30. lokakuuta 2012

Appelsiini-suklaatäytekakku



Syksyllä on meidän perheessä hieman kakkusumaa: omat synttärit, miehen synttärit, Piitun synttärit ja isänpäivä. No, tänä vuonna Piitun synttärit ja isänpäivä sattuu kohdakkain, mutta toisaalta tein jo yhden ekstra-kakun ihan vain huvikseen.

Tämä oli minun oma synttärikakkuni ja siitä tuli juuri sellainen, kuin halusin. Appelsiinia ja Fazerina-suklaata!Kakun sisällä ovat hyydytetyt täytteet ja suklaatäyte on hyydytetty pienempään irtopohjavuokaan ja nostettu sitten täyttämisvaiheessa appelsiinitäytteen keskelle. Helpompi ja ehkä paremman näköinenkin tulisi siten, että nostaa tuon hyytyneen suklaatäytteen pohjan päälle ja sitten kaataa koko appelsiinitäytteen päälle.

Pari vinkkiä työjärjestyksestä: Valmista kakkutaikina ja laita kakku uuniin paistumaan. Valmista sitten suklaatäyte, sillä sen pitää hyytyä ennen kakun kasaamista. Kun alat kasata kakkua, valmista appelsiinitäyte.


Appelsiini-suklaatäytekakku

4 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta

1. Pohjaa varten vispaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää siivilän läpi kuivat aineet varovasti sekoittaen.
2. Kaada voideltuun irtopohjavuokaan (esim. 26 cm).
3. Paista 175 asteessa 25 - 30 minuuttia.

Suklaatäyte:
150 g Fazerina-suklaata
125 g maitorahkaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 rkl appelsiinimehua (½ appelsiini)
3 liivatelehteä
pari palaa tummaa suklaata raastettuna

Laita 3 liivatelehteä kylmään veteen pehmenemään. Vispaa valmiiksi 2 dl kuohu- tai vispikermaa. Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa maitorahkan sekaan. Kuumenna kattilassa tilkka appelsiinimehua, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liota ne kuumaan mehuun. Sekoita liivateseos rahka-suklaaseen. Lisää lopuksi vispattu kerma ja suklaaraaste. Kaada suklaatäyte leivinpaperilla vuorattuun ja kevyesti voideltuun irtopohjavuokaan, joka on 2 - 4 cm pienempi kuin kakkuvuoka, jossa pohja paistettiin (tässä tapauksessa 20 - 24 cm). Anna hyytyä tunnin verran viileässä.

Kuvauspaikan kuistilla talven ensimmäiset kuurat.

Appelsiinitäyte:

Appelsiinitahna:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 appelsiinin raastettu kuori
1 appelsiinin mehu (1 dl mehua)
2 tl maissitärkkelysjauhoa
50 g voita

½ dl sitruunamehua
4 liivatelehteä
(1 rkl sokeria)

125 g maitorahkaa
100 g maustamatonta jogurttia
2 dl vispi- tai kuohukermaa

1. Laita kattilaan appelsiinitahnan ainekset: kananmunat, sokeri, appelsiinin kuori ja mehu sekä maissitärkkelys. Vispaa ainekset sekaisin ja kuumenna, kunnes seos pulpahtaa. Nosta pois liedeltä ja lisää voi sekaan. Sekoita tasaiseksi ja nosta jäähtymään.
2. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Vispaa sillä aikaa 2 dl kermaa vaahdoksi.
3. Sekoita kulhossa suurin osa appelsiinitahnasta (koko määrä tekee täytteestä hieman liian makean), maustamaton jogurtti ja maitorahka.
4. Kuumenna kattilassa ½ dl sitruunamehua ja liota liivatelehdet mehuun. Lisää seos appelsiinitäytteen sekaan koko ajan sekoittaen. Lisää sitten vatkattu kerma.

Kakun kostutukseen:
3/4 dl appelsiinimehua

Kakun koristeluun
2 dl vispi- tai kuohukermaa


Kakun kasaus:
1. Halkaise kakkupohja kahteen osaan. Nosta pohja leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan ja kostuta appelsiinimehulla. 
2. Kaada pohjalle 1/3 appelsiinitäytteestä ja tasoita.
3. Nosta päälle hyytynyt suklaatäytelevy. Kaada päälle loput appelsiinitäytteestä (ks. kuva) ja hytkytä vuokaa varovasti, jotta täytteen pinta tasoittuu. Nosta päälle kakun kansi ja kostuta appelsiinimehulla.
4. Anna hyytyä vähintään kolme tuntia, vaikka yön ylikin.
5. Irrota kakku vuoasta, nosta tarjoiluastialle ja koristele kermalla ym.



7 kommenttia:

  1. Hei! Onpa jälleen ihana kakku! Onnea paljon synttärisankarille! Tuollaisen kakun itsekin voisin kuvitella tekeväni tai ainakin syöväni, sillä appelsiinin ja suklaan liitto on kyllä yksi ehdoton suosikkini. :) Tuli mieleen myös sellaiset irtokarkkilaareista löytyvät suklaatryffelikarkit, ne oli ihania, en sitten tiedä, vieläkö löytyy.

    VastaaPoista
  2. Täytyy myöntää, että tämä kakku se ei paljon jääkaapin seiniä ehtinyt tuijotella!

    VastaaPoista
  3. Pitää kyllä ottaa tää ohje talteen joulua varten. Tosin Fazerina-suklaan korvaan varmaankin jollain toisella suklaalla.

    VastaaPoista
  4. Niin, siihenhän käy mikä vaan suklaa. Tumman suklaan ystävälle jokin kunnon tuhti tumma!

    VastaaPoista
  5. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tein kyseisen kakun nyt isänpäiväksi ja tykättiin kaikki niin paljon, että taitaa päätyä myös itsenäisyyspäivänä veljeni ylioppilasjuhliin :)

    VastaaPoista
  6. No hienoa! Tämä kyllä oli munkin suosikki tänä syksynä, itse tein nyt isänpäiväksi jo toisenlaisen kakun.

    VastaaPoista
  7. Kyllä oli hyvän makuinen kakku, kuin leivoin tämän! Korvasin vain appelsiinintäytteen mansikkatäytellä, ja sekin sopi aivan mainiosti. Kiitos reseptistä, ja mahtava blogi sinulla! :)

    VastaaPoista