13. maaliskuuta 2012

Paistetut muikut ja tilliaioli


Kalaa, kalaa!! Mutta kun nyt makuun on päästy, niin jatketaan. Puruveden muikkuja ja kaveriksi eteläeurooppalaista aiolia suomalaisella twistillä. Muiden olen huomannut kommentoivan joissain yhteyksissä, että aiolissa oliiviöljyn maku tulee liian voimakkaana esiin ja muut maut jäävät kakkoseksi. Ehkä näin on, ja siksi voisi harkita, että tekisi tämänkin ronskisti vain rypsiöljystä. Valkosipulia aioliin yleensä tulee, mutta koska itselläni tuo valkosipuli kuuluu tuohon migreenikategoriaan, niin en uskaltanut laittaa. Muikkuja dipattiin tähän sitruunaiseen aioliin ja Ellille maistui muikut sellaisenaan jo ennen ruokapöytään ehtimistä.

Muikkuvaras...

Paistetut (Puruveden) muikut

500 g pieniä muikkuja (perattuja)
1 dl ruisjauhoja
1½ tl suolaa
30 g voita

1. Sekoita jauhot ja suola ja pyörittele muikut seoksessa.
2. Paista voissa pannulla keskilämmöllä tai hieman kuumemmalla noin 5 minuuttia per puoli.

Tilliaioli

1 keltuainen
1 tl dijon-sinappia
1 rkl sitruunanmehua
suolaa
1½ dl oliivi-/rypsiöljyä
1 tl sokeria
½ nippua tilliä

1. Vispaa kulhossa sekaisin keltuainen, sinappi, sitruunanmehu ja ripaus suolaa.
2. Lisää öljyä tippa kerrallaan (oikeasti, vaatii kärsivällisyyttä) ja vatkaa koko ajan. Kun öljyä on mennyt yli puolet, niin voit alkaa lisätä vähän enemmän kerrallaan.
3. Kun kaikki öljy on vispattu sekaan ja tuloksena on kiiltävä majoneesityyppinen kastike, mausta vielä sokerilla ja hienonnetulla tillillä.
4. Jäähdytä. Säilytä viileässä.


6 kommenttia:

  1. Ihanaa, paistettuja muikkuja! Näitä munkin piti tehdä alkuviikosta mutta kaupassa ei ollutkaan muikkuja joten kala vaihtui seitiin (noloa)..

    VastaaPoista
  2. Kalan 'merkkiä' :D minunkin on vaihdettava mutta ei seitiin. Kokeilen reseptiäsi jo tänä iltana.

    VastaaPoista
  3. Meillä on valitettavasti yhteistä tuon migreenin osalta. Ihan mielenkiinnosta pakko kysyä, mitkä ruoka-aineet sulla laukasee helposti migreenin? Mä oon lopettanut ainoastaan punaviinin juomisen tuon migreenin takia. Rasvaiset ruuat (mm. juustot) yhdistettynä siihen fiilikseen, että kohtaus olisi tulossa, on paha yhdistelmä.

    VastaaPoista
  4. Voi, migreeni on ihan vihoviimeinen. Mulla siihen liittyy voimakas pahoinvointi, mikä on musta pahinta koko jutussa. Ja miten on ihminen tyhmä, juuri lauantaina leivoin niitä artisokkaleipiä ja laitoin kuin laitoinkin yhden valkosipulin - ja niin meni sitten sunnuntai sängyn pohjalla ja anoppi tuli hätiin, että lapset saivat hoitoa!
    Mutta, takuuvarmasti migreeniin liittyy mulla tuore valkosipuli ja valkosipulin käry (etenkin uunissa paistaminen). Valkosipulijauhe käy mulle luultavasti kuitenkin. Punainen liha (kunnon pihvi) saattaa myös laukaista kohtauksen. Reilu määrä irtokarkkeja (sokeria tai väriaineita) on myös listalla. Sitähän sanotaan, että migreenikohtausta voi edeltää makeanhimo, mutta en ole huomannut. Viini ja muukin alkoholi on arveluttavien tuotteiden listalla. Juustot - varsinkin homejuustot saavat myös aikaan jotain, mutta ei ihan yksistään. Suklaasta tulee myös joskus päänsärky, mutta ei vielä migreeniä.
    Kammottava ilta olisi siis juuri täydellinen herkutteluilta viineinen, valkosipulipatonkeineen, juustoineen ja suklaineen-- tylsää!
    En ole vielä enempää ruoka-aineita löytänyt, koska tosiaan vasta vuosi sitten ymmärsin, että ruoka todella aiheuttaa migreeniä!

    VastaaPoista
  5. Voi hitsi kuulostaa ikävältä, kun kaikki herkut on pannassa. Mun täytyy ruveta myös seuraamaan kohtauksia tuosta näkökulmasta. Vihoviimeistä on hoitaa pientä/pieniä lapsia kohtauksen aikana. Mulla onneksi täsmälääkkeet auttavat, jos pääsen lääkkeen ottamisen jälkeen lepäämään. Sinnittelen aina päiväuniaikaan asti ja sitten lääkettä naamaan ja Helmin viereen köllimään.
    Mulla migreeni liittyy voimakkaasti hormonitoimintaan. Ai kun nautin raskaanaollessani, kun migreenistä ei ollut tietoakaan. Mutta täytyy tosiaan alkaa tarkkailee, josko jollain ruoka-aineella olis vaikutusta kohtauksen laukaisemiseen. Yksi neurologi totesi kerran kauniisti: "migreeniä on älykkäillä ja herkillä naisilla". Muistetaan tuo kohtauksen iskiessä :)

    VastaaPoista
  6. Sama täällä, raskaana ollessa ei tietoakaan! Mutta ei viittis koko ajan sitäkään keinoa käyttää ü

    VastaaPoista