13. kesäkuuta 2012

Raparperi-murupiirakka


Aivan mahtavaa raparperipiirakkaa, kiitos vain Maisemakahvilan Katariinalle. Tämä ohje on mukailtu siis Katariinan reseptistä Maisemakahvilan raparperipiirakka (löytyy mm.  Kotivinkin arkistoista). Kiitettävästi tämä resepti on kotileipureita kiertänyt. Jos et ole siis testannut, niin nyt on aika. Resepti löytyy myös Maku-lehdestä nimellä Mehevä raparperipiirakka, mutta alkuperästä siinä ei ole mainintaa, vaikka resepti on juurikin sama.

Minä se olen pitkin pitäjiä kierrelly raparperia hakemassa, kun omat kasvavat niin kitsaasti siirtämisen jälkeen. Mutta onneksi muhkeiden raparperiryteikköjen omistajia on löytynyt kiitettävästi.

Itse laitoin pohjaan piimän sijasta kermaviiliä ja täytekin muuttui hieman. Kokonaissokerimäärä tipahti noin desillä ja vielä oli oikein riittävästi! Tein tätä pellillisen talkooporukalle viime perjantaina. Lauantaina pojat nimittäin purkivat katon ja savupiipun sun muuta siitä hirsikehikosta, josta meille pitäisi vielä pihasauna rakentua.

Muruseos pinnalla on musta tosi hyvä, eikä tämä oikeasti ainakaan tuoreena mitään vaniljakastiketta kaipaa, mutta eipä siitä haittaakaan ole.


Raparperi-murupiirakka (pellillinen)

8 dl vehnäjauhoja
2½ dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl leivinsoodaa
2 tl vaniljasokeria
250 g voita

Taikinaan lisäksi:
2 dl kermaviiliä/ jogurttia
1 kananmuna

Täyte:
1 l raparperinpaloja
2 prk (a 200 g) kermaviiliä (tai esim. 250 g kermarahkaa ja 1 prk kermaviiliä tms.)
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria

1. Pese raparperin varret, poista mahdolliset puiset säikeet ja pilko raparperit pieniksi paloiksi.
2. Sulata voi kattilassa ja anna kiehua muutama minuutti, niin voi saa karamellisemman maun. Jäähdytä haaleaksi.
3. Valmista muruseos. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja vaniljasokeri. Lisää voi ja sekoita muruseos tasaiseksi. Ota muruseoksesta erilleen 1/3 (n. 250 g ). Tämä pienempi osuus ripotellaan piirakan päälle lopuksi.
4. Sekoita pohjaan tulevan muruseoksen (2/3) joukkoon purkillinen kermaviiliä ja kananmuna. Levitä tasainen taikina leivinpaperin päälle uunivuoan pohjalle.
5. Sekoita täytettä varten kulhossa kaksi purkkia kermaviiliä ja kaksi kananmunaa sekä sokeri ja vaniljasokeri. Kaada seos pohjan päälle.
6. Ripottele päälle pieneksi pilkotut raparperit.
7. Päällimmäiseksi levitellään jäljellä oleva muruseos.
8- Paista 175 asteessa 45 minuuttia.

15 kommenttia:

  1. Puolikas taikina onnistuu hyvin, silloin pohjaan voi tosin laittaa kokonaisen kananmunan. Saa sitten sellaisen tavallisen piirakkavuoallisen.

    Täytteeksi laitoin viimeksi kermaviiliseoksen päälle vähäsokeroitua puolukkahilloa (kokoniaset puolukat vielä parempi!). Marjasatoa odotellessa.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa namilta! Pohdin "pellillisen" kokoa, oletko tehnyt 50 vai 60cm leveän uunin pellillä? Vai onkohan sillä edes suurta merkitystä...?

    VastaaPoista
  3. Tein tätä viimeksi nyt juhannukseksi ja oma peltini on iso, lähellä 60 cm ja silti tuli melko muhkea. Piirakan voi tehdä pienempäänkin peltiin, piirakasta tulee vain paksumpi ja pellin pienetessä tarpeeksi kyseessä onkin jo kakku :)
    Tämä piirakka on hyvää, itse söin juhannuksen aikaan mieluummin tätä kuin mansikkakakkua, se kertookoon totuuden.

    VastaaPoista
  4. Tää piirakkaohje on kyllä meijän perheen ehdoton suosikki! Toimii raparperin lisäksi mm. puolukalla ja mustikalla. Resepti on tarpeeksi reilu pellilliseen. Piirakka on tuhtia ja mehevää. Slurps!

    VastaaPoista
  5. Siis pakko nyt palata tuohon peltiasiaan. Kun uunini on 60 cm leveä, niin pellin leveys on noin 41 cm. Mutta osa etenkin vanhemmista uuneista on noita 50 cm leveitä ja peltikin on silloin pienempi, mutta ei suhteessa välttämättä niin paljon pienempi sillä nykyisten uunien seinämät on niin paksut kaikkine härveleineen.

    Tämä ohje on totisesti muhkea, kaikkine täytteineen. Olen kyllä tehnyt tämän ilman tuotakermaviilitäytettäkin, kun piirakka piti kuljettaa auton lämmössä hieman kauemmaksi. Joten toimii sillainkin.

    Marjapiirakathan ovat melko käteiä ohjeita, koska marjoiksi voi vaihtaa mitä vaan, tai laittaa vaikka omenoita. Pääsiäisen aikaan tähän sujahtaisi aprikoosia, rusinoita ja/tai persikkaa.

    VastaaPoista
  6. Elämäni parasta raparperipiirakkaa, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  7. Tää on tosiaan hyvää! Muuntelen tätä reseptiä usein, tai lainaan vain osia :)

    VastaaPoista
  8. Kiitos! Tosiaan hyvää, mieskin sanoi että parasta syömäänsä raparperipiirasta. :)

    VastaaPoista
  9. Tämä piirakkaohje oli aikoinaan Teijan keittiö- ohjelmassa, tosin täytteenä oli silloin sitruuna-rahkaseos. Tämä on luottoreseptini, hyvää on aina tullut.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoista! Siis ei muuta kuin sitruunalla ja sokerilla maustettua rahkaa? Laitathan reseptiä ;)

    VastaaPoista
  11. Tästä tuli aivan ihanaa, kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
  12. Hyvä Roosa, laitahan resepti talteen muitakin marjoja varten.

    VastaaPoista
  13. Gluteeniton jauho toimi myös loistavasti. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  14. Täydellinen murutaikina ohje! En ole ennen tehnyt näin hyvää.

    VastaaPoista
  15. Siis tää on niin tykki ohje! Ja toimii kaikkien marjojen kanssa, myös persikka, päärynä ja omena menee :)

    VastaaPoista