1. marraskuuta 2011

Kylmäsavulohipiirakka



Ja vieraiden kestitseminen jatkuu... Oikein hyvä piirakka ja simppelit aineet! Ajatus on lähtöisin Yhteishyvän resepteistä. Suolainen piirakka maistuu muuten parhaalta, kun sen on antanut jäähtyä jonkin aikaa - maut jotenkin tasaantuvat. Jääkaappikylmä tai uudelleen lämmitettykään piirakka ei ole niin hyvää. Jos piirakan tekee vaikka edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa, kannattaa se lämmittää mun mielestä uunissa vaikka foliolla peitettynä.

Ps. Erittäin hyvä piirakka. Tästä on tullut yksi suolaisista lemppareistani. Purjon voi korvata parilla keitetyllä ja pilkotulla kananmunalla, mukavaa vaihtelua ja sopii tähän hyvin.


Kylmäsavulohipiirakka

1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
100 g voita
½ tl suolaa
½ tl leivinjauhetta
3 rkl kylmää vettä

300g silputtua purjoa
1 rkl öljyä
150 - 180 g kylmäsavulohta (viipaleina)
200 g Flora fraichea/ tai ranskankermaa tai esim. kerma-ranskankermaseosta
2 kananmunaa
tuoretta tilliä

1. Nypi jauhot, suola, leivinjauhe ja voi murumaiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi joukkoon nopeasti kylmä vesi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle piirasvuokaan ja nosta viileään puoleksi tunniksi.
2. Halkaise ja huuhdo purjo ja pilko pieniksi paloiksi. Kuullota purjosuikaleita paistinpannulla öljyssä muutama minuutti.
3. Levitä piirakkapohjalle kylmäsavulohisiivuja (voit pilkkoa niitä sopivan kokoisiksi) ja kuullotetut purjosuikaleet.
4. Sekoita kulhossa fraiche ja kananmunat sekä tuore hienonnettu tilli ja lisää seos piirakan päälle. Päällimmäiseksi voit lisätä vielä muutaman lohisiivun.
5. Paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Tätä olen tehnyt niin monet kerrat ja aina vaan maistuu. Tänään jorvasin osan ranskankermasta Kippari-ruokakermalla. Tein myös purjottoman version, johon laitoin pari kritettyä kananmunaa pilkottuna.

    VastaaPoista
  2. Oikein hyvä piirakka. En oikein pidä kylmäsavulohesta, mutta tässä se oli maukasta. Lisäsin täytteeseen vielä tuoretta pinaattia ja pohjaan kaksi soseutettua porkkanaa ja sen vuoksi enemmän jauhoja.

    VastaaPoista
  3. Kokeilin ekaa kertaa, hyvää tuli ja melkein koko piirakka meni ;) Täytettä sovelsin: laitoin lähes purkillisen ruokakermaa, kuullotin sipulia ja pakastevihanneksia ja maustoin ne kuivatulla tillillä. Pidän paljon blogistasi :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Aina kiva, kun tästä on iloa muillekin! Täytteessähän tuon ranskankerman voi tosiaan korvata muullakin hapanmaitotuotteella tai juurikin kermalla. Vaihtelua tulee sitten happamuudessa ja rasvapitoisuudessa. Itse tykkään varsinkin tällaisista voisista ja rapeista, hieman murustuvista piirakkapohjista.

    VastaaPoista