17. helmikuuta 2012

Kanaviilokkia ja appelsiinirisottoa



Sanonpa nyt kana, vaikka broileristahan tässä on kyse. Kana on hyvä, pelastanut monta kauppareissuakin. On hoettu Ellille kaupan sisääntulolta asti, että kohta ne kanat tulee, mennään katsomaan kanoja (ko. kaupassa on melko aidon näköisiä kanoja munahyllyllä, nykyisin tosin nostettu hyvin korkealle, pian sen jälkeen kun kävin siellä heiluttelemassa niitä kanoja ja kotkottamassa Ellille niin kovaa, että miestäkin hävetti). Elli jaksaa yhä kanoista innostua, tänään tosin unohdin sitten siinä kanojen kohdalla enää noteerata koko kanoja...


No, ruokaan sitten. Ilmeisesti monelle koulusta tutulle ruoalle haetaan uutta nostetta, sillä Maku-lehdessä oli kanaviilokin ohje ja kouluruokaa (mukaanlukien kanaviilokkia) kokkailtiin myös Top Chefissä.

Appelsiinirisotto oli uusi kokemus, mutta arvaatteko mitä? Ei ollu parmesaania kaapissa, ei. Toisaalta, kun risotto on vain lisäkkeenä, eikä pääruokana, niin vähemmälläkin pärjää. Appelsiinirisotto sopii erinomaisesti juuri broilerin kera. Raastetusta appelsiininkuoresta tuli aavistus kitkeryyttä, joten hennompaa makua hakevalle riittää varmasti pelkkä appelsiinimehu. Voisi myös kokeilla, että lisää sen kuoren vasta hyvin lopussa.

Kanaviilokki (broileriviilokki)

300 g broilerin filesuikaleita (tai kypsää broilerinlihaa)
1 rkl öljyä
3 dl kanalientä
1½ tl currya
1 rkl sitruunanmehua
2 rkl Maizena-suurustetta
1 dl ruokakermaa

1. Ruskista broilerinfilesuikaleet pannulla. Lisää curry, sitruunanmehu, vesi ja kanafondi. Anna kiehua hetki.
2. Sekoita suuruste ja ruokakerma ja lisää seos kastikkeeseen. Keitä vielä pari minuuttia, tarkista maku.

Appelsiinirisotto

1 rkl öljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 dl risottoriisiä
n. 6 dl kanalientä (tai vettä ja 1 - 2 rkl kanafondia)
1 tl appelsiini raastettua kuorta
½ dl tuorepuristettua appesiinimehua
1 dl valkoviiniä
tuoretta timjamia
1 rkl voita
(suolaa, parmesaania)

1. Kuullota hienonnettu sipuli varovasti öljyssä.
2. Lisää valkosipulinkynsi murskattuna. Lisää myös riisi ja sekoittele, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi.
3. Lisää kuumaa nestettä vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Anne nesteen imeytyä riisiin ennen uuden lisäämistä.
4. Lisää välissä myös valkoviini ja puristettu appelsiinimehu sekä appelsiinin raastettua kuorta.Valkoviinin voi jättää pois ja risottoon voi laittaa vaikkapa hieman sitruunamehua hapoksi.
5. Jatka nesteen lisäämistä, kunnes risotto on kypsää. Risoton on tarkoitus olla puuromaista.
6. Lisää voi ja revi risoton sekaan hieman tuoreita timjamin lehtiä, tarkista suola. Lisää halutessasi vastaraastettua parmesaania.






4 kommenttia:

  1. Appelsiinia en risottoon olekaan vielä kokeillut! Kuulostaa hyvältä.

    Minun blogissani on sinulle pieni haaste, en osaa sitä tähän järkevästi linkata, mutta käy kurkkaamassa:)

    VastaaPoista
  2. On muuten kuvassa ihanan kaunis ja keväinen annos. Ja uskoakseni myös herkullinen:) En ole appelsiinirisottoa minäkään kokeillut, mutta risotto ylipäänsä kuuluu lempiruokiini, joten varmasti kokeilemisen arvoinen tämäkin.

    VastaaPoista
  3. Teen risottoa viikottain (italialaisena rakastan sitä) mutta en vielä laittanut appelsiinirisottoa! Se kuulostaa eksoottiselta :D

    VastaaPoista
  4. Appelsiinirisoton ohjeita löytyy monenlaisia, varsinkin englanninkielisellä haulla. Sopii erityisesti lisäkkeeksi, harmi kun mulla ei ollut parmesaania, niin en saanut sellaista ehtaa risottoa aikaiseksi. Onneksi oli valkoviiniä. Mutta, pakko kertoa juttu vielä: Kun seuraavana päivänä lämmitin risottoa ja viilokkia pannulla pitkään miedolla lämmöllä ja ne saivat hieman ruskeaa pintaa pohjaan, niin se vasta maistuikin herkulle. Heh, paistettua risottoa, vähän niinkuin Fried rice ü
    Campasimpukka, kiitos mukavasta muistamisesta! Kiva ylläri!

    VastaaPoista