4. maaliskuuta 2012

Tikkupulla - huippukeksintö!Ei oo totta. Miten se voi olla, että en ole tullut aiemmin tehneeksi tikkupullaa. Ihan nerokas keksintö, missä tahansa metsämaassa voi noin vaan saada ihanaa, tuoretta leivonnaista. Kuivat aineet vaan pussiin ja menoksi. Nuotion äärellä sitten vesi tai maito kuiviin aineisiin ja leipomaan. Ja kyllähän se ulkona kaikki ruoka maistuu vaan niin hyvälle.

Minä otan nämä tikkupullat kyllä ohjelmistoon. Niin muuten, näiden kanssa voisi tarjoilla mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Meillä jäi kyllä mansikkahillo avaamatta, oli niin hyvää ihan sellaisenaan.

Tikkupulla (8 - 10 kpl)

4½ dl vehnäjauhoja
½ dl ruokosokeria
3 tl leivinjauhettta
1 tl kardemummaa
½ tl kanelia
½ tl suolaa
2 dl maitoa (vettä)

1. Sekoita kaikki kuivat aineet.
2. Lisää paistopaikalla kuiviin aineisiin neste ja sekoita.
3. Kaada jollekin alustalle (esim. paperilautanen) hieman jauhoja. Nosta taikinaa reilu ruokalusikallinen jauhojen päälle ja muotoile siitä sormenpaksuinen pötkö, joka kieritetään makkaratikkuun. Sulje taikinapötkön päät kiinni niin, ettei taikina pääse tipahtamaan. Jos taikina on liian lötköä (ei pysy tikussa muodossaan), lisää jauhoja.
4. Kääntele pullaa hiilloksen ääressä (tällä kääntelyllä voi pelastaa uhkaavan tilanteen, jossa taikina pyrkii karkaamaan kepistä ü) ja paista, kunnes pulla kypsyy ja tuntuu tikussa irtonaiselta (5 - 10 minuuttia). Pullan paistoa voi jatkaa, jos tuntuu, että ei tullut vielä kypsää.
5. Syö suoraan tikusta tai tosiaan hillon ja kermavaahdon kera, jos oikein herkuttelua kaipaat!6 kommenttia:

 1. Oi. tikkupullat ja -leivät on mahtavia. Itse olen tehnyt taikinan valmiiksi kotona ja sitten repussa kohotus. Aikoihin en ole kyllä nuotioretkelle päässyt.

  VastaaPoista
 2. Tätä täytyy viimeistään syksyn ruskaretkellä testata. Varmaan mahtavaa! Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
 3. Niin, ajatella voisi leipääkin paistaa ja voita vähän päälle. Vaihtelua sille iänikuiselle makkaralle! Kyllä tätä kannattaa tosiaan testata. Itse tein taikinan paikan päällä, koska joukossa oli yksi, joka ei kestä hiivaa (hiivataikinan olisi ainakin voinut tehdä etukäteen nousemaan), ja leivinjauhetaikinasta oletin, että sitä ei kannata seisottaa. Mutta, eiköhän se olisi kestänyt tunnin, parin säilytyksen. Patikointia ajatellen vaihtoehtona on mitata kuivat aineet pussiin ja lisätä nuotiopaikalla vesi pussiin ja puristella taikinaksi (kuullostaa haastavalta tosin).

  VastaaPoista
 4. IHANA TIKKUPULLA!! Kyllähän siinä kelpasi aviomiehen kanssa ihastella tulta ja maistella tikkupullaa :)

  VastaaPoista
 5. Ollaan just menossa ulos paistamaan tätä herkkua, on varmaan hyvvee... :)

  VastaaPoista
 6. Tosi kiva lisä nuotiollahan pullat ovat, saa jotain vaihtelua makkaralle ja letuille. Ja ihan hauskaa askartelua, tosin kovalla pakkasella voi sormet jäätyä (ja taikina :))

  VastaaPoista