4. kesäkuuta 2012

Suolapähkinä-suklaakakku (Snickers-kakku)



Tässä kakussa kohtaavat suklaakakku, suklaakerma, suolaiset pähkinät, hurmaava kinuski ja tietenkin suomalainen maitosuklaa. Jam! Jos tästä vielä tuhdimpaa voi olla ja sellaisen haluaisi, niin pohjan voi tehdä digestiveistä (kanamunaton versio) tai ihan vain toisesta suklaalevyllisestä suklaata.

Kermamäärä on erikoinen (yht. 2,25 dl kermaa) ja sehän johtuu seuraavasta seikasta. Jääkaapissani oli purkillinen Flora Vispiä (2,5 dl). Ajattelin käyttää siitä puolet suklaakermaan ja puolet kinuskiin. Hirveen taloudellinen ajatus, mutta käytännössähän kinuski leikkasi. Jaa, totta kai. Eihän kinuski onnistu noista muka-tuotteista. Eli: tee kinuski kunnon kermasta (ihan niin kuin aina ennenkin)! Lähdin sitten kauppaan viisastumaan ja ostin vispikermaa. Luomua vielä kaiken lisäksi. Kyllä tuli hyvvää!

Kinuskin voi valmistaa kahdella tavalla. Paahtamalla sokerin ja keittämällä sitten kinuskiksi kerman kanssa tai sitten käyttämällä fariinisokeria, jolloin väri syntyy mukavasti ilman paahtamista. Molempia olen kokeillut ja molemmat kelpaa ainakin mulle. Simppelimpi versio on tämä fariinisokerin ja kerman liitto. Tärkeintä on se pieni hitunen suolaa!

Ps. Pikaisempi versio kakusta syntyy, kun jättää suklaakerman pois ja kuorruttaa pähkinöillä, kinuskilla ja suklaalla.


Suolapähkinä-suklaakakku (16 palaa)

Kakkupohja:
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
75 g sulaa voita
1 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta

Suklaakermakerros:
1,25 dl vispi- tai kuohukermaa
100 g suklaata (tumma, maitosuklaa tai valkosuklaa maun mukaan)
(1 liivatelehti)
(1 rkl vettä)

150 g suolapähkinöitä

Kinuski:
1 dl kuohu- tai vispikermaa
hieman reilu 1 dl fariinisokeria
ripaus suolaa (1/5 tl)

Kuorrute:
200 g maitosuklaata (Fazerin sininen)


1. Kakkupohjaa varten vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita muna-sokerivaahdon joukkoon vuoroin jauhoseosta, maitoa ja sulaa voita. Sekoita varoen tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Pohjalle voi laittaa leivinpaperin. Paista 160 asteessa 25 minuuttia. Jäähdytä pohja.
2. Valmista suklaakerma. Sulata suklaa mikrossa ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi välillä sekoitellen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kaada suklaa kerman joukkoon koko ajan sekoittaen. Nosta hetkeksi kylmään. Jos haluat suklaakermasta  kiinteämmän kerroksen, jähmetä se liivatteen avulla. Pehmitä liivatelehti kylmässä vedessä. Liota liivatelehti sitten kuumaan vesitilkkaan ja sekoita liivateseos suklaakermaan ohuena nauhana. Levitä suklaakerma kakkupohjan päälle ja ripottele pintaan suolapähkinät. Nosta kakku jälleen kylmään ja anna suklaakerman jähmettyä.
3. Valmista kinuski. Mittaa kattilaan fariinisokeri ja kerma. Keitä n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä jonkin aikaa, kunnes se on sopivan jähmeää levitettäväksi. Levitä kinuski sitten suolapähkinöiden päälle.
4. Sulata maitosuklaa ja valuta se kakun päälle. Suklaata voi tasoitella ja vetää hieman reunojen yli veitsen avulla. Nosta kakku kylmään. Kakku on valmista tarjottavaksi, kun suklaa on jähmettynyt. Jääkaappikylmänä suklaakuori saattaa lohkeilla hieman leikatessa. Voi ollakin hyvä idea nostaa kakku huonelämpöön hetki ennen tarjoamista.

13 kommenttia:

  1. Oi mikä ihanuus, tätä kun nyt ehtisi kokeilemaan:)

    VastaaPoista
  2. No, toivottavasti. Mutta muista varata paljon syöjiä ympärille, tätä ei kovin paljon pysty syömään kerralla. Eikä tämä ihan mahdottomia aikaa vie, kokeilemaan vain!

    VastaaPoista
  3. Vad fan? Kaakku on ollut mulla uunissa nyt 48 minuuttia 175 asteessa ja se on edelleen ihan velliä. Jotain pahuuden voimia on selvästi liikkeellä, ei kakut normaalisti toimi noin.

    VastaaPoista
  4. No, ei kyllä toimi ei. Kyseessä on kuitenkin ihan perus murokakkupohja, joka paistuu nopsasti. Vatkasit kananmunat ja sokerin ja onko termostaatti varmasti ehjä? :) Voi harmin paikka, ei kyllä naurata, jos on vaivaa nähnyt ja kakku jää paistumatta!

    VastaaPoista
  5. Minkä kokoiseen vuokaan teit? :)

    VastaaPoista
  6. Irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on 24 cm. Kävisi myös vähän pienempikin vuoka.

    VastaaPoista
  7. Käykö "oikeia" kinuskin tilalle ihan kaupasta ostettava kinuskikastike?

    VastaaPoista
  8. Kaupan kinuski toiki käy, mutta yksi juttu pitää huomioida: kinuski ei saa olla liian juoksevaa. Valitettavasti en tunne valmiita tuotteita kovin hyvin, mutta muistaakseni ne ovat kai aika jämäkkää tavaraa. Mutta, rohkeasti vain itse kinuskin keittoon, se on tosi helppoa, ainakin jos tekee sen fariinisokeriversion!

    VastaaPoista
  9. Tein tätä itsenäisyyspäivänä uudemman kerran, jätin suklaakermakerroksen pois ja tein tupla-annoksen kinuskia. Nam..

    VastaaPoista
  10. Aivan ihanan näköinen ja varmasti on myös hyvän makuinen.Teen kakkua aivan varmasti.Kiitos hyvästä reseptistä.

    VastaaPoista
  11. Onnistuukohan pakastaminen?

    VastaaPoista
  12. Moi, sanoisin, että onnistuu. Kannattaa jäähdyttää kakku hyvin ja pakata tiiviisti ja sitten pakastaa. Antaa sulaa hitaasti jääkaapissa. Kovin pitkiä aikoja kakkuja ei kannata mielestäni pakastaa, kosteutta haihtuu kuitenkin jonkun verran ja makuun saattaa tulla muutoksia pitkän pakastamisen seurauksena. Mutta viikko - pari nyt ainakin!

    VastaaPoista
  13. Mun äiti ei anna mun leipoa tota😔

    VastaaPoista