2. maaliskuuta 2016

Sitruuna-mustikkamarenkipiirakka


Ajattelin leipoa pieniä mustikkapiiraita ja sitten näin kulhossa kaksi kurtistunutta sitruunaa. Sitruunoista on kätevää tehdä marenkipiirakka, koska siihen tarvittavat aineet löytyy yleensä aina kaapista. Päätin yhdistää piirakkaan mustikkaa ja arvelin, että jenkkisivustoilta löydän jonkin ohjeen, koska siellä puutarhamustikoita ja sitruunoita yhdistellään usein. Löysinkin ohjeen, jossa oli samat elementit kuin omassa reseptissäni, mutta koska alkuperäinen resepti oli kuppimitoissa, en jaksanut edes harkita muuntamista. Joten tässä oma versioni. Toimisi muuten myös vadelmalla!

Pari vinkkiä. Parhaiten ohje soveltuu 20cm irtopohjavuokaan, mutta käy periaatteessa kaikkiin vuokiin 18-24 cm. Omani on tehnty 18 cm vuokaan ja on siksi aika korkea. Pohjastakin tuli aika paksu, koska en nostanut reunoja korkeiksi, mutta reunat on hyvä olla korkeat, jotta kaikki täytteet mahtuvat niiden sisäpuolelle. Silloin marenki on helpompi levittää. Kaikkien elementtien tulee olla täysin jäähtyneitä ennen piirakan kasaamista. Marenkia ruskistaessa uunin tulee olla kuuma, jotta marenki saa pian väriä eikä sisus sula. Jos suinkin joku viitsii, niin kannattaisi tehdä kuumamarenki eli kypsennetty marenki tohon pintaan ja sitteen ottaisi väriä pintaan erittäin kovassa lämmössä tai tohottimella. Mutta hei, toimii näinkin!! Kananmunia tarvitaan kolme ja valkuaiset ja keltuaiset erotellaan. Yksi keltuainen menee pohjaan, kaksi kiisseliin ja kaikki valkuaiset marenkiin. Mitoissa kannattaa olla tarkkana.


Sitruuna- mustikkamarenkitorttu (halk 20 cm)

Pohja:
100 g voita
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 keltuainen

Sitruunakiisseli:
3/4 dl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
2 dl vettä
2 keltuaista
2 1/2 rkl maissitärkkelysjauhoa
1/2- 3/4 dl sokeria
20 g voita

Mustikkahilloke:
1 1/2 dl (pakaste)mustikoita
1 rkl sitruunamehua
2 rkl sokeria
1/2 rkl maissitärkkelysjauhoa

Sitruunamousse:
150 g sitruunakiisseliä
1 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa

Marenki:
3 valkuaista
4 rkl (60ml) sokeria
1/2 tl maissitärkkelysjauhoa

1. Valmista pohja. Sekoita pehmeään voihin sokeri ja sitten jauhoseos. Lisää lopuksi keltuainen ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Älä vaivaa. Taputtele taikina leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan ja sen reunoille. Reunat olisi hyvä olla 3-4 cm korkeat ja tasapaksut, etteivät pala uunissa. Paista pohjaa 175 asteessa keskitasolla noin 15 minuuttia. Ylipaistunut pohja on vaikea leikata. Nosta jäähtymään.
2. Valmista sitruunakiisseli. Mittaa kattilaan sitruunamehu, sitruunan raastettu kuori, vesi, sokeri, maissitärkkelys ja keltuaiset. Kuumenna hiljalleen, kunnes seos sakenee ja kiehahtaa. Siirrä pois levyltä ja lisää voi. Sekoita, kunnes kiisseli on tasaista. Anna jäähtyä.
3. Valmista mustikkahilloke. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen. Anna kiehahtaa nopeasti ja nosta pois levyltä. Jäähdytä.
4. Kun sitruunakiisseli on jäähtynyt, ota siitä erilleen noin 150 g (pikkusen reilu 1,5 dl). Vatkaa kuohukerma vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Pehmitä sitruunakiisseliä sekoittamalla sitä ja lisää kermavaahto muutamassa erässä. Nosta kylmään.
5. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi kulhossa. Lisää sitten sokeria hiljalleen ripotellen samalla koko ajan vatkaten. Kun vaahto on kiiltävää ja jämäkkää, vatkaa joukkoon myös maissitärkkelysjauho.
6. Kasaa piirakka.Irrota piirakkapohja varoen muotista ja nosta pohja leivinpaperin päälle uunipellille tms. Voit pitää vuoan pohjan piirakan alla varmuuden vuoksi, ettei pohja rikkoonnu. Levitä sitruunakiisseli jäähtyneelle pohjalle. Levitä sitten päälle varovasti jäähtynyt mustikkahilloke. Jaa sitten pinnalle sitruunamousse nokareiksi ja levitä se sitten tasaiseksi. Kuorruta koko komeus marengilla niin, ettei täytteitä näy mistään suunnasta.
7. Kuumenna uuni 250 asteeseen (käytä vain ylälämpöä). Nosta piirakka ylätasolle 3-5 minuutiksi ja tarkkaile pintaa koko ajan. Kun piirakka on ruskistunut, nosta se kylmään jäähtymään. Piirakan pinta pitää ruskistaa nopeasti, ettei sitruunamoussen kerma sula. Piirakka on tarjoiluvalmista noin puolen tunnin kuluttua. Piirakka kannattaa tarjoilla valmistuspäivänä, koska marenki hieman sulaa jan kanssa, mutta toki tämä maistuu hyvin seuraavanakin päivänä. Säilytä kylmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti