 100 g tuoretta pinaattia (voi korvata pussilla pakastepinaattia)
1 tl kuivattua tilliä
mustapippuria myllystä
1/3 tl valkosipulijauhetta (tai tuore kynsi)
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
200 g fetajuustoa
1 dl ruokakermaa
1 kananmuna

1. Ota lehtitaikina sulamaan huoneenlämpöön.
2. Mittaa kattilaan vesi, suola ja ohrahelmet ja keitä ohrahelmet kypsiksi, noin 15 minuuttia. Katso, ettei vesi pääse loppumaan.
3. Ohrahelmien kiehuessa keitä toisessa kattilassa kolme kananmunaa (7 min munia). Jäähdytä kylmässä vedessä.
4. Kuori ja hienonna kaksi sipulia. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja kuullota sipulia pannulla viitisen minuuttia. Nosta pannu pois liedeltä ja lisää silputtu pinaatti sekä mausteet ja sitruunamehu.
5. Valuta kypsät ohrahelmet ja lisää ne pannulle täytteen joukkoon. Lisää myös kerma ja murennettu fetajuusto sekä kuoritut ja pilkotut kypsät kananmunat.
6. Riko yksi raaka kananmuna lasiin, vatkaa rakenne rikki ja lisää suurin osa munasta täytteen joukkoon, mutta jätä tilkka piirakan kannen voitelua varten.
7. Kauli lehtitaikina noin kaksinkertaiseksi pinta-alaltaan. Lusikoi täyte taikinan toiselle puoliskolle (jätä reunoille n. 2 cm kaistale ilman täytettä) ja nosta toinen puoli täytteen päälle. Sulje reunat tiiviisti ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Voitele kananmunalla.
8. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. No vähän hain jotain vaihtelua kinkku- ja lohiversioille! Riisikin kävisi hyvin ohrahelmien tilalle, ehkä jopa paremmin, kun ovat miedomman makuisia.

    VastaaPoista
  2. Ohralla mennään, pidän yleensäkin enemmän ohrasta kuin riisistä :) laitoin juuri melkoisen määrän voita ja sokeria sisältävän puolukkapiirakan uuniin (vien kaverille rotinoiksi) ja seuraavaksi alan askarrella tätä piirakkaa! Mies lupautui vauvanhoitajaksi leipomisajaksi.. toistaiseksi pääsee ihan liian helpolla; vauva nukkuu ulkona! :D

    VastaaPoista
  3. Ihanalta kuullostava puolukkapiiras! Itse tein alkuviikosta rotinoiksi kaakaokakkua. Ja yleensähän vauvat tajuaa, että kannattaa nukkua, kun jää isin vastuulle. Heh, no ei vaiskaan ü

    VastaaPoista