29. marraskuuta 2011

Kulibjaka eli lohipiirakka


Isänpäiväksi oli tarkoitus tehdä savulohitahnalla täytettyjä ruisleipiä, mutta tekemättä jäi. Lohen olin kuitenkin jo ostanut, joten se oli käytettävä ja nyt päädyin lehtitaikinasta tehtyyn lohipiirakkaan, venäläisittäin kulibjakaan. Tätä syötiin meillä lounaaksi salaatin kera ja iltapalalla.

Ohje on Pirkan joululiitteestä vuodelta 2002. Hassua kyllä, täsmälleen sama ohje on myös uusimmassa RuokaPirkka-lehdessä, jonka varta vasten hain kaupasta. Itse tosin käytin valmiiksi suolattua savulohta, kun alkuperäisessä ohjeessa piirakkaan viipaloidaan raaka lohifilettä. Laitoin myös vähemmän riisiä ja käytin maustamiseen sitruunapippuria.

Tein tätä piirakka myöhemmin uudestaan ja mielestäni siitä tuli paremman makuista. Alla on kerrottu siis myös se täyte.

Kulibjaka eli lohipiirakka

1 pkt (600 g) isoja lehtitaikinalevyjä

Täyte 1:
300 g savulohta
4 kananmunaa
1½ dl puuroriisiä
vettä
suolaa
1 ruukkutilli
sitruunapippuria

Täyte 2:
1 dl basmati-riisiä
4 kananmunaa
200 g savulohta perattuna
1 dl ruokakermaa
½ dl hienonnettua tilliä
n. ½ tl suolaa


1. Ota lehtitaikinalevyt sulamaan.
2. Keitä kananmunat kypsiksi. Keitä riisi juuri ja juuri kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
3. Perkaa savukala. 
5. Kauli lehtitaikinalevy kokoon 30 x 40 cm. T'äytä kerroksittain: pohjalle riisiä, päälle puolet lohesta, kananmunista ja tillistä ja sitten toinen kerros kaikkia. Jos teet täytteen nro 2, niin sekoita keitetty riisi, suola, hienonnetetut kananmunat, tilli, savukala ja ruokakerma tasaiseksi seokseksi ja levitä taikinalevyn puolikkaalle.
6. Sulje piirakka ja koristele halutessasi. Painele haarukalla pintaan reikiä. Voitele kananmunalla.
7. Paista 225 asteessa 30 minuuttia.


1 kommentti:

  1. Blinejä on tehty usein mm. uutena vuotena. Tämä vois olla hyvä uusi vaihtoehto ja esim sopivaa salaattia selkään....

    VastaaPoista