12. maaliskuuta 2014

Italialainen munakoiso-kesäkurpitsavuoka (Parmigiana di melanzane e zucchine)



Äitithän on usein hyviä ruoanlaittajia, niin myös mun äiti! Äiti teki tätä ihanaa kasvisruokaa hiihtolomalla ja jäin ihan koukkuun. Hän sovelsi  Pumpkin Jamin ohjetta ja minä tein sitten oman versioni. Herkullisen ruoan kulmakivet ovat kasvisviipaleiden itkettäminen ja paistaminen pannulla, tarpeeksi juustoa (parmesaanillakin tärkeä rooli) ja sopivasti valkosipulia. Juustoa voisi laittaa niin paljon kuin vain tohtisi, useimmissa resepteissä on käytetty enemmän kuin tässä, mutta näillä määrillä tulee kyllä jo herkkua! Voipi olla järkevää tehdä annos tuplana.


Munakoiso-kesäkurpitsavuoka (3 - 4 ann.)

1 (400g) munakoiso
1 (400g) kesäkurpitsa
½ tl suolaa
voita paistamiseen (n.25 g)
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tlk (400 g) hyvää tomaattimurskaa
1½ dl vettä
n.1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
mustapippuria
tuoretta basilikaa
75g parmesaania
125 g mozzarellaa (1 pallo)

1.Leikkaa kesäkurpitsa ja munakoiso noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä työtasolle tai leikkuulaudalle tms. Ripota pintaan suola ja anna tekeytyä puolisen tuntia.
2. Laita tomaattikastike valmistumaan. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota kevyesti oliiviljyssä. Lisää tomaattimurska, vettä, hieman suolaa ja sokeria, mustapippuria sekä revittyä basilikaa ja anna kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
3. Kuivaa kasvisviipaleet talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Paista viipaleet voissa pannulla niin, että ne saavat väriä  ja kypsyvät jonkin verran.
4. Revi mozzarellapallo pieniksi paloiksi. Raasta parmesaani.
5. Kasaa vuoka. Laita pohjalle kolmasosa tomaattikastikkeesta. Ripottele päälle hieman alla kolmasosa juustoista. Lado päälle puolet munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleista limittäin. Tee toinen samanlainen kerros. Laita pintaan vielä yksi kerros tomaattikastiketta ja juustoja.
6. Paista 200 asteessa reilu puoli tuntia. Anna vetäytyä 15 minuuttia ennen tarjoilua.

9 kommenttia:

  1. Itse olen tehnyt hyvin samankaltaista parmesaani-munakoisovuokaa. Se oli aivan superhyvää, joten tämäkin varmasti maistuisi! :)
    http://ssiiri.wordpress.com/2013/11/09/melanzane-alla-parmigiana-parmesaani-munakoisovuoka/

    VastaaPoista
  2. Nam, kuulostaa (ja näyttää hyvältä)! Taidan kokeilla tätä niin, että lisään joukkoon vähän jauhelihaa ja avot! :)

    VastaaPoista
  3. Ostin itse eilen kaupasta pelkkää munakoisoa ja teen viikonloppuna munakoisovuoan samalla ohjeella.
    Ja Nanne, jauhelihahan sopii tähän tosi hyvin. Mutta, suosittelen kokeilemaan kasvisversionakin, juusto tekee ruoasta tuhtia ja sitähän voi laittaa vähän lisääkin.

    VastaaPoista
  4. Ei siis todella tarvitse lihaa.. Olisi sellainen "kevyt" lasku kasvisruokavalioon, ainakin epäluuloisille miehille. Siis kun ei kerro mitä se sisältää.

    VastaaPoista
  5. Tämä osuikin kohdalle kuin tilauksesta, kun olen vähän kaipaillut jotakin lasagnen tapaista kasvisruokaa tuomaan vaihtelua meidän arkikokkailuihin. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
  6. Tämä menee testiin huomenna!

    VastaaPoista
  7. Testasin tätä eilen ja tuli kyllä herkullista! Mieskin tykkäsi kovasti. Laitoin jauhelihaa mukaan, jotta olisi proteiinipitoisempaa. Tomaattimurskaakin laitoin hieman enemmän kuin mitä ohjeessa oli, koska vaikutti tuo määrä vuokaan laitettuna aika vähäiseltä (lisäksi epäilin, että olin turhan kovalla lämmöllä haihduttanut tomaattikastikkeesta nestettä liikaa pois). Lopputulos jäi aavistuksen veteläksi juuri tämän takia. Olisi pitänyt sittenkin pitäytyä annetuissa määrissä :-D Kiitos mahtavasta reseptistä!

    VastaaPoista
  8. Kiva, kun kokeilit! Tää on tosiaan ihanaa. Hieman vaivalloista, niin tulee harvoin arkena tehtyä. Keväällä tää ruoka muistuukin yleensä mieleen ;) Joo, tähän tulee helposti nestettä, koska kasviksista sitä irtoaa väkisinkin, vaikka ne olisikin itketetty ja pannulla paistettu. Mutta makuhan se sitten loppujen lopuksi tärkeintä on!

    VastaaPoista