25. syyskuuta 2011

Paketti kaakaon ystäville

Eräänä päivänä, kun tulin töistä kotiin nääntyneenä suuren mahan kanssa pyöräilyn jälkeen, löysin ulkoportailta pahvilaatikon. Pahvilaatikko oli tuotu ystävällisesti kotiin asti ja sisälsi muutama viikko sitten tilaamani 2,5 kiloa kaakaojauhetta. Juuri niin, kaakaojauhetta. Mutta ei mitä tahansa kaakaojauhetta, vaan eri makuisia kaakaojuomajauheita Whittardilta, Englannista.

Whittard on tee- ja kahvikauppa, joka myy myös monenlaista kuppia ja kippoa teen- ja kahvinjuontiin liittyen, mutta tosiaan myös kaakaota. Itse hullaannuin näihin juomajauheisiin viime keväänä, kun vaeltelin Whittardin putiikissa Swindonissa. Makuja on jos vaikka mitä: tykkään kovasti chili-kanelikaakosta, kaikkia tilaamiani makuja en ole vielä ehtinyt maistaakaan.  Kunnon kaakaotujaus on 70 % juomajauheessa, valkosuklaakaakaossa luonnollisesti ei kaakaota ole laisinkaan. Maistamista hyllyssä odottaa minttusuklaakaakao ja karamellikaakao, 70 % kaakao-vadelmajuoman hento vadelman maku on jo testattu. Kaupan hyllylle jäivät vielä esimerkiksi hyvän yön kaakao ja appelsiinikaakao, talvikaakao ja inkiväärikaakao.

Paras kotikaakao ilman näitä jauheita syntyy aidosta kaakaojauheesta ja kattilassa kuumennetusta vesi-maitoseoksesta. Siihenkin voisi makunsa mukaan lisäillä vaikkapa kanelia, chiliä, tummaa suklaata, kardemummaa tai vaikka appelsiinin kuorta.

Lämpimiä kaakaohetkiä syksyn pimeisiin iltoihin!

2 kommenttia:

 1. Minäkin olen matkoillani ihaillut noita kaakaopurkkeja, mutta en ole uskaltautunut ostamaan. Useimmat valmiit kaakaojuomasekoitukset kun ovat minun makuuni aivan liian makeita. Kuinka makeita nämä ovat? Osaatko esimerkiksi arvioida kuinka paljon sokeria pitäisi laittaa tavallisesta kaakaojauheesta tehtyyn kaakaoon, että siitä tulisi suunnilleen saman makuista kuin nämä sekoitukset? Entä sekoittuvatko nämä jauheet paremmin maitoon kuin puhdas kaakaojauhe? Puhdas kaakaojauhe sekoittuu aika huonosti, ja toivoisin löytäväni paremmin liukenevaa kaakaojuomajauhetta, jota olisi helpompi käyttää.

  VastaaPoista
 2. Makeus ja myös liukenevuus riippuu mausta. Nämähän ovat kaikki nimikkeellä hot chocolate enkä ole kylmään maitoon kokeillut edes.
  Tuo tumma 70% juomajauhe sisältää noin 30 prosenttia sokeria (en tiedä tarkalleen lisätyn sokerin määrää) eikä ole mielestäni makea. Sama suhde on vadelma-tummasuklaakaakaojauheessa.
  Esimerkiksi caramel-maussa kaakaota on 40 prosenttia ja sokeria lähemmäs 60 prosenttia. Joka tapauksessa kaakaota on reilusti verrattuna esimerkiksi perinteiseen oboe-kaakaoseen, jossa kaakaota on vaivaiset 18%.
  Valkosuklaakaakao on tosi makeaa, mutta sehän ei sinällään mitään kaakaota olekaan.

  VastaaPoista