20. helmikuuta 2013

Lohi-munapiirakka (kannellinen)


Tällä lohi-munapiirakalla osallistuin tammikuun leivontahaasteeseen (Tarkan euron haaste: leivonnainen alusta loppuun alle 8 eurolla). Kaikki tarvittavat aineet piti siis ostaa tuolla rahalla, joten hieman piti harkita, mitä tekisi. Tässä ei toisin sanoen laskettu piirakan todellisia kustannuksia, vaan suolasta ja lohesta lähtien kaikki ostettiin. Tilliin ei ollut budjetissa varaa, sitä voi vielä kotikeittiössä halutessaan lisätä. Ainekset (voi, vehnäjauho, suola, kananmunat, lohi ja kermaviili) yhteensä 7,70€ (tammikuussa 2013). Käykää kurkkaamassa haastetta, saa hyviä ja edullisia vinkkejä!

Toinen sija toi Lékuélta hienon paketin.


Kannellinen lohi-munapiirakka

200 g voita
5 dl vehnäjauhoja
½ dl vettä
1/3 tl suolaa

2 kananmunaa keitettynä
150 g kylmäsavulohta
1 prk (200g) kermaviiliä 10%
2 kananmunaa

1. Nypi huoneenlämpöinen voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää suola. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi (käsin).
2. Anna taikinan levätä viileässä. Keitä sillä välin kaksi kananmunaa täytettä varten.
3. Jaa taikina kahteen osaan. Toinen osa saa olla hieman reilumpi, siitä tulee pohja.
4. Kauli pohja tasaiseksi, pyöreäksi levyksi ja leikkaa siitä irtopohjavuoan (24cm)  reunoja myötäillen pyöreä pala. Leikkaa noin 2 cm suurempi ympyrä, jotta saat reunoja nostetuksi vuoan reunoille.
5. Kauli toinen osa ja leikkaa se juuri irtopohjavuoan (24cm) kokoiseksi. Ylijäämäpaloista voit tehdä koristeita piirakan pinnalle.
6. Täytettä varten kuori ja pilko kananmunat. Pilko myös kylmäsavulohi. Sekoita kulhossa kaksi raakaa kananmunaa (ota tilkka kananmunaa talteen piirakan kannen voitelua varten. Lisää kermaviili, kylmäsavulohipalat ja kananmunanpalat ja sekoita täyte sekaisin.


7. Nosta suurempi pohja kevyesti voideltuun irotpohjavuokaan ja muotoile reunat.
8. Kaada täyte pohjan päälle.
9. Rullaa kansi varovasti paikoilleen ja pianele kantta reunoilta kiinni. Pistele kanteen reikiä veitsen kärjellä.
10. Koristele halutessasi ja voitele kananmunalla.
11. Paista 200 asteessa uunin alatasolla 40 minuuttia.

3 kommenttia:

  1. Todella kaunis, jotenkin tuntuu että ruuan hinta vaan nousee ja nousee ja meillä kun on kolmen ison pojan kurnivat mahat niin kaikki katoaa mitä saa aikaiseksi ja ruokalasku melkoinen.

    VastaaPoista
  2. Vou,täällähän on herkkuja :D muutenkin kiva blogi joten heitän haasteen tänne. Jos kiinnostaa niin kyseinen haaste löytyy blogistani

    VastaaPoista
  3. Onnea! Näyttää ihanalta, ja varmaan maistuu!

    VastaaPoista