16. maaliskuuta 2012

Torta di ricotta e pere, päärynä-ricottapiiras




Ah. Kiva välillä inspiroitua (kiitos siitä kuuluu tällä kertaa Leivontafoorumille) ja kokeilla jotain ihan uutta. Katselin sopivaa eurooppalaista leivonnaista ja kovasti se tahto vetää tuonne Italian suuntaan. Tämä piirakka yhdistelee  ricotta-tuorejuustoa ja karamellisoitua tuoretta päärynää. 


Päärynä-ricottapiiras
Pohja:
1½ dl mantelijauhoa
2 dl vehnäjauhoa
½ dl sokeria (luomuruokosokeri)
ripaus suolaa
100 g voita
2 rkl maitoa

Täyte:
200 g ricottaa (tai maustamatonta tuorejuustoa)
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
1 keltuainen
70 g (hieman vajaa desi) sokeria
1 rkl sitruunamehua

Karamellisoidut päärynät:
3 päärynää (á 200 g )
1 rkl voita
1 dl fariinisokeria
ripaus suolaa

1. Sekoita kuivat aineet ja nypi sekaan voi. Sekoita joukkoon vielä maito.
2. Taputtele taikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan (26 cm) ja nosta kylmään puoleksi tunniksi.
3. Valmista täyte: Pehmitä ricotta notkeaksi ja vatkaa joukkoon yksi kananmuna. Lisää sitten toinen muna, keltuainen, kerma, sokeri ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi. Nosta täyte jääkaappiin.
4. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Laita ennen paistoa pohjan päälle leivinpaperi ja keskelle painoksi vaikka kuivattuja herneitä, jotta pohja pysyisi muodossaan.
5. Poista esipaiston jälkeen paperi ja herneet. Lisää piirakkapohjalle täyte ja paista uunissa 30 minuuttia.
6. Kuori päärynät ja lohko ne neljään osaan. Poista siemenet. Sulata pannulla voi ja lisää sokeri. Sulattele sokeri voin kanssa hetki. Lisää ripaus suolaa. Lisää lohkotut päärynät ja anna niiden hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Käännä päärynöitä välillä varovasti ja valuttele karamellilientä päärynöiden päälle.
7. Kun piirakka on paistunut 30 minuuttia, nosta se ulos uunista. Säädä uunin lämpötila 225 asteeseen. Ripottele piiraan päälle mantelilastut. Lusikoi päälle myös desin verran karamellilientä. Paista piirakkaa hetki, kunnes mantelit saavat väriä.
8. Anna piiraan jäähtyä noin 15 minuuttia ja nosta sitten päärynät piiraan päälle.

2 kommenttia:

  1. Hieno piirakka, oikein italialainen ja hyvin toteutettu!
    Hyvin kuvattukin itse leivontahaastetta ajatellen.
    Koskaan en lyö vetoa mistään, mutta arvaan, että pisteitä heruu :D

    VastaaPoista
  2. Kiitti hiiri! Kuvaaminen onkin välillä kyllä sellaista puuhaa, kun yrittää saada kuvan napsaistua ilman että esikoinen nappaa kakusta kiinni tai vauva hermostuu yksinoloon ü Oliskin kiva, kun pelkästä ajatuksesta napsahtais kuva tänne koneelle odottelemaan!
    tätä piirakkaa on kyllä tehtävä uusiksi, hyvää oli!

    VastaaPoista